fbpixel

Search icon
Search
Ηλιακό έγκαυμα: Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε
HEALTH

Ηλιακό έγκαυμα: Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Tips που θα σας ανακουφίσουν άμεσα από τον πόνο


Ο ήλιος μπορεί να φανεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, εάν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Οι ακτινοβολίες του όσο πλησιάζουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές, ειδικότερα κατά τις μεσημεριανές ώρες. Όταν, λοιπόν, αμελούμε το αντηλιακό, το αποτέλεσμα θα είναι να καταλήξουμε με το κλασσικό κόκκινο χρώμα, το λεγόμενο «έγκαυμα».

Πως ακριβώς ορίζεται ;

Αναφερόμαστε στην οξεία βλάβη ή η κάκωση του δέρματος, η οποία οφείλεται στην επαφή του με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, που διεισδύει στο δέρμα. Τα ηλιακά εγκαύματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το βαθμό και τη σοβαρότητά τους. Εμφανίζεται λίγες ώρες αργότερα και μπορεί να εξακολουθήσει να μας ταλαιπωρεί έως και μια εβδομάδα.

panades-antimetopisi.jpg

Ποια είναι τα συμπτώματα του;

  • Ερυθρό δέρμα
  • Πόνος
  • Οίδημα
  • Αίσθημα καύσου
  • Φυσαλίδες γεμάτες υγρό
  • Πυρετός
  • Αφυδάτωση
  • Ναυτία
  • Ξεφλούδισμα
  • Φαγούρα

Σε περίπτωση που αισθάνεστε σε μέγιστο βαθμό όλα τα παραπάνω, τότε είναι αναγκαία η επίσκεψη σας σ' ένα νοσοκομείο. Διαφορετικά, εάν σας εμφανιστεί σε ήπια μορφή, με κυρίαρχα τον πόνο και την καύση, είναι εφικτή η διαχείριση του από το σπίτι. Το πιο σημαντικό είναι να μην αμελήσουμε τα σημάδια και να προβούμε απευθείας στην φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τους 6+1 τρόπους αντιμετώπισης ενός ηλιακού εγκαύματος!

Δράστε άμεσα

Αποφεύγετε την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο. Επιστρέψτε στο σπίτι σας ή αναζητήστε ένα δροσερό μέρος με σκιά. Για την προσωρινή ανακούφιση μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρύα κομπρέσα στην πληγή.

Αλείψτε το με γιαούρτι

Το πιο γνωστό γιατροσόφι είναι να χρησιμοποιήσετε μια μικρή δόση γιαουρτιού επάνω στο έγκαυμα. Περιέχει φυσικά προβιοτικά, τα οποία δρουν κατασταλτικά, αλλά και θα προσφέρουν την ανάλογη δροσιά στο δέρμα.

Καταναλώστε πολλά υγρά

Το σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς μετέπειτα μπορεί να προκαλέσει παραπάνω συμπτώματα, όπως τάση λιποθυμίας. Έχετε διαρκώς κοντά σας ένα μπουκάλι νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

sun-f588822e97224724b8b21d14b46256ee.jpg

Προσοχή στο ενδυματολογικό κομμάτι

Το δέρμα βρίσκεται σε διαδικασία επούλωσης. Επομένως, χρειάζεται ελαφριά, κατά προτίμηση βαμβακερά, ρούχα. Ο λόγος είναι για να επιτρέπεται στο σώμα να αναπνέει και να μην τραυματίζεται.

Αξιοποιείστε την αλόη

Τα θετικά της είναι απεριόριστα. Αρχικά, προωθεί την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος, τα υγρά της καταπολεμούν τη φαγούρα, αλλά οι γλυκοπρωτεινές που περιέχει είναι κατασταλτικές για να επιταχύνουν την επούλωση, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την φλεγμονή που δημιουργήθηκε. Επιπλέον, θεωρείται ιδιαίτερα ενυδατική, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό.

Πραγματοποιείστε πολλά ντους

Συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας και δροσερά ντους. Μεγάλη προσοχή: αποφεύγουμε τα δύο άκρα το παγωμένο και το καυτό. Ισορροπούμε την θερμοκρασία, ώστε να προσφέρουμε ανακούφιση. Ειδάλλως, θα έχουμε τις αντίθετες συνέπειες.

Διατηρήστε ενυδατωμένη την πληγείσα περιοχή

Το έγκαυμα προϋποθέτει περιποίηση. Προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, την κατάλληλη κρέμα που θα σας συστήσουν και εφαρμόστε την πολλαπλές φορές μέσα στη μέρα. Αφήστε να απορροφηθεί και έπειτα ξανά αλείψτε. Θα πρέπει συνεχώς να διατηρείτε την υγρασία του δέρματος. Αποφύγετε προϊόντα με πρόσθετα αρώματα και άλλες ερεθιστικές ουσίες.

278006021-378430540957179-1727418335804336597-n.jpg
Image source: @lucywilliams02

Πως μπορείτε να το αποτρέψετε να σας συμβεί;

Υιοθετώντας βασικές συμβουλές, το σίγουρο είναι πως θα καταφέρετε να κρατήσετε τον ήλιο μακριά από το δέρμα σας. Επομένως, μη ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε πριν την έκθεση σας στον ήλιο ένα αντηλιακό με προστασία δείκτη 30, γυαλιά και καπέλο. Οι μέρες που έρχονται προβλέπονται ιδιαίτερα ζεστές. Ας απολαύσουμε το φετινό καλοκαίρι με περισσότερη ασφάλεια, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία μας και μετέπειτα στο κομμάτι της ομορφιάς.

Stay safe!