fbpixel

Search icon
Search
Γιατί δεν πρέπει να έχουμε ως πρότυπο τα σώματα που προβάλλονται στο Instagram;
PSYCHOLOGY

Γιατί δεν πρέπει να έχουμε ως πρότυπο τα σώματα που προβάλλονται στο Instagram;

Το “body aesthetic” της εποχής που επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία


Η δύναμη των social media αυξάνεται και εξακολουθεί να αποτελεί ένα μέσο που διχάζει το κοινό. Από την μία, αναφερόμαστε στα αμέτρητα θετικά οφέλη που μας προσφέρει ανά τα χρόνια με την εξέλιξή τους, όπως είναι η επικοινωνία, η διαφήμιση… και ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται ως ένας απίστευτα κατασταλτικός παράγοντας που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση πολλών ανθρώπων. Η μάστιγα που συνεχίζεται, δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση ενός αψεγάδιαστου σώματος, προωθώντας ένα συγκεκριμένο πρότυπο. Παρά το γεγονός, πως εν έτη 2021 έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές για το “body shaming”, κάνοντας λόγο πως όλα τα σώματα είναι φυσιολογικά όμορφα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό έρχεται αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό ως προς αυτό το θέμα. Έρευνα που διεξήχθη σε ένα ιατρικό κέντρο στην Φλόριντα έδειξε ότι το 87% των γυναικών συγκρίνει το σώμα του με τα πρότυπα που προωθούν τα social media, αντίστοιχα για τους άνδρες αυτό κυμαίνεται στο 65%. 

The power of celebrities – influencers

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως, το Instagram έχει μετατραπεί σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας πολλά άτομα της showbiz αναδεικνύουν τη δουλειά τους, όπως είναι τα μοντέλα, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές. Μέσα σε αυτούς, έχουν προστεθεί και οι λεγόμενοι “influencers”, τους οποίους η εργασία σχετίζεται με την προβολή της ζωής τους, διαφημίζοντας παράλληλα τα κατάλληλα, γι αυτούς, προϊόντα και αποσκοπώντας οι followers τους να προβούν στην αγορά τους. Επομένως, προκειμένου να δημιουργήσουν το εκπληκτικά αισθητικό τους feed, διαχειρίζονται πολύ προσεκτικά τις φωτογραφίες που επιλέγουν να «ανεβάσουν». Έτσι, λοιπόν, παρατηρούμε άψογες εικόνες, η οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

3d44002193e115566ab85ca655f5027b.jpg

Τι συμβαίνει όμως;

Η σχέση με τον καθρέφτη μας γίνεται όλο και δυσκολότερη. Η εικόνα του εαυτού μας, που απέχει από το καλλίγραμμο αυτό κορμί, είναι καθοριστική για να επηρεάσει ολόκληρη την καθημερινότητά μας. Αυτό, που δεν γνωρίζουμε ή που αγνοούμε είναι πως όλη αυτή η “perfectly perfect” εικονική πραγματικότητα δεν ισχύει. Τα σώματά τους υφίστανται retouch, photoshop, καθώς διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο η στάση του σώματος και η οπτική γωνία από την οποία πραγματοποιείται η λήψη, άλλωστε δεν παύουν να είναι κι αυτοί άνθρωποι με τις δικές τους ατέλειες.

Πώς θα αντιληφθούμε ότι μας ασκούν αρνητικές επιπτώσεις;

Η όλη κατάσταση στο διαδίκτυο δεν σημαίνει πως έχει αντίκτυπο σε όλους τους χρήστες. Αναγνωρίζουμε τρεις κατηγορίες: όσους αδιαφορούν, αυτούς που έχουν τα ups – down με το σώμα τους και αυτούς που η ζωή τους εξαρτάται από το να ανήκουν στα «πρότυπα του Instagram». Οι τελευταίοι, μάλιστα, εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν τελικά η ψυχολογική σας υπόσταση υποφέρει:

  • Η ανάγκη απώλειας βάρους για αισθητικούς λόγους και όχι για θέμα υγείας.
  • Η σύγκριση με άλλα σώματα.
  • Αποκοπή από τις φωτογραφίες.
  • Αρνητική στάση για την εικόνα σας.
  • Δυσκολία στην εύρεση ρούχων.
  • Συνεχές ζύγισμα.
  • Πεποίθηση πως σας λυπούνται ή σας κοροϊδεύουν όταν σας κάνουν κομπλιμέντα.
  • Μεγάλη αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες - υπερφαγικά επεισόδια ή απουσία γευμάτων.
6035f22beb47b935a6de9e710905360b.jpg

Υπάρχει διέξοδος ;

Η σχέση με το σώμα μας είναι ένα πολύ «λεπτό» ζήτημα, που χρήζει προσεκτική καθοδήγηση. Όλα ξεκινούν από το μυαλό. Δεν είναι εύκολο για τον πάσχον να αλλάξει τρόπο σκέψης, απλώς με την συμβουλή «μην νιώθεις άσχημα». Είναι μια διαδικασία που ενδεχομένως να χρειαστεί μήνες, έως ότου αποδεχτεί πλήρως τον εαυτό του και είναι σημαντικό να παρακολουθεί συνεδρίες με ψυχολόγο. Εάν αισθάνεστε πως βαδίζετε προς εκείνο το μονοπάτι, φροντίστε να δουλέψετε με τον εαυτό σας, να κοιτάζεστε στον καθρέπτη και να σας υπενθυμίζετε κάθε μέρα ότι αξίζετε. Η αυτοπεποίθηση έρχεται από την εσωτερική δύναμη που κρύβουμε και μόλις σας συμβεί θα αντιληφθείτε την λάμψη που εκπέμπετε. Η ζωή των media δεν είναι αληθινή και αυτό οφείλουμε να μην το παραβλέπουμε.

Friendly reminder

Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να αλλάξετε το σώμα σας και να εστιάζετε σε αυτόν, εάν είναι να σας προκαλέσει χαρά. Υπάρχει, όμως, μια διαχωριστική γραμμή που πρέπει να προσέξετε κι αυτή είναι να μην καταλήξετε να εξαρτάστε αποκλειστικά από αυτό. Αγαπήστε το «εγώ» σας και μην αλλάξετε ποτέ για τους άλλους, παρά μόνο για εσάς τους ίδιους. 

You are so much more than just a body!