fbpixel

Search icon
Search
«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Η must-see έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε
ARTS & CULTURE

«ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά»: Η must-see έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει μια έκθεση που υμνεί την ομορφιά της αρχαίας Ελλάδας


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της σειράς των πρωτοποριακών, αρχαιολογικών εκθέσεών του με επίκεντρο τον Άνθρωπο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει την εμβληματική, αρχαιολογική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά», υπό την επιμέλεια του Διευθυντή του, Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη και του Επιμελητή Αρχαιοτήτων, Δρος Ιωάννη Δ. Φάππα.

Μια έκθεση-φόρος τιμής στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και τον πολιτισμικό «βάρος» που άφησε πίσω της και παραμένει «ανεξίτηλο» έως και σήμερα!

The concept

shutterstock-742518469.jpg
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Με επίκεντρο την ιστορία της αρχαίας Ελλάδα, καθώς και την παρουσία της στη σημερινή εποχή όπου όλα ανατρέπονται κι εξελίσσονται, το μουσείο, μέσα από μια σειρά 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκθέτει τις διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη σε έκταση έκθεση που θα καταλάβει όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε όλα όσα όρισαν με τον τρόπο τους τις τέχνες και τον πολιτισμό της χώρας, συνεχίζοντας να μας απασχολούν μέχρι σήμερα, αλλά και για πάντα.

poster-2.jpg
Η αφίσα της έκθεσης

The details

Η αρχαία ελληνική λέξη «Κάλλος» σημαίνει «ομορφιά» και συσχετίζεται τόσο με το γυναικείο όσο και με το ανδρικό φύλο. Στην ομορφιά, λοιπόν, βασίστηκε η έκθεση. Στην ομορφιά χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις, χωρίς όρια και συγκεκριμένο προσδιορισμό. Άλλωστε, η έννοια του «Κάλλους» στην υπέρτατη διάστασή της, δεν είναι απλώς μια λέξη που σημαίνει μόνο «ομορφιά».

Είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος – 6ος αι. π.Χ.) ποιητών και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά στα κείμενα των φιλοσόφων του 5ου/4ου αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής. Σε αυτήν ακριβώς τη διάσταση του «Κάλλους» επικεντρώνεται και η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της «ομορφιάς» μέχρι και σήμερα.

photo-4.jpg
Πήλινη ερυθρόμορφη υδρία του Ζωγράφου του Αλκιμάχου, με παράσταση καθημερινής σκηνής καλλωπισμού σε γυναικωνίτη ή σκηνής προετοιμασίας γάμου.


Η έκθεση περιλαμβάνει 300 αρχαιότητες από Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βατικανού και διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες, τον Καλλωπισμό και το Κάλλος.

Θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της γενναιόδωρη L’Oréal.

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 106 74, Αθήνα, τηλ.: (+30) 210 7228321-3