Ιλεάνα Μακρή
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Αθήνα κι έζησε στη Νέα Υόρκη για 8 χρόνια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, άνοιξε το πρώτο concept store και είναι αναγνωρισμένη σχεδιάστρια κοσμημάτων και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου καταστήματος στο Κολωνάκι.
Μυρτώ Αναστασοπούλου
Ασχολείται με το flagship store της οικογένειας, είναι head buyer του μαγαζιού -υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις-, συνεργάζεται με τη μαμά και την αδερφή της στη "fine jewelry" σειρά και οργανώνει τα trunk shows. Είναι μαμά δύο μικρών παιδιών
Αμαλία Αναστασοπούλου
Αποφοίτησε από το Chelsea College of Art and Design στο Λονδίνο το 2008, ανέλαβε ως Creative Director στην διάσημη σειρά EYE M by Ileana Makri. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα ενός αγοριού.
Πώς θα περιγράφατε τη σχέση μαμάς και κόρης; I.M.: Σχέση που λειτουργεί σαν καθρέφτης. Μ.Α.: Μοναδική, δύσκολη, ειλικρινής, γεμάτη αγάπη. Α.Α.: Πολυσύνθετη και πολύχρωμη.
Με ποιες λέξεις θα χαρακτηρίζατε τη δική σας; I.M.: Τρυφερή, υποστηρικτική, με εντάσεις, πλάθεται κι εξελίσσεται. Μ.Α.: Έχουμε μια σχέση δυνατή, πολύ στενή με τα πάνω και τα κάτω της. Με στηρίζει πολύ και της μιλάω για όλα. Α.Α.: Δημιουργική, τρυφερή, εκρηκτική.
Ποια είναι η πρώτη δυνατή ανάμνηση που έχετε από εκείνη; I.M.: Στη Μυρτώ, το δέρμα της. Στην Αμαλία, το βλέμμα της. Μ.Α.: Η μυρωδιά της. Α.Α.: Οι πρώτες μας διακοπές σε ερημική παραλία της Κυπαρισσίας, που κάναμε BBQ και παίζαμε στα κύματα.
Τι θαυμάζετε στον χαρακτήρα της; I.M.: Η Μυρτώ έχει σεβασμό για τους άλλους, ευγένεια, ευθυκρισία και αντικειμενικότητα. Η Αμαλία έχει ευθύτητα, δυναμισμό και αυθορμητισμό. Δε φορτώνεται τα βάρη των άλλων και διατηρεί απολύτως την ανεξαρτησία της. Και οι δύο έχουν ατελείωτο χιούμορ! Μ.Α.: Είναι μια γυναίκα με φινέτσα, δυνατή, μαχητική, τρυφερή, υποστηρικτική ανοιχτόμυαλη και πολύ μπροστά από την εποχή της. Πολύ «cool». Α.Α.: Θαυμάζω το χιούμορ, το θάρρος, την ενσυναίσθηση και την ακεραιότητά της.
Σε τι θα θέλατε να τις/της μοιάζετε; I.M.: Στη Μυρτώ, στο πόσο ξεκάθαρη είναι όταν θέλει κάτι και στο πάθος με το οποίο υποστηρίζει τις επιλογές της. Στην Αμαλία, στην αμεσότητα που έχει με τους ανθρώπους και στο ότι λέει πάντα αυτό που σκέφτεται. Μ.Α.: Στο να στέκομαι στα πόδια μου, να βρω το «πάθος» μου και να το κάνω δουλειά και να έχω ανοιχτό μυαλό και καρδιά. Α.Α.: Στην οξύτητα της σκέψης, στην κομψότητα και την πειθαρχία της.
Τι σας ενοχλεί από τον χαρακτήρα τις/της; I.M.: Είναι και οι δυο πεισματάρες! Μ.Α.: Είναι δύσκολη και απαιτητική. Όταν κάτι δεν της αρέσει φαίνεται αμέσως. Έχω μάθει πως της μοιάζω σε αυτό, αλλά εμένα με δυσκολεύει όταν μου το κάνει! Α.Α.: Είναι ξεροκέφαλη και πεισματάρα.
Τι ανακαλύψατε κάποια στιγμή για εκείνη κι εκπλαγήκατε; I.M.: Για την Αμαλία με εξέπληξε πόσο ο γιος της μπορεί να την κάνει ό, τι θέλει! Και στην Μυρτώ, πόση υπομονή έχει αποκτήσει από την ώρα που έκανε παιδιά και πόση υπευθυνότητα. Είναι εξαιρετικές μητέρες! Μ.Α.: Ότι είναι πολύ αστεία. Α.Α.: Ότι είναι πιο αγαθή και καλόπιστη απ’ ό,τι νόμιζα.
Τι ξέρετε γι’ αυτήν που η ίδια δεν γνωρίζει ότι το ξέρετε; I.M: Μιλάμε αρκετά μεταξύ μας και δεν έχω κάτι που να γνωρίζω και να μην το έχω μοιραστεί μαζί τους.. Μ.Α.:Πόσες θυσίες έχει κάνει για να μας μεγαλώσει και να μας δώσει ότι θεωρούσε αυτή καλύτερο. Α.Α.: Ότι είναι όμορφη μέσα και έξω.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της σχέσης σας; ; I.M: Δεν θα ξεχωρίσω κάποια δύσκολες στιγμές και ευτυχισμένες ανάμεικτες. Μ.Α.: Όταν δουλεύεις με τον γονιό σου συχνά υπάρχουν τριβές και αυτό μας έχει σίγουρα δυσκολέψει μέσα στα χρόνια. Α.Α.: Όταν έγινα έφηβη.
Μαμά και κόρη = φίλες; Που βρίσκονται και που πρέπει να μπαίνουν τα όρια; I.M: Τα όρια τα βάζει η ηλικία και οι αντίστοιχες γνώσεις και άγνοιες, φίλος είσαι πάντα. Μ.Α.: Πρέπει να υπάρχουν όρια δεν το συζητώ. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και να ξέρει το παιδί πως υπάρχει ανοιχτή γραμμή προς τον γονιό όταν υπάρχει πρόβλημα αλλά όχι είμαστε «το ίδιο» ή «κολλητές». Τα όρια δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στο παιδί και πρέπει ο γονιός να τα θέτει. Α.Α.: Νομίζω πως πρέπει να είναι σαφή τα όρια ανάμεσα στα δύο για να υπάρχει ισορροπία.
Χρησιμοποιείτε παρατσούκλια η μια για την άλλη; I.M: Χρησιμοποιούμε και οι τρεις, περισσότερο όμως εγώ προς αυτές. Μ.Α.: Με φωνάζει Ζίνια από μικρή επειδή είχα μια νταντά από την Πορτογαλία όταν μέναμε στη Νέα Υόρκη που με φώναζε μυρτώ-ζίνια που θα πει «Μυρτούλα η μικρή» και έμεινε το Ζίνια. Α.Α.: Είμαστε γενικά πολύ τρυφερές και όλο και κάποιο παρατσούκλι σκαρφιζόμαστε.
Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στην πορεία της σχέσης σας; I.M: Στην πορεία της σχέσης αυτό που προσπαθώ είναι ν’ αλλάξω τον εαυτό μου προς το καλύτερο. Μ.Α.: Όχι, αλλά θα ήθελα να περνάμε πιο πολύ χρόνο μαζί εκτός γραφείου και να μιλάμε λιγότερο για δουλειά. Α.Α.: Θα προσπαθούσα να είμαι πιο υπομονετική μαζί της.
Πιστεύετε στον μύθο που θέλει η σχέση μαμάς και κόρης να είναι ελαφρώς ανταγωνιστική; I.M: Πιστεύω στον μύθο γιατί βλέπω πως υπάρχει γύρω μου. Η δική μας σχέση πάντως δεν υπήρξε ποτέ ανταγωνιστική. Και οι τρεις στηρίζουμε η μία την άλλη και θέλουμε το καλύτερο για την καθεμία. Μ.Α.: Όχι η δικιά μας σχέση ποτέ δεν ήταν ανταγωνιστική. Η μητέρα μου θέλει να είμαστε καλύτερες από αυτήν και χαίρεται πάντα με τις επιτυχίες μας. Α.Α.: Σίγουρα υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός καθώς ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις στα θέματα της δουλειάς, παρόλα αυτά είναι διαφορετικοί οι ρόλοι μας και προσπαθούμε να κρατάμε ισορροπίες και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε.
Ποιο είναι το δυσκολότερο πράγμα του να είσαι μητέρα/κόρη; I.M: Δεν ξέρω… και δε νομίζω πως υπάρχει δυσκολότερο ή ευκολότερο. Η σχέση αυτή αλλάζει και εξελίσσεται όπως όλες. Αυτό που δεν είναι εύκολο, είναι να δουλεύεις με τα παιδιά σου γιατί οι ρόλοι μπερδεύονται καμιά φορά. Μ.Α.: Το να στεναχωριέται η κόρη σου και να μην μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Είναι δύσκολο νομίζω όταν γενικά κάποιον που αγαπάς βλέπεις της δυνατότητές που έχει αλλά δυσκολεύεται να πετύχει και να είναι ευτυχισμένος σε κάποιους τομείς της ζωής του. Α.Α.: Το να αποδεχτεί η μια την άλλη με τα καλά και τα κακά της.
Τελικά, όντως οι κόρες έχουν αδυναμία στον μπαμπά; I.M: Οι κόρες έχουν αδυναμία στον μπαμπά και ο μπαμπάς στις κόρες. Στο τέλος της ημέρας όμως όλα εξαρτώνται από το είδος της σχέσης που χτίζεις σαν γονιός, είτε ως μητέρα είτε ως πατέρας. Μ.Α.: Ίσως ασυνείδητα να είχα και στον μπαμπά αλλά εγώ πιστεύω πως από μικρή είχα στην μαμά μου. Α.Α.: Δεν θα έλεγα ότι έχω περισσότερη αδυναμία στον μπαμπά μου έχω και στους δυο αδυναμία, στον καθένα για διαφορετικούς λόγους.
Ποια ήταν η πιο σημαντική συμβουλή που τις/της δώσατε και ποια μία που ακούσατε από εκείνες/η; I.M.: Να βρουν αυτό που αγαπούν και να το κάνουν όσο καλύτερα μπορούν. Μ.Α.: Μικρή της έβαζα χαρτιά στα τσιγάρα της που λέγανε “Mummy please don’t smoke”. Αυτή που μου έχει μείνει από εκείνη είναι να μην εξαρτώμαι ποτέ από κανέναν. Α.Α.: Η πιο σημαντική συμβουλή μου σε εκείνη είναι να μάθει να ευχαριστιέται τη ζωή και να μην είναι οξύθυμη. Από τη μητέρα μου, να έχω πίστη στον εαυτό μου, να βάζω στόχους και να μην εξαρτώμαι από τους άλλους.
Τι είναι αυτό που τις/την κάνει μοναδικές/ή; I.M.: Το «πακέτο» είναι μοναδικό. Για τη Μυρτώ, η αξιοπρέπειά της και για την Αμαλία, η ανιδιοτέλειά της. Μ.Α.: Η αγάπη της για τη ζωή. Α.Α.: Η σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια.
Τι θα ήθελε για εσάς ιδανικά; I.M: Αυτό που θα ήθελα κι εγώ για αυτές, να είμαι γερή και συνειδητοποιημένη. Μ.Α.: Να είμαστε ευτυχισμένες, να εξελισσόμαστε, να είμαστε αυθεντικές, υγιείς και να βρει η καθεμιά κάτι που αγαπάει να κάνει και να προσπαθεί για αυτό. Α.Α.: Αυτό που θέλει η κάθε μάνα για το παιδί της… να είμαι ελεύθερη και χαρούμενη.
Τι εύχεστε για εκείνη/ες; Μ.Α.: Να βρουν χρόνο για τον εαυτό τους και να γελάνε συχνά. Α.Α.: Να είναι καλά με τον εαυτό της και να γελάει. I.M.: Να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο και να μην ξεχνάνε πως η ευτυχία δεν είναι συνταγή, αλλά αποτέλεσμα των πράξεών μας.
Φωτογραφίες: Γιάννης Μπουρνιάς
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 145 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019