«Σας προσκαλώ να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια μου στον χώρο της μόδας στο Theatre Chatelet στις 22 Ιανουαρίου. Θα έρθετε; Θα είναι μια μεγάλη γιορτή με πολλούς από τους φίλους μου και θα διασκεδάσουμε μέχρι πολύ πολύ αργά. Τώρα θα μοιραστώ κάτι μαζί σας. Αυτή θα είναι η τελευταία επίδειξη υψηλής ραπτικής. Αυτό θα είναι το τελευταίο μου ντεφιλέ Gaultier Paris. Να είστε εκεί. Δε μπορείτε να το χάσετε. Ωστόσο μείνετε συντονισμένοι. Ο οίκος Gaultier Paris θα συνεχίσει. Η υψηλή ραπτική θα συνεχιστεί. Έχω ένα νέο κόνσεπτ. Θα σας το πω αργότερα. Έπεται συνέχεια. Φιλιά!». Μ’ ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Γάλλος σχεδιαστής, Jean Paul Gaultier, αποφάσισε να ανακοινώσει στους εκατομμύρια followers του, πως το σόου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού θα είναι και το τελευταίο του. Στο βίντεο ο σχεδιαστής κάθεται σ’ έναν καναπέ, προσποιούμενος ότι μιλάει στο τηλέφωνο, λέγοντας τα παραπάνω λόγια.
Εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα
Ο Jean Paul Gaultier γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Απριλίου του 1952. Η γιαγιά του ήταν αυτή που τον μύησε στον χώρο της μόδας. Δεν έλαβε κάποια εκπαίδευση σαν σχεδιαστής, απλώς άρχισε να στέλνει σχέδιά του σε διάσημους στιλίστες από μικρή ηλικία. Όταν ήταν μόλις 18, ο μεγάλος σχεδιαστής Pierre Cardin, ενθουσιάστηκε από το ταλέντο του και τον προσέλαβε στον οίκο του. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους Jacques Estere και Patou. Το ντεμπούτο του έγινε το 1976, αλλά το δικό του design house, δημιουργήθηκε το 1982. Η φήμη του ως enfant terrible της μόδας, έγινε γνωστή από πολύ νωρίς. Οι απόψεις και οι προτάσεις του ήταν ανέκαθεν πρωτοποριακές για την εποχή. Η επαναφορά του κορσέ και η εισαγωγή των ανδρικών φουστών είναι μόνο κάποιες από τις καινοτομίες που παρουσίασε.
Το 1997 λάνσαρε την πρώτη του haute couture collection. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει συνεργαστεί με πολλούς αστέρες του κινηματογράφου αλλά και της μουσικής, όπως η Μαντόνα το 1990, όπου δημιούργησε τα φανταστικά conical bras. Ο Gaultier μετέφερε στην πασαρέλα τη μόδα του street style σε συνδυασμό με στοιχεία που πολλούς τους σοκάρουν μέχρι και σήμερα, όπως ο ασαφής καθορισμός του φύλου, της φυλής και της σεξουαλικότητας, επιλέγοντας για τα runways πάντα ασυμβίβαστα μοντέλα.
Το 2003, έγινε head designer στον οίκο Hermes, όπου εργάστηκε μέχρι το 2011. Η Diet Coke τον διόρισε το 2012 ως τον καινούριο creative director. Το 2014, ο Γάλλος σχεδιαστής αποφάσισε να σταματήσει τη μαζική παραγωγή ρούχων, επικαλούμενος τους πιεστικούς ρυθμούς και τους περιορισμούς των κολεξιόν μαζικής παραγωγής.
Ο Jean Paul Gaultier στην Ελλάδα
Στις 28 Νοεμβρίου του 2017, ο σχεδιαστής επέλεξε το μουσείο Μπενάκη για να παρουσιάσει αναδρομικά και ζωντανά τις δημιουργίες του με αναφορές στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της. Μάλιστα η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα είχαν στόχο την οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων.
«Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εμένα. Το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι... Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα. Προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική, στη μόδα με το ταλέντο, την ομορφιά τους και την έμφυτη αίσθηση του στιλ. Το μουσείο Μπενάκη είναι από τα πιο όμορφα στον κόσμο και είμαι περήφανος που συμμετέχω σ’ αυτήν την έκθεση», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Το στίγμα του στον κόσμο της sustainable fashion
Πάντα ήθελε να πρωτοπορεί και να προσπαθεί για έναν καλύτερο κόσμο μέσα από τα έργα του. Το 2018 μετά τον οίκο Coach, εντάχθηκε κατά της αληθινής γούνας, καταδικάζοντας τη χρήση του υλικού στη γαλλική τηλεόραση. Τόνισε μάλιστα ότι ο τρόπος που σκοτώνονται τα ζώα για την παραγωγή τους είναι απόλυτα λυπηρός, ενώ την ίδια στιγμή το γεγονός έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο ίδιος χρησιμοποιούσε για πολλά χρόνια τις γούνες στις συλλογές του. Όπως και να 'χει η μεταστροφή του είναι αυτή που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από πολλούς γνωστούς οίκους μόδας που περιόρισαν έως κι εγκατέλειψαν οτιδήποτε μη φιλικό προς τα ζώα.