fbpixel

Search icon
Search
Κάστανο: Οι top χειμερινές προτάσεις για εορταστικά πιάτα
TASTE

Κάστανο: Οι top χειμερινές προτάσεις για εορταστικά πιάτα

Είμαστε σίγουροι πως θα τις λατρέψετε!


Το κάστανο είναι ο καρπός του χειμώνα που πολλοί λατρεύουν να απολαμβάνουν είτε απλώς ψημένο είτε σε διάφορες συνταγές. Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορεί να ταιριάξει φανταστικά σε πολλά πιάτα, γλυκά αλλά και αλμυρά, χαρίζοντάς τους μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που θα κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, τα πιάτα αυτά αποτελούν την τέλεια επιλογή για το γιορτινό τραπέζι προκειμένου να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

Ανακαλύψτε τις πεντανόστιμες συνταγές!

Μανιταρόσουπα βελουτέ με κάστανο

shutterstock-2082534904.jpg

Υλικά:

  • 1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (15γραμ.)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο
  • 200 γραμ. κάστανα προβρασμένα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 3 φλ. ζωμό κότας
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια πορτσίνι σε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1/2 φλ. βραστό νερό. Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2'-3' να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα. Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ.).Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια. Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα). Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20'. Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.

Ψαρονέφρι με πουρέ κάστανο

psaronefri-poure-kastano-768x645.jpg

Υλικά:

  • 1  κιλό ψαρονέφρι (2 ή 3 μπαστούνια)
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. μαυροδάφνη
  • 1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι με μέλι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. ζωμό κότας ή κρέατος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα και βερύκοκα)
  • 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προβρασμένα κάστανα)
  • 1 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε πρώτα τα νεύρα από το κρέας. Με σπάγκο ψησίματος δένουμε κάθε ψαρονέφρι ανά 4 εκ., ανάλογα με το μέγεθός του. Αφού τα δέσουμε όλα, κόβουμε σε μενταγιόν (κομμάτια). Έτσι κάθε κομμάτι θα παραμείνει δεμένο και θα κρατήσει το σχήμα του (μενταγιόν) κατά το μαγείρεμα. Σε βαθύ τηγάνι που σκεπάζεται, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο κρέας. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μενταγιόν για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Σβήνουμε με το κρασί, το βαλσαμικό, και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά για 2 λεπτά, και προσθέτουμε το ζωμό, και το θυμάρι. Γυρίζουμε το κρέας με τσιμπίδα, και αφήνουμε λίγα λεπτά να γλασάρει, και να πυκνώσει η σάλτσα. Είναι έτοιμη, όταν εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες. Βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα, για 10-15 λεπτά να ανοίξουν. Τα ξεφλουδίζουμε, και κρατάμε 1 κιλό καθαρή σάρκα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε τα κάστανα, και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα. Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ. Γαρνίρουμε τον πουρέ σε φωλιά και από πάνω τοποθετούμε τα μενταγιόν. Περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα και τα φρούτα.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Cheesecake κάστανο

cheesecake-kastano-15-10-21-site.jpg

Υλικά:

  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. νερό
  • 400 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική χυμό λάιμ, από
  • 1 λάιμ ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
  •  1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  •  1 πρέζα κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
  • 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη 

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι τα μπισκότα να πάρουν την υφή βρεγμένης άμμου. Απλώνουμε το μπισκότο σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. πιέζοντας ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια. Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε μέχρι να σφίξει η βάση. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν. Ρίχνουμε τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε στραγγίξει καλά με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αλάτι, την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το μείγμα με τα φύλλα ζελατίνης, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να πάνε τα κομμάτια παντού. Αφαιρούμε τη βάση από το ψυγείο και περιχύνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση. Μεταφέρουμε στο ψυγείο τη φόρμα να σφίξει για περίπου 4-5 ώρες.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Μωσαϊκό με κάστανο

kormos-sokolatas-3.jpg

Υλικά:

  • 100 γρ. κουβερτούρα 65%, ψιλοκομμένη
  • 20 γρ. γάλα100 γρ. βούτυρο, σε κύβους
  • 50 ml amaretto1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 400 γρ. πουρέ κάστανο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. τζίντζερ50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. κρέμα γάλακτος
  • 35%100 γρ. κουβερτούρα 65%
  • 20 γρ. βούτυρο ζάχαρη άχνη, για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κουβερτούρα 65%, το γάλα, το βούτυρο και αφού το σκεπάσουμε με μια μεμβράνη τοποθετούμε στα μικροκύματα στα 700 Watt για 1 ½ - 2 λεπτά. Όταν λιώσει το μείγμα προσθέτουμε το amaretto, τη βανίλια, τον πουρέ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί με ένα σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός της λευκής σοκολάτας την οποία βάζουμε τελευταία στιγμή, για να μην μας λιώσει, και ανακατεύουμε καλά. Σε μια φόρμα 20x10 εκατοστά στην οποία έχουμε στρώσει μεμβράνη, αδειάζουμε το μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Όταν παγώσει καλά ξεφορμάρουμε. Σε ένα μπολάκι βάζουμε την κρέμα, τη σοκολάτα και το βούτυρο για 1 λεπτό στα 700 Watt στα μικροκύματα να λιώσει. Περιχύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στον κορμό και ξαναβάζουμε για 5-10 λεπτά στο ψυγείο για να παγώσει.