fbpixel

Search icon
Search
Μια ιδανική μέρα στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια 5 connoisseur της πόλης
CITY VIBES

Μια ιδανική μέρα στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια 5 connoisseur της πόλης

Με αφορμή την έναρξη της 87ης ΔΕΘ, σας συστήνουμε τις αυθεντικές εμπειρίες τις οποίες πρέπει να βιώσετε εάν βρεθείτε εδώ


H Θεσσαλονίκη δεν σταματά ποτέ να σε εκπλήσσει. Παραμένει μια «ζωντανή» πόλη, της οποίας η καρδιά χτυπά δυνατά. Κάθε χρονιά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ΔΕΘ, ακτινοβολεί περισσότερο και μας προσκαλεί σε έναν αισθητηριακό χορό. Συνοδοί μας σε αυτόν, 5 άνθρωποι που την αγαπούν ιδιαίτερα και μας συστήνουν όλα όσα μπορούμε να βιώσουμε σε αυτήν...

Όλγα Δέικου, Φωτογράφος 

Εάν θέλει να ζήσει κάποιος once in a lifetime experience στη Θεσσαλονίκη, τι πρέπει να κάνει, ποια γωνιά της να επισκεφτεί; Φυσικά τη μαγική Παραλία της, τα γραφικά ονειρεμένα σοκάκια της Άνω Πόλης, καθώς και τις ιστορικές στοές του Κέντρου. 

Σύστησέ μας έναν γαστρονομικό παράδεισο της πόλης, καθώς και τον απόλυτο προορισμό για ποτό στη Θεσσαλονίκη; Για τους αυθεντικούς ψαροφάγους η Μούργα, τα Δέκα Τραπέζια, η Νέα Φώλια, το ανακαινισμένο και νοσταλγικό Όλυμπος Νάουσα. Για ωραία και πρωτότυπα cocktails ανεπιφύλακτα τον Γορίλα.

Ιδανικός προορισμός για shopping; Η boutique της Ράνιας Ξανθοπούλου στην Προξένου Κορομηλά , και το Dresscode στη Γρηγορίου Παλαμά. 

Ένα μυστικό που μόνο οι locals της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν. Τα μικρά συνοικιακά θερινά σινεμά,  όπως το Σινε Άλεξ στην Αγίου Δημητρίου. 

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει τη Θεσσαλονίκη μοναδική; Η θάλασσά της, μια μικρή βόλτα σε όποιο σημείο της βρέχεται από αυτήν, σού δίνει τις αναγκαίες ανάσες της ημέρας. 

Κάποιο new entry της πόλης που προτείνεις; Την αναγεννημένη Αγορά Μοδιάνο. 

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Θεσσαλονίκη αν δεν... φάει μπουγάτσα από τα παραδοσιακά μαγαζιά, γεμιστό τσουρέκι με κάστανο και αν δεν επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο! 

Που μπορεί κανείς στην πόλη ν' αποτυπώσει την πιο μοναδική φωτογραφία; Για να φωτογραφήσεις ή να αυτο-φωτογραφηθείς προτείνω φυσικά τη μαγική Παραλία μας, εκεί που βρίσκεται το Μέγαρο Μουσικής. 


Δημήτρης Κοπαράνης, Δημοσιογράφος γαστρονομίας και Σεφ

Φωτογραφία: Γιάννης Τόμτσης

Εάν θέλει να ζήσει κάποιος once in a lifetime experience στη Θεσσαλονίκη, τι πρέπει να κάνει, ποια γωνιά της να επισκεφτεί; Να περπατήσει στους δρόμους χωρίς πρόγραμμα ή GPS, να ανακαλύψει τα δικά του σημεία, πέρα από χάρτες, οδηγούς και συμβουλές. Έτσι θα κάνει τον νέο προορισμό δικό του.

Σύστησέ μου έναν γαστρονομικό παράδεισο της πόλης, καθώς και τον απόλυτο προορισμό για ποτό στη Θεσσαλονίκη. Στο Ble Taste Gallery, στην Αγίας Σοφίας μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο νόστιμα προϊόντα. της πόλης. Χορτόπιτες, σάντουιτς, κρουασάν, παγωτό και έτοιμα γεύματα, είναι το ιδανικό σημείο για όλη τη μέρα. Το απόγευμα μ’ αρέσει να πηγαίνω για ένα ποτήρι κρασί στον πεζόδρομο.


Ιδανικός προορισμός για shopping; Μ’ αρέσει να κυκλοφορώ στην περιοχή γύρω από το Ρωμαϊκή Αγορά, στη Φιλίππου. Εκεί υπάρχουν εργαστήρια κεραμικής, μικρά καφέ και γκαλερί που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

Το best of the best spot για υπέροχη διαμονή στην πόλη. Σίγουρα στο ON Residence. Φυσικά να γευματίσει στο Όλυμπος Νάουσα και να πιει ένα πότο το ηλιοβασίλεμα στην rooftop του.

Ένα μυστικό που μόνο οι locals της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν. Δεν ξέρω αν είναι μυστικό, αλλά τα πιο πολλά μουσεία της πόλης είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο. Αξίζει να αφιερώσει κανείς ένα πρωινό για να τα επισκεφθεί.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει τη Θεσσαλονίκη μοναδική; Το συναίσθημα ότι όλα μπορούν να συμβούν.

Κάποιο new entry της πόλης που προτείνεις. Σίγουρα την κουζίνα του Βασίλη Χαμάμ στο Πόστερ, στη Βαλαωρίτου.

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Θεσσαλονίκη αν δεν κάνει… πολύ πρωινή βόλτα ή τρέξιμο στην Παραλία!

Ποιο το signature πιάτο και γλυκό που προτείνετε και από πού; Θα πρότεινα να δοκιμάσει γεύσεις που έχουν αποδείξει την αξία τους στον χρόνο όπως ένα τρίγωνο Πανοράματος με φρέσκια κρέμα από τον Ελενίδη, το Αρμενοβίλ από τον Μουρούζη και τα σουτζουκάκια στη Διαγώνιο.


Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια του Momus Contemporary

Φωτογραφία: Στέφανος Τσακίρης

Εάν θέλει να ζήσει κάποιος once in a lifetime experience στη Θεσσαλονίκη, τι πρέπει να κάνει, ποια γωνιά της να επισκεφτεί; Once in a lifetime ίσως να μην είναι, παραμένει όμως πολύ ξεχωριστή εμπειρία η βόλτα στον Θερμαϊκό με τα καραβάκια, για να δει την πόλη από έξω προς τα μέσα και προς τα πάνω.

Σύστησέ μας ένα πολιτιστικό ορόσημο της Θεσσαλονίκης. Ειδικά αυτήν την εποχή, τι έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε; Δεν θα μπορούσα να συστήσω πρώτο άλλο από τα μουσεία του MOMus. Ειδικά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει ήδη ανανεωθεί και σας καλωσορίζει.

Ιδανικός προορισμός για shopping; Το Link Jewellery για τα πιο ενδιαφέροντα κοσμήματα ελλήνων σχεδιαστών και όχι μόνο.

Ένας γαστρονομικός παράδεισος της πόλης, καθώς και τον απόλυτο προορισμό για ποτό στη Θεσσαλονίκη; Η all time classic Διαγώνιος ή η σχετικά νέα ΣυνΤροφή για πρωτότυπες γεύσεις. Η αθηναϊκή σαλάτα όπως δεν την έχετε ξαναφάει, μαζί με υπέροχο ψωμάκι ζέας με λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και σπόρους κάνναβης.

Το best of the best spot για υπέροχη διαμονή στην πόλη. Με διαφορά το The Modernist.

Ένα μυστικό που μόνο οι locals της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν. Στον Ελενίδη στη Δημητρίου Γούναρη θα βρείτε το πιο νόστιμο παγωτό μόκα.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει αυτήν την πόλη μοναδική; Οπωσδήποτε η Παραλία της, η «ανάσα» της πόλης.

Ένα new entry που προτείνετε; Τον νέο χώρο των Beetroot, του εξαιρετικού δημιουργικού γραφείου που παραμένει στην πόλη!

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Θεσσαλονίκη αν δεν κάνει… μια βόλτα στην Άνω Πόλη, να περπατήσει στην παραλία. Βασικά, να την περπατήσει!


Χλόη Χατζηβαρύτη, Οινοποιός - Chatzivariti Winery

Εάν θέλει να ζήσει κάποιος once in a lifetime experience στη Θεσσαλονίκη, τι πρέπει να κάνει, ποια γωνιά της να επισκεφτεί; Πρέπει να περπατήσει στους δρόμους της Άνω Πόλης και να απολαύσει τη θέα προς τη θάλασσα. Να δει μια άλλη πλευρά της πόλης, μακρυά από τις άσχημες και άχαρες πολυκατοικίες που «πνίγουν» το κέντρο.

Ένας γαστρονομικός παράδεισος της πόλης, καθώς και τον απόλυτο προορισμό για ποτό; Το Poster, το καινούριο project των Beetroot και του σεφ Βασίλη Χαμάμ. Το κοτόπουλο vitec και το παλαιστινιακό κοτόπουλο είναι must-try! Για ποτό, στο Ύψιλον ή στο Αναψυκτήριο.

Ιδανικός προορισμός για shopping; Υάδες. 

Το best of the best spot για υπέροχη διαμονή στην πόλη. Το caravan project

Aν η Θεσσαλονίκη ήταν κρασί. Τι είδους θα ήταν; Θα ήταν ένα κόκκινο κρασί μεγάλης παλαίωσης σε βαρέλι, πολύπλοκο αλλά και συντηρητικό.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει τη Θεσσαλονίκη μοναδική; Οι άνθρωποι που αγαπώ κάνουν για εμένα αυτήν την πόλη μοναδική. 

Ένα new entry που προτείνεις; Την πιτσαρία Dos Margaritas. 

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Θεσσαλονίκη αν δεν κάνει… μία βόλτα στην Παραλία. 


Στράτος Χατζηιωαννίδης, Πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτων μηχανικός - Chatziioannidis Architecture & Interior

Φωτογραφία: Αylo studio, Μυρτώ Καραγιαννίδου & Δημήτρης Ανδρίτσος

Εάν θέλει να ζήσει κάποιος once in a lifetime experience στη Θεσσαλονίκη, τι πρέπει να κάνει, ποια γωνιά της να επισκεφτεί; Η Ροτόντα είναι once in a lifetime experience για μένα. Είναι 17 αιώνων, έχει υπάρξει αρχαίος ναός, τζαμί, εκκλησία, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει εξαιρετική ακουστική οπότε αν κάποιος καταφέρει να παρευρεθεί σε μια συναυλία στο εσωτερικό της, σίγουρα θα είναι μια εμπειρία που θα του μείνει ανεξίτηλη! 

Σύστησέ μου έναν γαστρονομικό παράδεισο της πόλης, καθώς και τον απόλυτο προορισμό για ποτό στη Θεσσαλονίκη. Αχνιστές γλώσσες στη Μαύρη Θάλασσα, σουτζουκάκια στη Διαγώνιο, Tbone στην Παλιά Αθήνα, ουζομεζέδες στο Καρνάγιο. Κοκτέιλ δυστυχώς δεν πίνω, αλλά θα εμπιστευόμουν ανεπιφύλαχτα όλες τις προτάσεις της ομάδας του VOGATSIKOU 3.

Ιδανικός προορισμός για shopping; Το κοσμηματοπωλείο της Κατερίνας Ιωαννίδου στο κέντρο της πόλης

Το best of the best spot για υπέροχη διαμονή στην πόλη. Το ΟN RESIDENCE που στεγάζεται στο ιστορικό Όλυμπος Νάουσα, το οποίο μπορεί να σου παρέχει μια αξέχαστη διαμονή μετά από την ανακαίνισή του. Η εμπειρία αυτή ολοκληρώνεται αφενός με την επίσκεψη στο εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα, αλλά και στο roof garden για ποτό την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Ένα ενδιαφέρον κτίριο - αρχιτεκτονικά μιλώντας - στην πόλη; Το Βυζαντινό Μουσείο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου. Ένα κτήριο της δεκαετίας του '90, που παραμένει διαχρονικά πρωτοπόρο για την ενδιαφέρουσα διαρρύθμισή του, τον αρμονικό συνδυασμό των υλικών, με τα οποία είναι κατασκευασμένο και τη μελετημένη ένταξη του στον πολεοδομικό ιστό. 

Ένα μυστικό που μόνο οι locals της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν. Το διάστημα 1993-1998 η πόλη είχε ένα από τα 14 Μουσεία Design στον κόσμο εκείνη την περίοδο, χάρη στην προσπάθεια μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας τού design, του Στέργιου Δελιαλή. Το Μουσείο φιλοξενούνταν σε ένα κατάστημα στη Μητροπόλεως, και από το '98 και μετά όλα τα εκθέματα είναι σε κούτες, στοιβαγμένα σε αποθήκες.

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει τη Θεσσαλονίκη μοναδική; Το ότι είναι η πιο όμορφη «άσχημη» πόλη.

Κάποιο new entry της πόλης που προτείνεις; Θα με ενδιέφερε να επισκεφτώ το Dos Margaritas, το οποίο βρίσκεται σε μια γειτονιά που αγαπάω πολύ, ενώ θα σύστηνα ανεπιφύλαχτα ένα ποτό στο bar του Le Cercle de Salonique. 

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη Θεσσαλονίκη αν δεν αφεθεί στο μοναδικό vibe που τη χαρακτηρίζει. Να παρασυρθεί σε μια συναναστροφή με ιδιαίτερους ανθρώπους και να ζήσει ηδυπαθείς καταστάσεις που θα του μείνουν ανεξίτηλες.

Συνεπιμέλεια: Ελένη Παπαστεργίου