fbpixel

Search icon
Search
Hubert de Givenchy: Σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου Γάλλου σχεδιαστή
PEOPLE & MOMENTS

Hubert de Givenchy: Σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου Γάλλου σχεδιαστή

Ένας από τους πιο σημαντικούς designers που έγραψε τη δική του ιστορία


Ήταν και παραμένει ένα από τα πρόσωπα της χρυσής εποχής της haute couture, διαγράφοντας μία σπουδαία πορεία στο χώρο της μόδας. Ο Hubert de Givenchy, ο τελευταίος «μεγάλος» fashion designer του 20ου αιώνα, που έντυσε με τις δημιουργίες του τις πιο λαμπερές γυναίκες της εποχής του, έφυγε από τη ζωή το 2018, ωστόσο, παραμένει μέχρι και σήμερα «ζωντανός» μέσα από τα έργα του. Τέσσερα χρόνια μετά, σημαντικά κομμάτια της περιουσίας του, μεταξύ άλλων 1200 έργα τέχνης, γλυπτά κι έπιπλα από τις δύο υπέρλαμπρες κατοικίες του, θα τεθούν σε δημοπρασία από τον διάσημο οίκο Christie's.

Ένας αριστοκράτης που λάτρευε τη γυναικεία φιγούρα!

The Story

fp00003137web.jpeg

Γεννήθηκε στο Beauvais της βόρειας Γαλλίας, στις 21 Φεβρουαρίου του 1927 και προέρχεται από μία αριστοκρατική οικογένεια που λάτρευε και τιμούσε τη μόδα. Ο Hubert de Givenchy, ήταν ο νεότερος γιος του Lucien Taffin de Givenchy και της Sissi Badin, ενώ είχε κι έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Jean-Claude de Givenchy. Μετά το θάνατο του πατέρα του από γρίπη, το 1930, την ανατροφή του ανέλαβαν η μητέρα κι τη γιαγιά του, Marguerite Dieterle Badin, χήρα του Jules Badin, ενός καλλιτέχνη που είχε δημιουργήσει δυο από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υφασμάτων, το Gobelins Manufactory και το Beauvais.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Παρίσι και τότε ήταν που άλλαξαν όλα! Ξεκίνησε τις σπουδές του στο École des Beaux-Arts, ενώ πολύ γρήγορα βρέθηκε στο πλευρό δύο πολύ σπουδαίων ανθρώπων. Του Pierre Balmain και του Christian Dior! Επίσης έχει δουλέψει για την avant-garde designer Elsa Schiaparelli πριν ιδρύσει τελικά τον δικό του οίκο μόδας το 1952 στη Rue Alfred de Vigny, του Παρισιού.

Ήταν ένας άνθρωπος, πολύ μπροστά από την εποχή του, που ξεχώριζε για τη μοναδική αισθητική και τη φινέτσα του. Η πρώτη του collection, με το όνομα Bettina Graziani περιελάμβανε πολλά, διαφορετικά μοτίβα, κομψά pieces κι αέρινες δημιουργίες, ενώ ήταν αυτός που καθιέρωσε το little black dress, που μέχρι και σήμερα παραμένει must-have κομμάτι της γυναικείας καρνταρόμπας. Η πλούσια καριέρα του είναι γεμάτη με σπουδαίες στιγμές, ωστόσο, η γνωριμία του με την Audrey Hepburn, ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του, ενώ όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, αντλούσε έμπνευση από το είδωλό του, τον σχεδιαστή Cristóbal Balenciaga. Το 1995 παραιτήθηκε από το fashion house που δημιούργησε και γιγάντωσε ο ίδιος, με τους John Galliano, Alexander McQueen, Julien MacDonald, Riccardo Tisci και Clare Waight Keller, να τον διαδέχονται. 

Η σχέση που τον «σημάδεψε»

1920x4000.jpeg

Το 1953, η ζωή του άλλαξε για πάντα! Η Audrey Hepburn βρέθηκε στο atelier του στο Παρίσι, προκειμένου να του ζητήσει να σχεδιάσει τα κοστούμια για την επόμενη ταινία της Sabrina. «Όταν η Audrey ήρθε να μου ζητήσει να της φτιάξω φορέματα για την ταινία Sabrina, δεν ήξερα ποια ήταν και περίμενα την Katharine Hepburn», έχει γράψει στο βιβλίο του, με τίτλο «Audrey and Givenchy: A Fashion Love Affair». Η πρώτη γνωριμία τους, δεν ήταν σίγουρα ιδανική, με τον Givenchy να προσθέτει: «Έφτασε στο atelier εύθραυστη, χαριτωμένη, νέα και σπινθηροβόλα, ντυμένη σαν μία κομψή κοπέλα, με βαμβακερό παντελόνι, μπαλαρίνες, ένα μπλουζάκι που δεν κάλυπτε τον αφαλό της και μ’ ένα καπέλο βενετσιάνου γονδολιέρη στο χέρι. Δεν ήμουν σε θέση να κάνω μια σπουδαία γκαρνταρόμπα για τη Sabrina κι αρνήθηκα να δημιουργήσω τα κοστούμια».

231bcaeb4aad371be2725b9ce33cc4ef.jpeg

Η Audrey -ωστόσο- δεν ήταν μία τυχαία γυναίκα. Τον κάλεσε σε δείπνο κι εκεί -ουσιαστικά- γεννήθηκε μία σχέση βαθιάς φιλίας και συνεργασίας που κράτησε μια ολόκληρη ζωή. Η σπουδαία ηθοποιός, φόρεσε μία σειρά από δημιουργίες του Givenchy κι εξελίχθηκε σε fashion icon, με τον Γάλλο από τη μεριά του να γνωρίζει τεράστια επιτυχία, με τη φήμη του να ξεπερνάει ακόμη και τα στενά όρια της Ευρώπης. «Τα ρούχα του Hubert είναι τα μόνα μέσα στο οποία νιώθω ο εαυτός μου. Είναι κάτι περισσότερο από σχεδιαστής. Είναι δημιουργός προσωπικότητας», έχει πει σε συνέντευξή της η Hepburn. Η φιλία τους διατηρήθηκε ζωντανή με το πέρασμα των χρόνων και δεν είναι τυχαίο, ότι για πολλούς, αποτέλεσαν το πιο πετυχημένο δίδυμο στην ιστορία της μόδας και του κινηματογράφου. 

Η δημοπρασία με τα iconic pieces

Ο Hubert de Givenchy, που «σφράγισε» με την αισθητική του μια ολόκληρη εποχή, άφησε την τελευταία του πνοή στο Renaissance chateau το 2018. Τώρα, περίπου τέσσερα χρόνια μετά, ο διάσημος οίκος Christie's ανακοίνωσε πως περίπου 1200 έργα τέχνης, γλυπτά σπουδαία καλλιτεχνών κι έπιπλα από τις δύο κατοικίες του, σε Παρίσι και Loire Valley θα τεθούν σε δημοπρασία. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για pieces που έχουν τεράστια αξία και το κάθε ένα από αυτά, συμβολίζει τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της ζωής του designer. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 14 έως και τις 17 Ιουνίου του 2022, ενώ η online version της, θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 23 Ιουνίου. Παράλληλα, μέσα στην άνοιξη αναμένεται να παρουσιαστούν ξεχωριστά αντικείμενα από τη συλλογή σε σημαντικές μητροπόλεις του κόσμου.

164.jpeg

Φυσικά, το timing της δημοπρασίας, μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς θα πραγματοποιηθεί ακριβώς 70 χρόνια μετά την πρώτη haute couture collection που παρουσίασε ο σχεδιαστής στο Παρίσι το 1952. Ο διάσημος designer διατηρούσε μία στενή σχέση με τον οίκο Christie's, καθώς υπήρξε μέλος του διεθνούς συμβουλίου του οίκου δημοπρασιών, με την οικογένειά του να σημειώνει πως: «Επιθυμούσε να μοιραστεί την κομψότητα και την αισθητική κληρονομιά του». «Έφυγε» σε ηλικία 91 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Ο Hubert de Givenchy υπήρξε ένας από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας...