fbpixel

Search icon
Search
Jean-Luc Godard: 5 κορυφαίες ταινίες του πατέρα της Νouvelle Vague
ARTS & CULTURE

Jean-Luc Godard: 5 κορυφαίες ταινίες του πατέρα της Νouvelle Vague

Οι must-see ταινίες του πρωτοπόρου σκηνοθέτη


Δυστυχώς, ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί για την απώλεια ενός ακόμη σπουδαίου ανθρώπου από χθες, καθώς ο Jean-Luc Godard, έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 91 ετών. O Γαλλοελβετός σκηνοθέτης, που αποτέλεσε ηγετική μορφή του κινήματος nouvelle vague, εισήγαγε καινοτόμες μεθόδους στον κινηματογράφο, τη δεκαετία του '50 και '60 κι έγραψε τη δική του ιστορία. Το κοινό τον γνώρισε μέσα από τα έργα και τις δημιουργίες του, λάτρεψε και παθιάστηκε με τις ταινίες του, ταυτίστηκε μαζί του. Ήταν ένας σκηνοθέτης με πολύ ιδιαίτερη ματιά κι αισθητική, ήταν ένας ξεχωριστός δημιουργός. 

Αν -όμως- ανήκετε σε αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει τις ταινίες του και θέλετε να το κάνετε τώρα, συνεχίστε να διαβάζετε για να γνωρίσετε τις must-see δημιουργίες του, που σίγουρα, θα κερδίσουν αμέσως μία θέση στην καρδιά σας.

Μεγάλη απώλεια για τον καλλιτεχνικό κόσμο!

Breathless (1960)


Αν υπάρχει μία ταινία που τον χαρακτηρίζει και σηματοδοτεί την σπουδαία του καριέρα, αυτή είναι -αναμφίβολα- το Breathless. Ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του κι η εμπορική, με πρωταγωνιστές τον Jean-Paul Belmondo και την Jean Seberg, που έκλεψε την παράσταση με το pixie κούρεμά της, που άφησε εποχή. Για πολλούς, επρόκειτο για μία ταινία-πολιτιστικό φαινόμενο, που γυρίστηκε στους δρόμους του Παρισιού το 1959. Το δυνατό σενάριο, που γράφτηκε σταδιακά, τα γυρίσματα με την κάμερα στο χέρι κι η χρύση του φυσικού φωτισμού, ήταν η "χρυσή" συνταγή της επιτυχίας, με τον Godard να κερδίζει το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η σχέση του Michel και της Patricia, που αποτυπώνεται σε μια 25λεπτή σκηνή, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Ήταν η πρώτη, μεγάλη κινηματογραφική του δημιουργία και κάπως έτσι, συστήθηκε στο κοινό που τον λάτρεψε. 

Pierrot le Fou (1965)


Υπήρξε μία από τις αγαπημένες του ταινίες, για πολλούς, διαφορετικούς λόγους. Το Pierrot le Fou, με πρωταγωνιστές τον Jean- Paul Belmondo και την Anna Karina, έχει μία θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Jean-Luc Godard, που τον καθιέρωσε στην καρδιά και τη συνείδηση των ανθρώπων. Οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, προσπαθούν να ξεφύγουν από τα όρια των κόσμων τους και φτάνουν στην έρημο μιας αχαρτογράφητης περιοχής με το αυτοκίνητο ενός νεκρού. Ο Ferdinand ή Pierrot, όπως τον αποκαλεί η αγαπημένη του, Marianne μας χαρίζουν πολλές δυνατές σκηνές και το κοινό, έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία ταινία γεμάτη με συναισθήματα, με εναλλαγές, με συγκινήσεις και τεράστιο ενδιαφέρον. Must-see!

Weekend (1967)


Το Weekend κυκλοφόρησε το 1967 και σφράγισε το τέλος της πρώτης περιόδου του «αστικού σινεμά» κι είναι μία ταινία γεμάτη με αντιθέσεις και συγκρούσεις. Ένα ζευγάρι εύπορων μεσοαστών, ενώ θέλουν -ουσιαστικά- ο ένας το κακό του άλλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους κι αποφασίζουν από κοινού να ταξιδέψουν μαζί στη γαλλική επαρχία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κληρονομιά του ετοιμοθάνατου πατέρα της γυναίκας. Όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά κι αμφότεροι, είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, καταφεύγοντας ακόμα και στο φόνο της μητέρας της, εφόσον αυτό χρειαστεί, με το ταξίδι να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τους δύο πρωταγωνιστές να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Jean-Luc Godard ποντάρει στις πολλές εναλλαγές καταστάσεων και συναισθημάτων, με τον Jean Yanne να υποδύεται τον Roland και την Mireille Darc την Corinne.

      Goodbye to Language (2014)


      Το 2001 έκανε το μεγάλο comeback και χάρισε στο κοινό του -κι όχι μόνο- μία σειρά από νέες ταινίες, που άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες για μία νέα εποχή. Το Goodbye to Language, έκανε πρεμιέρα το 2014, με τον Γαλλοελβετό σκηνοθέτη να δημιουργεί δύο ισχυρούς χαρακτήρες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια παντρεμένη γυναίκα κι ένας ανύπαντρος άντρας γνωρίζονται, αγαπιούνται, τσακώνονται και διαφωνούν έντονα. Κοινώς, δημιουργούν μία σχέση γεμάτη με εντάσεις κι έντονα ξεσπάσματα, αλλά έρχεται ο χωρισμός. Μετά από καιρό, οι δύο αυτοί άνθρωποι συναντιούνται ξανά και κοινό παρονομαστή αποτελεί ένας σκύλος, που βρίσκεται ανάμεσά τους. Εναλλαγές συναισθημάτων, "εκρήξεις", νέα ξεκινήματα, επιστροφές και πολλές μεταφορές. Μία μοναδική ταινία, που του χάρισε το Βραβείο Κριτικών στις Κάννες, αλλά και τον Χρυσό Φοίνικα το 2018.

      The Image Book (2018)


      Το The Image Book, δεν είναι απλά μία ταινία. Ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης, συνδυάζει αποσπάσματα από πολλές ταινίες, κείμενα, φωτογραφίες, έργα τέχνης, δελτία ειδήσεων, «πειραγμένες» εικόνες, ήχους που διακόπτονται απότομα και πολλά άλλα και δημιουργεί -ουσιαστικά- μία ξεχωριστή ιστορία. Ουσιαστικά, κάνει focus σε όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, στα πιο σημαντικά γεγονότα του 20ου και 21ου αιώνα, στο Ολοκαύτωμα αλλά και στην ιστορία του cinema και ταξιδεύει σε πολλά διαφορετικά γεγονότα, μέσα από ιδιαίτερες εικόνες και σκηνές. Ρόλο αφηγητή έχει ο ίδιος ο Jean-Luc Godard, ενώ μαζί του, αφηγήτρια είναι η σύζυγός του, Anne-Marie Mieville

      Ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών , στην πόλη Ρόλε στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, με την Anne-Marie Miéville να επιβεβαιώνει το θάνατό του. Ο Patrick Jeanneret, δικηγόρος της οικογένειας, επιβεβαίωσε πως ο Jean-Luc Godard «έφυγε» με νόμιμη υποβοηθούμενη ευθανασία, κατόπιν δικής του επιθυμίας, σημειώνοντας: «Ο Godard κατέφυγε σε νόμιμη υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία λόγω "πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν αναπηρία", σύμφωνα με τους όρους της ιατρικής γνωμάτευσης». Κάπως έτσι, μπήκε το μεγάλο φινάλε στην ζωή ενός σπουδαίου ανθρώπου και καλλιτέχνη...