fbpixel

Search icon
Search
Meghan Markle: Η πρώτη γαλαζοαίματη που ανατρέπει τα δεδομένα του βασιλικού πρωτοκόλλου
ARTS & CULTURE

Meghan Markle: Η πρώτη γαλαζοαίματη που ανατρέπει τα δεδομένα του βασιλικού πρωτοκόλλου

Πως η Δούκισσα του Sussex κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της Νο1 οικογένειας της Βρετανίας


Γεννημένη στο Los Angeles από Αφροαμερικανίδα μητέρα, η Meghan Markle έμαθε από μικρή να προσαρμόζεται και στις δύο κουλτούρες, ενώ παράλληλα κατάφερε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον γύρω της είτε αυτό πρόκειται για το τηλεοπτικό πλατό της επιτυχημένης σειράς Suits, μέσα από την οποία τη γνωρίσαμε, είτε για το Buckingham Palace. Ωστόσο, η Δούκισσα του Sussex -όπως είναι ο σημερινός της τίτλος- διατηρεί με συνέπεια τις καταβολές της, αφού συνεχίζει να κινείται στο χώρο των media και των βασιλικών υποχρεώσεων της με απόλυτη αυθεντικότητα.

Συστήθηκε στον βρετανικό λαό, ταράζοντας τα «γαλαζοαίματα νερά», αφού για πρώτη φορά μια Αμερικανίδα με Αφρικανική καταγωγή έγινε κι επίσημα μέλος της Νο1 οικογένειας της Αγγλίας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Meghan φαίνεται πως ήταν εκείνη που πραγματικά έμαθε στο παλάτι τι θα πει επανάσταση –πράγμα που το περιμέναμε για καιρό από την άξια προκάτοχό της Kate Middleton.

Πράγματι, η Δούκισσα του Cambridge δεν ήταν γαλαζοαίματη, πάντα όμως φέρεται σαν μία. Όλα αυτά σε αντιδιαστολή με τη Markle, η οποία σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει την πραγματική καταγωγή της και σημαδεύει με το προσωπικό στίγμα της την ιστορία.

1-Djxqp.jpg

Τελευταία αφορμή, που λειτούργησε ως η απόλυτη ένδειξη ενός ηχηρού προσωπικού στοιχήματος της, υπήρξε η ανάδειξη της ως guest editor της βρετανικής Vogue, για το μεγαλύτερο τεύχος της χρονιάς, το διπλό Σεπτεμβρίου, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει 2 Αυγούστου. Με απροσδόκητα αινιγματικό τίτλο, «Forces for change», η Δούκισσα του Sussex «φωνάζει» περισσότερο από ποτέ ότι είναι εδώ για να φέρει την αλλαγή, τοποθετώντας στο εξώφυλλο 15 γυναίκες-πρότυπα, που εκπροσωπούν η καθεμία με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την προβολή των φωνών για ισότητα, δικαιοσύνη, καλοσύνη και πρωτοπορία.

Παρόλα αυτά, η δημιουργικότητα της Markle δεν περιορίστηκε εκεί. Ανάμεσα στα πορτρέτα των Jane Fonda, Salma Hayek, Francesca Hayward, Jameela Jamil και πολλών ακόμη καταξιωμένων γυναικών που θα φιλοξενούνται στις σελίδες του περιοδικού, θα βρίσκεται ένας καθρέφτης, τονίζοντας ότι κάθε γυναίκα στον πλανήτη είναι ικανή να καταφέρει τα πάντα.

Όπως η ίδια δήλωσε: «Το να είμαι guest συντάκτρια για την βρετανική Vogue υπήρξε επιβράβευση, μάθημα και έμπνευση». Ολόκληρο το project χτίστηκε τους προηγούμενους επτά μήνες, όσο η Δούκισσα ήταν έγκυος στον γιο της Archie και έγινε πραγματικότητα με την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία του Edward Enninful, αρχισυντάκτη της Βρετανικής Vogue.

vogue-1.jpg
Αριστερά: Πριγκίπισσα Diana στο εξώφυλλο της Βρετανικής Vogue και δεξιά: Kate Middleton στο αντίστοιχο περιοδικό

Ωστόσο, εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι η Markle δεν προτίμησε να φωτογραφηθεί η ίδια για το εξώφυλλο του μεγάλου περιοδικού. Ο ανατρεπτικός Enninful χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την κίνηση της πριγκίπισσας, ενώ αν κρίνουμε από τα δείγματα συμπεριφορών που μας έχει δείξει στο παρελθόν, θεωρούμε κι εμείς αναμενόμενο το γεγονός ότι η Meghan Markle δε θεώρησε απαραίτητο να μπει κι εκείνη στο εξώφυλλο, δίπλα στις υπόλοιπες δυναμικές γυναίκες –αφού κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρούταν αλαζονικό εκ μέρους της. Η ίδια έκρινε ότι η καλύτερη ανάμειξη στο τεύχος θα ήταν συμμετοχή της στη δημιουργία του περιεχόμενου του –όπως κι έγινε, βλέποντας για πρώτη φορά την Markle σε ρόλο δημοσιογράφου να μιλάει, μεταξύ άλλων, με την πρώην κυρία των Η.Π.Α, Michelle Obama για θέματα, όπως η μητρότητα.

Με μια κίνηση-ματ λοιπόν, η πριγκίπισσα κατάφερε να ξεχωρίσει το όνομα της από την λίστα των royals που είχαν φωτογραφηθεί για το cover του εν λόγω περιοδικού στο παρελθόν, όπως η αείμνηστη Diana και η πιο επίκαιρη Kate Middleton.

vogue.jpg
Αριστερά: Το εξώφυλλο της Meghan Markle για την Βρετανική Vogue Σεπτεμβρίου 2019, Δεξιά: Το βιβλίο The Game Changers

Ωστόσο, σε όλο αυτό το καλοστημένο και δημιουργικό αποτέλεσμα, υπάρχει ένα σημείο όπου στάθηκαν οι κακές γλώσσες: οι μεγάλες ομοιότητες του εξωφύλλου της Vogue με εκείνο του βιβλίου των Samantha Brett και Steph Adams «The Game Changers», στο οποίο μάλιστα η ίδια συμμετείχε. Προσωπικά δεν διακρίνω κάποιο τραγικό λάθος στο γεγονός, ότι το εν λόγω βιβλίο αποτέλεσε πράγματι έμπνευση για την Markle και την ομάδα της, καθώς πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα στρατηγική κίνηση προώθησης των γυναικών και προστασίας της προσωπικής της ζωής.

Φαίνεται πως σε ό,τι αφορά τον σύζυγό της, πρίγκιπα Harry, αλλά και τον γιο της, Archie η Δούκισσα κρατάει μια συγκεκριμένη στάση: Όπως δεν ήθελε να πρωταγωνιστήσει και να μιλήσει η ίδια για τον εαυτό της και την οικογένεια της στο περιοδικό, έτσι ποτέ δεν επιθύμησε κάτι ανάλογο δημοσίως, πραγματοποιώνταςτη βάφτιση του royal baby κεκλεισμένων των θυρών.

Έχοντας αποδείξει τη δύναμη της διαφορετικότητας η Meghan Markle, η πριγκίπισσα που έκανε μόνη της το μακιγιάζ στο βασιλικό γάμο της και απαίτησε γυναίκα μαιευτήρα, μας έκανε να αισθανθούμε ότι τελικά, γαλαζοαίματη ή μη, μια γυναίκα είναι ικανή για όλα.