fbpixel

Search icon
Search
Iconic Houses: Μια ματιά στα πιο εντυπωσιακά σπίτια της Αμερικής που χτίστηκαν τον προηγούμενο αιώνα
INTERIORS

Iconic Houses: Μια ματιά στα πιο εντυπωσιακά σπίτια της Αμερικής που χτίστηκαν τον προηγούμενο αιώνα

Οι προτάσεις των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων διαμόρφωσαν μια για πάντα τα δεδομένα στο interior design


Ανά τις δεκαετίες, η Αμερική κατατάσσεται στην number one χώρα όπου οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό, γεγονός που αποτελεί πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο. Από τη ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας μέχρι τις εκπλήξεις που επιφυλάσσουν τα τεχνολογικά μέσα και η επιστήμη, όλα δείχνουν πως οι Η.Π.Α είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στον οποίο οφείλεται η διαμόρφωση των σημερινών δεδομένων, των τάσεων και των συμπεριφορών.

Ακόμα και στο interior design, τα δεδομένα αλλάζουν ασταμάτητα και αφήνουν άφωνους όλους εκείνους που λατρεύουν να ακολουθούν ευλαβικά τα trends που αφορούν στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Κάνοντας μια αναδρομή στον χρόνο λοιπόν, βλέπουμε πόσο πολύ έχει αλλάξει το style των κατοικιών αυτής της χώρας που έχει πάντα τον τρόπο να περνά μπροστά από τις υπόλοιπες και να ξεχωρίζει για τις φρέσκιες προτάσεις και τα μαθήματα design που παραδίδει. Από το 1990 μέχρι και σήμερα, δεν είναι λίγες οι κατοικίες που αποτελούν πραγματική πηγή έμπνευσης μέσω της αισθητικής που έχουν επιλέξει οι ιδιοκτήτες τους αλλά και οι experts στη σχεδίαση και τη διακόσμηση, τις οποίες αξίζει να γνωρίσετε κι εσείς που βρίσκεστε σε μια συνεχή αναζήτηση ιδεών για να διαμορφώσετε τους προσωπικούς σας χώρους και να προσθέσετε σε αυτούς περισσότερες luxurious νότες.

32520iah-1742520sculptered2520house.jpg
Το σπίτι του αρχιτέκτονα Charles Deaton στο Golden του Colorado

Από τα μέσα του προηγούμενο αιώνα, πολλοί ήταν οι αρχιτέκτονες που πρωτοπόρησαν παρουσιάζοντας νέα σχέδια για την όψη των τότε πολυτελών κτισμάτων, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι έντονες καμπύλες και καμάρες που κατέφθασαν στον χώρο του design σαν μια εντελώς ανανεωμένη ιδέα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε νέα διάσταση στις πλούσιες γειτονιές της Νέας Υόρκης -και όχι μόνα-, αλλάζοντας για πολλές δεκαετίες τα γεωμετρικές γραμμές που μέχρι τότε ήταν φτιαγμένα τα περισσότερα σπίτια. Ακόμα και σήμερα, βλέπουμε τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας αυτήν τη σχεδιαστική τακτική να πρωταγωνιστεί σε πολλά κτίσματα, καθώς και να επανέρχεται δυναμικά χαρίζοντας αέρα από άλλες εποχές.

Έντονη μέχρι και σήμερα βλέπουμε να είναι και οι πέτρινες επιφάνειες, με την ύπαρξή τους στη διακόσμηση και στην ολική κατασκευή να δίνει μια ιδιαίτερη αίγλη και να παραπέμπει σε κάτι που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο απευθείας από τη φύση. Πλέον, βλέπουμε αυτό το trend που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια να κατέχει τη θέση του σε τοίχους, τραπέζια, ακόμα και πατώματα, με το στιλ του να διαφέρει ανάλογα με την όλη αισθητική του κάθε σπιτιού. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως εξασφαλίζει rustic vibe και εναρμονίζεται απόλυτα ακόμα και με σύγχρονα κομμάτια.

fallingwater-frank-lloyd-wright.jpg
Μια από τις πιο εντυπωσιακές κατοικίες του αρχιτέκτονα Frank Lloyd που είναι χτισμένη στην Πενσυλβάνια

Όσο τα χρόνια περνούσαν και τα πρώτα έτη του 2000 εντάσσονταν στη σφαίρα του χρόνου, η οπτική των σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων στράφηκε σε πιο μινιμαλιστικές λύσεις που έμειναν μια για πάντα στη λίστα με τις επικρατέστερες τάσεις στο interior design. Ο μινιμαλισμός αυτός ξεκίνησε με την ιδέα της εξασφάλισης πιο πρακτικών προτάσεων που θα διευκόλυναν σε μεγάλο βαθμό το lifestyle των ιδιοκτητών κάθε σύγχρονης κατοικίας. Βάσει αυτής της σκέψης, δόθηκε έντονη σημασία στην παρουσία φυσικού φωτισμού και στην ολοένα και πιο μειωμένη ύπαρξη περιττών επίπλων που η τοποθέτησή τους δεν εξυπηρετούσε ουσιαστικά κανέναν.

Χτίζονται, λοιπόν, απόλυτα σύγχρονες και παράλληλα διαχρονικές κατοικίες που παρέχουν μεγάλο μέρος για την τοποθέτηση τεράστιων παραθύρων, επιτρέποντας έτσι την εισχώρηση φωτός και κάνοντας κάθε χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος από ό,τι είναι in real. Κι επειδή το «στοίχημα» για φαινομενικά πιο ευρύχωρους χώρους δε σταμάτησε εκεί, φτιάχτηκαν -και συνεχίζουν να φτιάχνονται- πολυχρηστικά έπιπλα που συνδυάζουν την άνεση και τη λειτουργικότητα, ενώ παράλληλα κοσμούν λιτά αλλά εντυπωσιακά κάθε σημείο.

72520iah-1472520nakashima2520farmstead2520and2520conoid2520studio.jpg
Το Nakashima Farmstead & Conoid Studio του αρχιτέκτονα George Nakashima στην Πενσυλβάνια
Περιηγηθείτε στην gallery για να ανακαλύψετε τους χώρους των πιο iconic σπιτιών της Αμερικής ανά τις δεκαετίες!

Φωτογραφίες: Architectural Digest

Κεντρική: Το Toro Canyon που σχεδίασε ο Barton Myers (Καλιφόρνια, 1999)