Οι ετικέτες των προϊόντων ομορφιάς μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, αφού είναι απόλυτα λογικό να μη γνωρίζετε τι σημαίνουν όλα αυτά που αναγράφονται και περιέχουν μέσα. Υπάρχουν τόσες πολλές γραμμές, δυσνόητες εικονογραφήσεις και φράσεις που θα δείτε και θα σας μπερδέψουν.
Στη συνέχεια, υπάρχουν τα συστατικά. Ξέρουμε ότι είναι σημαντικά, αλλά πώς μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι ακριβώς το καθένα, τι κάνει και αν είναι καλό για το δέρμα μας; Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο αυτό, αλλά με τη σωστή εξάσκηση θα γίνετε beauty experts και θα μάθετε να αποκωδικοποιείτε εύκολα όσα διαβάζετε στα αγαπημένα σας skincare και makeup products.
Τα πιο σημαντικά
1. Το σύμβολο με το ανοιχτό βάζο που βλέπετε σε όλα τα προϊόντα ομορφιάς, αλλά ποτέ δεν ξέρετε τι σημαίνει αντιπροσωπεύει το διάστημα που μπορεί να διατηρηθεί ανοιχτό. «Αναζητήστε τους αριθμούς 6M, 12M, 24M, και ούτω καθεξής», προτείνει η Jacqueline Schaffer, συγγραφέας, ιδιοκτήτρια του vegan brand Schique και anti-aging expert. Το M σημαίνει μήνες. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, αυτούς τους αριθμούς ως οδηγό για να ξέρετε το πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το προϊόν σας.
2. Η ημερομηνία λήξης επισυνάπτεται στον αριθμό παρτίδας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας και θα το δείτε εάν τη γυρίσετε ανάποδα. Γνωρίστε τα πάντα για κάθε ετικέτα προϊόντος πριν προχωρήσετε στην αγορά του, ώστε να μην κάνετε άσκοπες αγορές.
3. Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα plant-based προϊόν, τότε αυτό θα αναγράφεται στην ετικέτα. Τα vegan skincare προϊόντα είναι κατασκευασμένα από φυτικά συστατικά που βοηθούν στη θρέψη, την ενυδάτωση και την προστασία της επιδερμίδας, αφού δεν περιέχουν ίχνος χημικών ουσιών. Ο συνδυασμός των συμπλεγμάτων των αντιοξειδωτικών, των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων και των βοτανικών εκχυλισμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματος και να σας χαρίσουν μια υγιή λάμψη.
4. Αναζητήστε το κουνελάκι στην ετικέτα για να καταλάβετε ότι το προϊόν είναι cruelty-free. Πρόκειται για προϊόντα, που είναι πολύ πιο φιλικά για το δέρμα, δεν περιέχουν τεχνητά συστατικά, που συνήθως συναντιούνται στα περισσότερα skincare products και φυσικά προστατεύουν και τα ζώα από τα επίπονα πειράματα. Και επειδή ακριβώς τείνουν να είναι ευγενέστερα με την επιδερμίδα, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές επιλογές για άτομα με χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.
Συστατικά φιλικά προς την επιδερμίδα
1. Tocopherol. Πρόκειται για τη βιταμίνη Ε, η οποία ενυδατώνει ολιστικά την επιδερμίδα. «Η βιταμίνη Ε διατηρεί τα λιπίδια φρέσκα στο δέρμα σας», εξηγεί η αισθητικός Renée Rouleau. Αυτό βοηθά στο να διατηρηθεί το προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας σας ανέπαφο. Επίσης, επιτρέπει την μακρά διατήρηση της υγρασίας των κυττάρων.
2. Palmitoyl tetrapeptide-7. Πρόκειται για τα αναγεννητικά πεπτίδια που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας σφριγηλό και νεανικό δέρμα.
3. Ferulic acid. Το φερουλικό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό, που παράγεται από τους σπόρους των μήλων και των πορτοκαλιών και βοηθάει στην καταπολέμηση της γήρανσης. Συνδυάζεται καλύτερα με τη βιταμίνη C, προσφέροντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
4. Caprylic glycerides. Είναι τα σταθερά λιπαρά οξέα, που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο μέρος της καρύδας και βοηθούν το δέρμα σας, ώστε να παραμείνει ενυδατωμένο και λείο.
Όσα πρέπει να αποφεύγετε
1. Parabens (συμπεριλαμβανομένων των methylparabens, propylparabens, and butylparabens). Μία από τις παλαιότερες μορφές σύγχρονων καλλυντικών συντηρητικών, τα parabens χρησιμοποιούνταν από τη δεκαετία του '30, για να βοηθήσουν στο να διατηρηθούν τα ενεργά συστατικά του δέρματος σταθερά, αποτελεσματικά και απαλλαγμένα από την επιβλαβή ανάπτυξη βακτηριδίων. Ωστόσο, η επιστήμονας Philippa Darbre δημοσίευσε ένα ερευνητικό άρθρο, όπου ανέφερε ότι βρήκε parabens σε δείγματα ιστών του καρκίνου του μαστού. Tα στοιχεία τελικά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν με απόλυτη βεβαιότητα τη σχέση μεταξύ των parabens και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλετε να είστε προσεκτικοί με αυτό το συστατικό.
2. Τεχνητά αρώματα και βαφές. Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στην επιδερμίδα, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν ευαίσθητο δέρμα. Και ενώ πολλές από τις εταιρίες τα περιλαμβάνουν στα προϊόντα τους, για να κάνουν το χρώμα και το άρωμα πιο ευχάριστο για τον καταναλωτή, η εφαρμογή τους στην επιδερμίδα δεν είναι ιδιαίτερα φιλική.
3. Να μη χρησιμοποιείτε πάρα πολλά οξέα με βιταμίνη C. Η εφαρμογή πάρα πολλών ταυτόχρονα συμβάλλει στον ερεθισμό της επιδερμίδας. Αν μάλιστα κάνετε πολύ συχνά χημικό peeling και μετά εφαρμόσετε στο δέρμα σας τέτοιου είδους προϊόντα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα απογοητευτικό.
4. Hydroquinone. Σύμφωνα με τον δερματολόγο David Shafer «η υδροκινόνη είναι μια χημική ένωση που ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Αλληλεπιδρά με τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη μειώνοντας έτσι την παραγωγή της». Μάλιστα, αν και μειώνει τα μαύρα στίγματα, μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρές λευκές κηλίδες, όπου χρησιμοποιείται. Πολλοί ειδικοί τις αποκαλούν "halo spots" ή και "white spots".