fbpixel

Search icon
Search
Η απαίτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα και η ακύρωση της συνάντησης Sunak-Μητσοτάκη
PEOPLE & MOMENTS

Η απαίτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα και η ακύρωση της συνάντησης Sunak-Μητσοτάκη

Τι συνέβη και τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση;


Ο Rishi Sunak ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί κι όπως είναι φυσικό, οι τόνοι ανέβηκαν σημαντικά μετά από αυτή την απόφαση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, η συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον ομόλογό του δε θα γίνει, με τις εξελίξεις να τρέχουν. Ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε σε αυτήν εξέλιξη και ποιος ο ρόλος των γλυπτών του Παρθενώνα;

Ανέβηκαν οι τόνοι!

Η ακύρωση και η δυσαρέσκεια

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάπως έτσι, έγινε απόλυτα ξεκάθαρο σε όλους πως το κλίμα μετά την ακύρωση της συνάντησης που επρόκειτο να έχει με τον Rishi Sunak δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, η κίνηση του Sunak να ακυρώσει το ραντεβού χαρακτηρίστηκε πολιτικά απρεπής.


Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση, συμπληρώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντούσε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστό ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να τον συναντήσει μετά από όσα μεσολάβησαν τις τελευταίες ώρες. «Προφανώς ο κ. Rishi Sunak ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις», αναφέρει η ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας -παράλληλα- ότι το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα και η στάση που δεν αλλάζει

Η στάση της Ελλάδας, αναφορικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστή και ξεκάθαρη εδώ και χρόνια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει -ουσιαστικά- για μία ακόμη φορά, ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται μερικά από αυτά Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα, είναι σαν να... κόβει κανείς τη Μόνα Λίζα στη μέση. «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», σημείωσε -στον αντίποδα- πηγή των Συντηρητικών, θέλοντας να δώσει την απάντηση από πλευράς Μεγάλης Βρετανίας γι' αυτό που συνέβη και την τοποθέτηση της Ελλάδας.

shutterstock-336327530.jpg


«Είναι
απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Rishi Sunak, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρα. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας», σχολίασε από τη δική του πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται, για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, με φόντο ένα πολύ-πολύ σημαντικό ζήτημα. Ο Rishi Sunak, έχει ξεκαθαρίσει και σε άλλες στιγμές ότι δε θα υποστήριζε ποτέ την αλλαγή της νομοθεσίας που εκπονήθηκε το 1963 και που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί τη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα και όπως φαίνεται, στάση και η θέση του δεν αλλάζουν, με την τελευταία απόφασή του να προκαλεί ερωτηματικά και μεγάλο εκνευρισμό...