fbpixel

Search icon
Search
Η Gabriel García Márquez της Βαρκελώνης ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη νέα δημόσια βιβλιοθήκη στον κόσμο
ARTS & CULTURE

Η Gabriel García Márquez της Βαρκελώνης ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη νέα δημόσια βιβλιοθήκη στον κόσμο

Από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών στο συνέδριό της στο Ρότερνταμ


Αποτελεί ένα από τα ονόματα των καινούργιων δημόσιων βιβλιοθηκών του κόσμου, η οποία διακρίνεται για την ταυτότητά της, καθώς ειδικεύεται στη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής. Η "Gabriel García Márquez" άνοιξε τις πόρτες της πέρυσι την άνοιξε και πήρε το όνομά του από τον Κολομβιανό συγγραφέα Gabriel García Márquez, ο οποίος έζησε στην καταλανική πρωτεύουσα μεταξύ 1967 και 1975 και όπου έγραψε το εμβληματικό μυθιστόρημα «Φθινόπωρο του Πατριάρχη». Πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη νέα δημόσια βιβλιοθήκη στον κόσμο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών στο συνέδριό της στο Ρότερνταμ.

Βιβλία κοντά στην τοπική κοινότητα 

gabriel-garcia-library2.jpg

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Guardian, κεντρικοί πυλώνες λειτουργίας και περιεχομένου της, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ψήφισή της, αφορούν την αρχιτεκτονική της όσο και την καινοτόμο προσέγγισή της για την ενθάρρυνση των ντόπιων να χρησιμοποιούν τους πόρους, την αλληλεπίδραση μεταξύ του προσωπικού και της τοπικής κοινότητας, την ευελιξία των χώρων και των υπηρεσιών, τη δέσμευση για μάθηση και τη βιωσιμότητα του κτιρίου. 

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης, Neus Castellano: «Λάβαμε το βραβείο ακριβώς επειδή επιλέξαμε ένα μοντέλο που κάνει τη βιβλιοθήκη προέκταση του σπιτιού, με πολυθρόνες και χώρους που καλούν τους ανθρώπους να νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Αυτό είχε οδηγήσει σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους ιδιαίτερα να περνούν ώρες στη βιβλιοθήκη και δεν έρχονται μόνο για να βγάλουν βιβλία και περνούν πολύ περισσότερο εδώ. Η γειτονιά, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη και έχει πολλούς μαθητές, χρειαζόταν πραγματικά αυτή τη βιβλιοθήκη. Δεν περιμέναμε ποτέ να κερδίσουμε. Καμία ισπανική βιβλιοθήκη δεν έχει προταθεί ποτέ. Είναι αναγνώριση για όλη τη δουλειά που έχει κάνει η πόλη. Οι βιβλιοθήκες έχουν παίξει επίσης μεγάλο ρόλο στη Βαρκελώνη, ήταν πάντα σημαντικές». Σημαντικό ακόμη στοιχείο της αφορά στη χωρητικότητά της με τον μικρότερο αριθμό ατόμων, τον οποίο μπορεί να φιλοξενήσει και ανέρχεται στο 800, αλλά μερικές μέρες έχει φιλοξενήσει έως και 1.300 άτομα. Εκτός από τους αναγνώστες, ο Castellano περιέγραψε το φαινόμενο του «τουρισμού βιβλιοθηκών», με ανθρώπους να έρχονται στη γειτονιά για να τραβήξουν φωτογραφίες από το ευάερο κτίριο με ξύλινο σκελετό.

Φυσικό τοπίο και επικράτηση του ξύλου 

biblioteca-gabriel-garcia-marquez-suma-arquitectura-2.jpg

Το κτίριο εμφανίζεται ως ένα γλυπτό στερεό, τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη πλατεία που επιτρέπει τη ρευστή κυκλοφορία των πεζών μέσω του πολιτιστικού άξονα της γειτονιάς. Η βιβλιοθήκη υψώνεται πρόβολα στον ανοιχτό χώρο, δημιουργώντας μια στοά πλατεία που οριοθετείται από την άλλη πλευρά από τα υπάρχοντα υπέροχα δέντρα. Κατά μήκος του λευκού στερεού ανοίγονται τέσσερις σκοπιές που εστιάζουν τη θέα και κατευθύνουν το βλέμμα προς τους μεγάλους ελκυστήρες του περιβάλλοντος. Αυτά τα κοψίματα επιτρέπουν στην άνεση και τη ζεστή ατμόσφαιρα που αναπτύσσεται μέσα στη βιβλιοθήκη, χάρη στο ξύλο που προσφέρει τη ζεστασιά του στο σύνολο με μεγάλη αισθητική γοητεία, να εκφράζεται προς το εξωτερικό, ενσωματώνοντας την αστικοποίηση της Βαρκελώνης.

Next big step: Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, αργότερα φέτος η βιβλιοθήκη, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Suma, θα ανοίξει ένα «δωμάτιο των αισθήσεων» σχεδιασμένο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Photos: Jesús Granada