fbpixel

Search icon
Search
H σύγχρονη ευτυχία είναι εφικτή;
MAGAZINE

H σύγχρονη ευτυχία είναι εφικτή;

Το αέναο ζητούμενο της ανθρωπότητας παραμένει η ιδανική αφορμή για μερικούς ακόμη συλλογισμούς, ενώ ειδικοί σε θέματα ευτυχίας και αρμονίας καταθέτουν τις σκέψεις τους για το τι είναι και πώς μπορούμε να κατακτήσουμε κάτι τόσο απλό...


Aναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα παιδιά όχι μόνο δείχνουν, αλλά και είναι πραγματικά ευτυχισμένα; Προφανώς γιατί δεν έχουν προσδοκίες, προϋποθέσεις, συμβάσεις, επίπλαστες ανάγκες, κοινωνικές δεσμεύσεις, συμπλέγματα ή εθισμούς. Μόλις ανέφερα, λοιπόν, μερικούς από τους λόγους για τους οποίους πιθανόν ένας ενήλικας να μην μπορεί να βρει την ευτυχία.

Χαμένοι στη μετάφραση

shutterstock-704096890.jpg

Το ότι η ευτυχία είναι δυσεύρετη δε χρειάζεται να το αναλύσουμε τόσο, όσο τα αίτια που την καθιστούν μια μακρινή κατάκτηση για τους περισσότερους. Κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και λοιπές ειδικότητες κάνουν λόγο για μεγάλες διαφορές μεταξύ του χθες και του σήμερα όσον αφορά στους όρους αναζήτησης της ευτυχίας, καθώς η πλειονότητα αναφέρεται στην έλλειψη ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων και συντροφικότητας και στην αύξηση της μοναχικότητας, που οδηγούν στην κατάθλιψη και συχνά την απαξίωση της ίδιας της ζωής. Στην σύγχρονη εποχή, περισσότερο από ποτέ, η ευτυχία βρίσκεται φαινομενικά παντού: από διακοσμητικά μέχρι μπλουζάκια, σε βιβλία, οδηγούς και quotes, σε ομιλίες, συζητήσεις, συναθροίσεις, σε αναρτήσεις. Μαγικές εικόνες και λέξεις στα social media που αποτυπώνουν στιγμές χαράς και ίσως ευτυχίας, μια συνήθεια στιγμιαίας ικανοποίησης.

Είναι, όμως, άξιο απορίας γιατί η ευτυχία μοιάζει ν’ απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις ζωές των ανθρώπων και η λέξη κατάθλιψη -με λάθος χρήση συνήθως- βρίσκεται συχνά στη σκέψη ή το στόμα όλων μας. Πολλοί, έχουν προσπαθήσει ν’ απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα είτε να δώσουν tips για την απόκτησή της. Φαίνεται ότι για να βιώσει κάποιος την απόλυτη ευτυχία, θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια από το να καθαρίζει τα ντουλάπια και τον χώρο του, σύμφωνα με το φενγκ σούι -χωρίς να μειώνω τον σπουδαίο ρόλο ενός καθαρού και τακτοποιημένου χώρου στη ζωή μας.Από την άλλη, η εύκολη αντικαταστάτρια της ευτυχίας φαίνεται να είναι η χαρά, που μπορεί να βρεθεί παντού, είναι στιγμιαία, παροδική. Μια εύκολη εξήγηση για τη διαφορά ανάμεσα σε χαρά και ευτυχία δίνει ο αμερικανός συγγραφέας του best seller «Το βιβλίο της Χαράς: Κρατώντας την Ευτυχία σε έναν κόσμο που αλλάζει», Douglas Abrams, όπου αναφέρει ότι η χαρά είναι πιο εφικτή, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν την ευτυχία κάτι τέλειο, αλλά έξω από αυτούς.

Η ζωή μετά την ευτυχία

shutterstock-733524661.jpg

Ακόμη κι έτσι, να ‘ναι, η αλήθεια, όμως, είναι πως τίποτα δεν είναι το ίδιο με παλιά, καθώς οι οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικο-κλιματολογικές εξελίξεις άλλαξαν βίαια τις ζωές των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια, κλέβοντας την ελαφρότητα και την ανεμελιά μας, με τους ψυχολόγους να κάνουν λόγο γι’ αύξηση του άγχους. Μήπως, τελικά περάσαμε σ’ έναν κόσμο μετά-ευτυχίας; Σύμφωνα με την Παγκόσμια Αναφορά Ευτυχίας για το 2019, η αίσθηση αυτή στις ΗΠΑ μειώνεται συνεχώς, ενώ Αμερικανοί θεωρούν τους εαυτούς τους λιγότερο ευτυχισμένους από πέρσι, με τη χώρα να μένει εκτός 10άδας στον κατάλογο με τις πιο ευτυχισμένες χώρες, και την Ελλάδα να κατέχει την 82η θέση! Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι τρεις πρώτες θέσεις παραμένουν ίδιες εδώ και χρόνια, με τις Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία ν’ αποτελούν το Top3 και τις έρευνες ν’ αναφέρουν πως τα κράτη αυτά διατηρούν υψηλές αξίες σε εισοδήματα, προσδόκιμο ζωής, κοινωνικές παροχές, ελευθερία, εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι μετρήσιμα στοιχεία, αλλά ξέρουμε όλοι καλά πως η ευτυχία δε βασίζεται τόσο σε στατιστικές όσο σε άυλες έννοιες, σε αρχές και ποιότητες, σε αξίες κι ένστικτα. H designer και συγγραφέας Ingrid Fetell Lee, σε ομιλία της στο Ted με θέμα «Πού κρύβεται η χαρά και πώς να την εντοπίσετε», ισχυρίστηκε ότι πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν καν τι είναι ευτυχία, αφού στην πραγματικότητα ο ορισμός της είναι υποκειμενικός. Η ίδια έχει βρει πάντως τον δικό της δρόμο. «Δε σκέφτομαι την ευτυχία πια. Σκέφτομαι τη χαρά. Κι αν συνδυάσουμε πολλές στιγμές χαράς, μπορούμε να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή». Παρόλ’ αυτά, οι ειδικοί την περιγράφουν ως μια κατάσταση ευημερίας σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι η ζωή μας έχει νόημα. Μια συνθήκη που πρέπει να δημιουργούμε εμείς μέσα μας, χωρίς να την απαιτούμε από τους άλλους.

Η ευτυχία βρίσκεται στη ευγνωµοσύνη για ό,τι έχουµε, στην απόλαυση του εαυτού µας, στην ειλικρίνεια, τη διασκέδαση, τον επαρκή ύπνο, τη δύναµη της συγχώρεσης, τη βοήθεια προς τους άλλους, στις υγιείς σχέσεις

Η ευτυχία στο μικροσκόπιο!

shutterstock-394181137.jpg

Η κατάκτηση της ευτυχίας δεν ταλανίζει μόνο τους σύγχρονους, αφού στο Χάρβαρντ από το 1938 φάνηκαν ανήσυχοι με το θέμα και ξεκίνησαν την πιο πολυετή έρευνα στην ιστορία, “Study of Adult Development”, για ν’ ανακαλύψουν τα μυστικά μιας υγιούς κι ευτυχισμένης ζωής. Αρχικά, συγκέντρωσαν 268 άντρες φοιτητές και τους παρακολούθησαν για 80 χρόνια. Οι επιστήμονες στη διάρκεια των χρόνων αποφάσισαν να επεκτείνουν την έρευνα, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σ’ αυτήν και οι απόγονοι των αρχικών συμμετεχόντων. Η έρευνα πέρασε από διάφορα στάδια και η πρώτη διαπίστωση ήταν θεμελιώδης. Ο Robert Waldinger, διευθυντής της μελέτης, ψυχίατρος στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ δήλωσε ότι οι σχέσεις μας και το πόσο χαρούμενοι είμαστε μέσα σ’ αυτές καθορίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό την ψυχολογία μας κι έχουν μεγάλη επιρροή στην υγεία μας.

Σε σύγκριση με την κοινωνική τάξη, το IQ και τα γονίδια, οι ανθρώπινοι δεσμοί μας μάς προστατεύουν από την ψυχική και σωματική πτώση και είναι οι βασικότεροι παράγοντες μακροζωίας κι ευτυχίας. Ένα κομμάτι της μελέτης έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο δεν υποφέρουν τόσο σωματικά και όσοι έχουν ποιοτικές σχέσεις ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένοι. Η διατήρηση, με λίγα λόγια, μακροχρόνιων σχέσεων ή η συμφιλίωση μ’ ένα μέλος της οικογένειας παρουσιάζει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ψυχή μας. Η μεγαλύτερη αποκάλυψη της έρευνας, λοιπόν, είναι ότι «η μοναξιά σκοτώνει». Περισσότερο και από 15 τσιγάρα τη μέρα ή το αλκοόλ!

Αν φύγουμε από το Χάρβαρντ κι επιστρέψουμε στη Γηραιά μας Ήπειρο, μια -νέα σχετικά- μελέτη της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, ο διπλασιασμός στο εισόδημα αυξάνει την ευτυχία κατά μέσο όρο το πολύ 0,2 μονάδες, ενώ η εύρεση του έρωτα και της αγάπης στο πρόσωπο ενός συντρόφου, κατά τουλάχιστον 0,6 μονάδες. Κρατήστε το αυτό στο μυαλό σας την επόμενη φορά που θα αναζητάτε μια δεύτερη ή τρίτη δουλειά, αλλά θα αναρωτιέστε τι κάνετε λάθος στην προσωπική σας ζωή!

Η νέα θεραπεία

shutterstock-285613940.jpg

Παλιότερα, μπορεί να ήταν η δημιουργία οικογένειας, τα παιδιά, μια καλή δουλειά, μια Κυριακή στο τραπέζι με την οικογένεια, ένα δώρο, μια συνάθροιση… Σήμερα, στρατιές ανικανοποίητων ανθρώπων έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για την ανεύρεσή της ευτυχίας, κάπου, όμως, στη διαδρομή πέταξαν την πυξίδα. Γιατί σήμερα όσα κι αν αποκτήσουμε, όσα κι αν έχουμε, όσο σπουδαίοι κι αν είμαστε, όσο ψηλά και αν μπορούμε να πάμε, η ευτυχία θα έρχεται συνήθως δεύτερη στον αγώνα με τη ματαιοδοξία, την κατάκτηση του πλούτου, την αγνωμοσύνη, τον εγωισμό, τα χαμηλά κίνητρα, το προφανές.

Έτσι, ζώντας σε συνθήκες άγχους και ανησυχίας καταφεύγουμε σε ολιστικές και περισσότερο πνευματικές εναλλακτικές μεθόδους για να θεραπεύσουμε το σώμα που πονάει επειδή η ψυχή νοσεί, και να επαναφέρουμε κάτι που έχουμε ξεχάσει: το ποιοι είμαστε στην ουσία μας. Προτάσεις, όπως το Life coaching, το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός), ο βελονισμός, ο βιοσυντονισμός, ο διαλογισμός, το ρέικι, η ρεφλεξολογία, η yoga, η κρυσταλλοθεραπεία, η Theta Healing (τεχνική θεραπείας, διαλογισμού και πνευματικής φιλοσοφίας με σκοπό τη θεραπεία του σώµατος) στοχεύουν στην προσωπική µας ανάπτυξη, τη θεραπεία σωµατικής ή ψυχικής νόσου και την επαφή µε τον έσω εαυτό µας. Σταδιακά, επιδιώκουµε να ξεκινήσουµε να χτίζουµε την προσωπική µας ευτυχία σε στέρεα θεµέλια.

Οι σύγχρονοι ψυχολόγοι -και µαζί τους κι εµείς- ισχυρίζονται ότι η ευτυχία βρίσκεται στη ευγνωµοσύνη για ό,τι έχουµε, στην απόλαυση του εαυτού µας, στην ειλικρίνεια, τη διασκέδαση, τον επαρκή ύπνο, τη δύναµη της συγχώρεσης, τη βοήθεια προς τους άλλους, την απόλαυση της εργασίας, στις υγιείς σχέσεις και στην πίστη για κάτι πιο µεγάλο από την καθηµερινότητα. Με δυο λόγια, όπως το τοποθετεί και η Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Hiram του Οχάιο, Acacia Parks, «ευτυχία είναι ένας συνδυασµός του πόσο ικανοποιηµένος είναι κάποιος µε τη ζωή του και το πόσο καλά αισθάνεται σε καθηµερινή βάση». 

Κάποιοι -ακόµα ροµαντικοί- µπορεί να ποντάρουν στον έρωτα, σε δυο όµορφα µάτια, σ’ ένα ηλιοβασίλεµα, στα οικογενειακά τραπέζια, στην αυτοπραγµάτωση, στην ειλικρίνεια, στην αγάπη. Στα ωραία και υψηλά συναισθήµατα, που µόνο όταν τα αισθανόµαστε καταλαβαίνουµε ότι ψηλώσαµε µερικούς πόντους. Κι αυτό, για ν’ αγγίξουµε την ευτυχία που στέκεται κάπως ψηλά, οµολογουµένως. Και µπορεί τα τραγούδια και η ποίηση να αφιερώνονται αιώνες τώρα στην ευτυχία, αλλά ξέρουµε καλά πως είναι συνήθως «προϊόντα πόνου». Σύµφωνα µε την αγαπηµένη Κική ∆ηµουλά: «Ουδείς ευτυχής έχει διακόψει ευτυχία για να γράφει ποιήµατα». Εντούτοις ας στοχοπροσηλωθούµε στο εξής ένα: η ευτυχία ας µην είναι αυτό που περιµένουµε να έρθει, αλλά αυτό που ορθώνουµε µέσα µας µέρα µε τη µέρα.

Happy Experts

Πέντε experts σε θέµατα αυτοβελτίωσης, εσωτερικής αναζήτησης και ενεργειακών θεραπειών καταθέτουν την προσωπική τους άποψη και προτείνουν τρόπους προσέγγισης µιας πιο αρµονικής κι ευτυχισµένης ζωής!

happiness.jpg

1. Αναστασία Κουτσουρά

Well Being Coach - Metaphysical Anatomy Practitioner & Instructor

Τι είναι αυτό που δε μου επιτρέπει να είμαι ευτυχισμένη/ος τώρα; Μόλις επιτρέψεις στη ζωή να σου απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση θα έχεις ανακαλύψει την ευτυχία σαν κατάσταση ύπαρξης, όχι σαν ανάγκη ολοκλήρωσης.

Η αναζήτηση της ευτυχίας προϋποθέτει χρόνο και οι επιστήμονες πλέον έχουν αποδείξει -μέσα από διάφορες θεωρίες και με την κβαντική φυσική- τη σχετικότητα του χρόνου σε άλλες διαστάσεις, πέρα των τριών διαστάσεων που αντιλαμβανόμαστε. Η μόνη αλήθεια είναι το παρόν. Στο παρόν, καθώς αναπνέεις εκούσια ή ακούσια είσαι ζωντανός και συνδεδεμένος με την ίδια τη ζωτική ενέργεια της ζωής.

Η ευτυχία ως ορισμός είναι υποκειμενικός γιατί ο κάθε άνθρωπος μέσα από τα συστήματα υποσυνείδητων πεποιθήσεων και συσχετισμών έχει άλλη κατανόηση και άλλο συσχετισμό με την έννοια ευτυχία.

Ευτυχία για μένα είναι η ελευθερία να μπορώ να ορίζω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, να είμαι παρών και στη ροή της ίδιας της ζωτικής ενέργειας της ύπαρξης, να είμαι ένα με όλα όσα υπάρχουν, να είμαι ένα με την καρδιά της φύσης και να έχω την καρδιά μου ορθάνοιχτη να δίνει και να παίρνει αγάπη, να μοιράζομαι την ολότητά μου με την ολότητα του άλλου.

Η κβαντική φυσική έχει αποδείξει ότι όλα είναι ενέργεια άρα και τα χρήματα είναι απλά ενέργεια και ως ενέργεια ιδανικά χρησιμοποιούνται από συνειδητοποιημένους ανθρώπους ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές στη ζωή. Δεν ταυτίζουν τα χρήματα με την ευτυχία, ελευθερία, δύναμη, ασφάλειά τους, απλά είναι ελεύθεροι, δυνατοί και ήδη ασφαλείς μέσα από την ίδια την ύπαρξη.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχασε την επαφή με τη φύση, τις αξίες, τις αρχές και την οικογένεια. Η τεχνολογία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τον κιρκάδιο ρυθμό και τη βιοχημεία του σώματος, οδηγώντας τον άνθρωπο στην απομόνωση, η οποία τον οδηγεί στην απόγνωση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχασε την επαφή µε τη φύση, τις αξίες, την οικογένεια. Η τεχνολογία επηρεάζει σηµαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τον κιρκάδιο ρυθµό και τη βιοχηµεία του σώµατος, οδηγώντας τον άνθρωπο στην αποµόνωση και την απόγνωση.

Οι άνθρωποι που έρχονται σε μένα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά «με μένα», βγαίνουν από τη θυματοποίηση και θέλουν να βρουν μέσα από την ανάληψη της ευθύνης της ζωής τους τη δική τους αλήθεια, ευτυχία, χαρά, αφθονία, ηρεμία, γαλήνη κι ελευθερία, να είναι αυτό που γεννήθηκαν να είναι, όχι αυτό που τους έμαθαν ότι πρέπει να είναι. Είναι άνθρωποι που έχασαν τη σωματική, ψυχική, νοητική τους υγεία, ισορροπία και κατ’ επέκταση εαυτό, ώστε ν’ αναρωτηθούν: «Αλήθεια, χωρίς τα πρέπει, τον φόβο απόρριψης, την επίκριση, ποιος ή τι θα ήμουν»; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από αγάπη και αποδοχή γιατί κανείς ποτέ δεν τους είπε ότι οι ίδιοι είναι η αγάπη! Αν όλοι με αγαπούσαν γι’ αυτό που είμαι -ούτε καλό, ούτε κακό, ούτε σωστό, ούτε λάθος- πώς θ’ άλλαζε η ζωή μου;

Οι άντρες είναι πιο απλοϊκοί στη σκέψη τους και πιο ελεύθεροι από τις γυναίκες. Έχουν βιώσει λιγότερο περιορισμό στην έκφρασή τους, στα θέλω και στις επιθυμίες τους γι’ αυτό ίσως δεν αναζητούν τόσο βαθιά στον πυρήνα τους και δεν αναλύουν, όσο οι γυναίκες, καταστάσεις για να βγάζουν συμπεράσματα. Έτσι, η ευτυχία τους βρίσκεται σε πιο απλά πράγματα όταν δεν έχουν θέματα με την αυταξία τους. Αλλιώς, αναζητούν την ευτυχία στην καταξίωση τους, γιατί έτσι τους έμαθαν.

Οι γυναίκες προικίστηκαν μ’ ένα μυαλό που γεννάει κι ελίσσεται ώστε να επιβιώσουν. Αναγκάστηκαν να γίνουν πιο χειριστικές και πολυμήχανες. Ψάχνουν την ευτυχία στην ολοκλήρωση μέσα από τη συντροφικότητα και την μητρότητα, αλλά χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι ήδη ολοκληρωμένες. Χάνονται στις προβολές και τα διαφημιστικά πρότυπα που δημιουργούν σενάρια ευτυχίας.

Η ευτυχία, όπως και όλα, είναι συνδεδεμένη με την αυταξία μου και την αγάπη του εαυτού μου ως έχει, μια ανιδιοτελής αγάπη.

5 to be happy tips

1. Να βρω μέσα μου γιατί δεν είμαι ήδη ευτυχισμένος -να ψάξω να βρω τρόπο να το αλλάξω.

2. Καθημερινός διαλογισμός

3. Ευγνωμοσύνη για τη ζωή και όλα όσα έχω και είμαι

4. Αυτογνωσία και αγάπη του εαυτού

5. Καθημερινές ασκήσεις γέλιου

www.somanous.gr

2. Ηλιάνα Κυνηγοπούλου

Εκπαιδεύτρια Γελωτοθεραπευτών, NPL Coaching, Life Coaching, Υπνοθεραπεύτρια, Ενεργειακή Θεραπεύτρια, Master Reiki,

Cosmic Energy Healing

Είμαι Life Coach και Laughter Life Coach, δηλαδή, προπονήτρια ζωής, μα και προπονήτρια μέσω του γέλιου, γελωτολόγος. Έχω εκπαιδευτεί κι εργάζομαι για να υποκινώ τους ανθρώπους να βιώνουν τα συναισθήματά τους με αυθεντικότητα και ιδιαίτερα το βασικό συναίσθημα της χαράς. Να διαχειρίζονται την αλλαγή στη ζωή τους και να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο την ψυχική τους ανθεκτικότητα.

Αν ψάξουμε στο λεξικό θα διαβάσουμε πως ευτυχία είναι η κατάσταση ευφορίας και ψυχοσωματικής ικανοποίησης που πηγάζει από την επίτευξη κάποιων στόχων. Ωστόσο, αν ρωτήσουμε 100 ανθρώπους θα πάρουμε 100 διαφορετικές απαντήσεις. Η απάντηση πηγάζει από τα προσωπικά βιώματα του καθενός και τον βαθμό επίτευξης των προσωπικών του στόχων.

Η ευτυχία, όπως και η δυστυχία, είναι καταστάσεις του νου και γι’ αυτό οι πραγματικοί λόγοι που τις προκαλούν δεν μπορούν να βρίσκονται έξω από αυτόν. Φανταστείτε την ευτυχία σαν ένα πανί ιστιοφόρου που φουσκώνει από τον αέρα των ευτυχισμένων στιγμών. Εμείς με τον νου μας οδηγούμε το πανί με σκοπό να είναι γεμάτο στιγμές ευτυχίας. Αν δεν το οδηγήσουμε με τη θετικότητά μας, αλλά με τις αρνητικές μας σκέψεις, τις προσδοκίες ή τις απογοητεύσεις μας, τότε δεν ορίζουμε τον προορισμό μας.

Για μένα ευτυχία είναι ν’ αναζητώ τη χαρά μέσα μου, να δημιουργώ την ευτυχία μέσα μου. Να μην περιμένω από τους άλλους να με κάνουν να χαρώ ή να ευτυχήσω. Να βιώνω τη θετικότητά μου, ν’ αυξάνω την ανθεκτικότητά μου. Η εικόνα και το μότο μου είναι «Γελώ χωρίς αιτία, χαίρομαι χωρίς αιτία».

Η ευτυχία, όπως και η δυστυχία, είναι καταστάσεις του νου και γι’ αυτό οι πραγµατικοί λόγοι που τις προκαλούν δεν µπορούν να βρίσκονται έξω από αυτόν.

Η επιτυχία είναι ανάλογη με την ευτυχία κι εξαρτάται από το τι ορίζει ο καθένας ως επιτυχία. Παράδειγμα, ένας γεωργός μπορεί να είναι ευτυχισμένος όταν πετυχαίνει μεγάλη σοδιά

Μία μάνα όταν βλέπει χαρούμενα τα παιδιά της. Από την

άλλη, οι άνθρωποι ταλαιπωρούμαστε από την αυτοκριτική, τα στερεότυπα, τις πεποιθήσεις για το πώς πρέπει να ζούμε, τις προσδοκίες, την τάση ν’ αναζητούμε την αιτία για τα δεινά μας «εκεί έξω» και σπάνια «εδώ μέσα». Μαθαίνουμε πως η επιτυχία σε κάτι που δε χρειαζόμαστε πραγματικά, θα φέρει κι ευτυχία. Δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό βοηθώ τον κόσμο να ζει αυθεντικά, χωρίς στερεότυπα και όχι με βάση τις προσδοκίες των άλλων από αυτούς.

Σήμερα ζούμε πολύ πιο άνετα από τους προγόνους μας, είμαστε ικανοί κι έξυπνοι, γυμνασμένοι και γρήγοροι, μακροημερεύουμε. Αν είμαστε πιο ευτυχισμένοι, όμως, από αυτούς είναι αμφισβητήσιμο. Ο μηχανισμός να ζούμε με προσδοκίες, να σκεφτόμαστε αρνητικά και να δημιουργούμε αρνητικά συναισθήματα είναι παλιά ιστορία.

Τα απλά, καθημερινά πράγματα είναι το άθροισμα των ευτυχισμένων στιγμών μας, εφόσον τους δίνουμε θετικό πρόσημο, πετυχαίνοντας μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, διατηρώντας τη θετικότητα, την υγεία (σωματική, πνευματική και ψυχική) και την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα. Όταν δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ευτυχία μέσα μας.

Οι άνθρωποι που με προσεγγίζουν αναζητούν εργαλεία προσωπικής ανάπτυξης, τρόπους για αυτο-ίαση και αυτο-βελτίωση. Είναι άνθρωποι που αποτυγχάνουν στις φιλίες και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Έχουν προβλήματα στην εργασία, δεν προοδεύουν στη ζωή τους, δεν ξέρουν να θέτουν στόχους, αδυνατούν να διαχειριστούν την αλλαγή. Φτάνουν σε αδιέξοδα, έχουν άγχος, χάνουν ενέργεια και νιώθουν εξάντληση. Είναι αναβλητικοί ή θέλουν να προσελκύσουν αγάπη, υγεία, αφθονία. Άνθρωποι που θέλουν να σταματήσουν βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Άνθρωποι που θέλουν να ονειρεύονται και να κυνηγούν τα όνειρά τους. Άνθρωποι που θέλουν ευτυχία και χαρά στη ζωή τους.

5 to be happy tips

1. Φυσική κίνηση (ήπιες ασκήσεις για το σώμα) - Άθληση. Σωστή Αναπνοή. Φύση

2. Πνευματική άσκηση - Εκγύμναση εγκεφάλου, μνήμης

3. Άσκηση στη θετική σκέψη-βίωμα θετικών συναισθημάτων-αποδοχή και αγάπη εαυτού

4. Επικοινωνία, σχέσεις-φίλοι-οικογένεια-εθελοντισμός

5. Γέλιο και χαρά. Γελωτοθεραπεία-συμμετοχή σε ομάδες. Τότε, κατακτάτε όλα τα παραπάνω

www.bealive.gr

3. Στέφανος Ξενάκης

Συγγραφέας – Ομιλητής

Νομίζω ότι με τα κείμενα και τις ομιλίες μου, μέσα από τα οποία αναζητώ καθημερινές ιστορίες, τις οποίες συχνά προσπερνάμε, προσπαθώ να εμψυχώσω τους συνανθρώπους μου.

Κάπου είχα διαβάσει ότι επιτυχία είναι να έχεις αυτό που θέλεις, αλλά ευτυχία είναι να θέλεις αυτό που έχεις. Υπάρχει αντικειμενικός ορισμός: Χαμογελάς; Εάν δε χαμογελάς, δεν είσαι ευτυχισμένος!

Στιγμές είναι η ευτυχία, αλλά είναι άλλο να είναι μία στις δέκα, άλλο εννέα στις δέκα. Συχνά, παραμυθιάζουμε τον εαυτό μας για να μην αναγκαστούμε ν’ αλλάξουμε. Τη μισούμε την αλλαγή, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Να χαμογελάω, ν’ αγαπάω, ν’ ανυπομονώ να ξημερώσει η μέρα για να ζήσω τη ζωή που θέλω, μόνος μου, αλλά και μαζί με τους συνανθρώπους μου.

Η επιτυχία είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά και απαραίτητη. Το ζητούμενο, όμως, είναι η επιτυχία να οδηγεί στην ευτυχία. Βλέπεις επιτυχία χωρίς ευτυχία = αποτυχία. Νομίζω οι προηγούμενες γενιές έδωσαν μεγάλη έμφαση στην επιτυχία κι εν μέρει καλά έκαναν, για να καλύψουν το δικό τους κενό, αυτά που εκείνοι δεν κατάφεραν, όπως συχνά κάνουμε κι εμείς στα παιδιά μας. Η χαρά, όμως, είναι σημαντικότερη από την επιτυχία, εάν μπορεί να υπάρχει σύγκριση. Η χαρά είναι που θα οδηγήσει -εάν συνδυαστεί και με δράση- στην επιτυχία, όχι κατ’ ανάγκην η επιτυχία στη χαρά.

Από μόνο του το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία. Το χρήμα είναι, όμως, ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να φέρει ελευθερία και σίγουρα πολλές επιλογές. Το θέμα, όπως και με όλα τα άλλα, είναι να το έχεις και να μη σ’ έχει. Εξαιρετικός υπηρέτης, κάκιστος αφέντης.

Παλιότερα, αναζητούσαν την ευτυχία στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην επαφή με τον συνάνθρωπο, τη γειτονιά, την παρέα κλπ. Σήμερα, αυτά -σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό από παλιά- γίνονται ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική επαφή δε φέρνει μακροπρόθεσμη ευτυχία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δε βρίσκουμε συχνά την ευτυχία στα απλά, καθημερινά πράγματα, αλλά θα έπρεπε να τη βρίσκουμε. Εκεί είναι το κλειδί. «Εύκολη χαρά», τη λέει η δασκάλα μου της Yoga.

Παλιότερα, αναζητούσαν την ευτυχία στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην επαφή µε τον συνάνθρωπο, τη γειτονιά, την παρέα. Σήµερα, αυτά γίνονται ηλεκτρονικά.

Οι γυναίκες νομίζω είστε πιο κοντά στο συναίσθημα και στη «σωστή» αναζήτησή της. Όποτε πάω σε ομιλίες αυτογνωσίας, σεμινάρια, yoga, ομάδες ψυχοθεραπείες κλπ., βλέπω πολλές γυναίκες σε αντίθεση με άντρες. Άρα την ψάχνετε. Εμείς, από την άλλη έχουμε ένα καλό. Τα πράγματα είναι απλά στο κεφάλι μας. Γι’ αυτό και ο καλός Θεούλης μας ένωσε, γιατί η γυναίκα συμπληρώνει εξαιρετικά τον άντρα και αντίστροφα.

Οι άνθρωποι ένα πράγμα μόνο αναζητούν: την ευτυχία! Χαίρομαι πολύ γιατί πλέον όλο και περισσότεροι την αναζητούν μέσα τους, εκεί που πραγματικά υπάρχει. Το άλλο παρήγορο είναι ότι αρχίζουν ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους, συνειδητοποιώντας αργά, αλλά σταθερά ότι δεν ευθύνονται οι άλλοι για τη ζωή τους, είτε στο καλό είτε στο κακό.

5 to be happy tips

1. Να κινείσαι

2. Να εξελίσσεσαι

3. Να αγαπάς

4. Να διεκδικείς

5. Να σε τιμάς

4. Δήμητρα Τζιόβα

Κβαντική Μέντορας Ζωής & Δημιουργός της μεθόδου 5D Miracles

Η ευτυχία είναι πολύ παραπάνω από ένα απλό συναίσθημα. Είναι μια κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Κι αυτό διδάσκω, ότι είναι μια κατάσταση της ύπαρξής τους, ανεξάρτητη από εξωτερικούς παράγοντες, αν και μας έχουν υποδείξει ακριβώς το αντίθετο: ότι εξαρτάται από γεγονότα και συνθήκες έξω από εμάς ή και από άλλους ανθρώπους και τις πράξεις τους. Με αυτήν την έννοια, αυτό με το οποίο ασχολούμαι, τα τελευταία χρόνια, είναι να ξαναθυμίζω σε όσους συντονίζομαι μαζί τους ότι μπορούν να ευτυχήσουν και να βρίσκουν την ευτυχία τους ανά πάσα στιγμή οικειοθελώς. Η ευτυχία είναι απόφαση!

Υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να περιγραφεί το πώς βιώνεται η ευτυχία. Είναι όταν ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε κι ερμηνεύουμε τις καταστάσεις, τους ανθρώπους και τον εαυτό μας μάς φέρνει σε αρμονία με το πνεύμα μας. Είναι οι ερμηνείες μας, η οπτική μας γωνία για τα πράγματα και την ίδια τη ζωή, που μας φέρνει σε αρμονία με το «είναι» μας/το εσωτερικό μας ον και τότε νιώθουμε την υπέρτατη αίσθηση της αγάπης, την ευγνωμοσύνη για την ύπαρξή μας εκείνη τη στιγμή.

Η ευτυχία είναι συνώνυµη µε την πλήρη αποδοχή του εαυτού µας και κατά συνέπεια, και όλων των άλλων, που έτσι κι αλλιώς είναι απλά καθρέφτες µας.

Η ευτυχία είναι οι στιγμές και το σύνολο στιγμών, ειδικά αν συμπεριλάβουμε και τις στιγμές που ακόμα κι αν δεν είμαστε προσωρινά σε αρμονία με το πνεύμα μας, δε μας κρίνουμε γι’ αυτό. Είναι συνώνυμη με την πλήρη αποδοχή του εαυτού μας και κατά συνέπεια, και όλων των άλλων, που έτσι κι αλλιώς είναι απλά καθρέφτες μας. Η κριτική, με την έννοια της επίκρισης, δεν είναι ποτέ σε αρμονία με τον πραγματικό μας εαυτό και άρα ποτέ δεν οδηγεί στην ευτυχία.

Το χρήμα, η υγεία και πολλά άλλα πράγματα ή καταστάσεις δε φέρνουν μεν την ευτυχία από μόνα τους, αλλά μπορούν να είναι απόρροια της ευτυχίας. Μιας και όλα είναι ενέργεια και το σύμπαν -ή ζωή κατ’ εμέ- λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης, όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι τότε αυτό θα καθρεφτιστεί σε όλα γύρω μας. Κι όλες αυτές οι υλοποιήσεις που επιθυμούσαμε και νομίζαμε ότι θα μας φέρουν την ευτυχία, μας κατακλύζουν και όχι μόνο έρχονται στη ζωή μας τότε, αλλά τώρα πια μπορούμε να τις απολαύσουμε κιόλας, γιατί είμαστε ήδη στη δόνηση της χαράς και δεν εκπέμπουμε πια ότι τις έχουμε ανάγκη. Οι υλοποιήσεις από μόνες τους δεν εγγυώνται την απόλαυσή τους. Πολλοί έχουν κάποιες από αυτές τις υλοποιήσεις και δεν είναι ευτυχισμένοι και πολλοί δεν τις έχουν κι, επίσης, δεν είναι. Δεν είναι, λοιπόν, οι υλοποιήσεις που φέρνουν την ευτυχία, αλλά η κατάσταση της ύπαρξής μας, η οπτική μας γωνία που μας συντονίζει σε αυτήν.

Πάντα κάποιοι αναζητούσαν την ευτυχία έξω από αυτούς και πάντα κάποιοι ξαναθυμούνταν ότι είναι να τη βρουν στην αρμονία με τον εαυτό τους. Δε θεωρώ ότι έχει να κάνει τόσο με τη χρονιά που βρισκόταν το ανθρώπινο είδος, αλλά με την αντίληψη του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Σίγουρα κάποιες τάσεις ιδεών επηρέαζαν κατά καιρούς τον τρόπο αναζήτησής της, αλλά πάντοτε είναι ατομική διαδρομή και υπόθεση, ανάλογα και με τις πεποιθήσεις του καθενός.

Η θηλυκή και αρσενική ενέργεια μέσα μας -όλοι έχουμε και τις δύο- επηρεάζει πώς αναζητούμε την ευτυχία προς τα έξω: η θηλυκή ενέργεια την αναζητά περισσότερο στην ασφάλεια, και η αρσενική, στην αποδοχή από τους άλλους και την αίσθηση ελευθερίας. Όταν, όμως, οι άνθρωποι την αναζητούν σε σχέση με την αρμονία με το πνεύμα τους, τότε, δεν υπάρχει καμία διαφορά.

To be happy tip

Αποφασίστε την! Μην περιμένετε πρώτα ν’ αλλάξει κάτι τριγύρω σας για να τη νιώσετε. Και τότε -ω τι γλυκιά ειρωνεία- όλα όσα επιθυμήσατε θα έρθουν ή καλύτερα, εσείς θα συντονιστείτε μαζί τους!

www.DemetraJiova.com

5. Βιβέττα Χουρμούζη

Ειδικός Αναισθησιολόγος μ’ εκπαίδευση στον Βελονισμό

Οι άνθρωποι που με προσεγγίζουν αναζητούν την αποδοχή του εαυτού τους, είτε το αντιλαμβάνονται αμέσως είτε είναι αρχικά κρυμμένο μέσα σε κάποια άλλη αναζήτηση ή επιθυμία τους.

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν την τεράστια σημασία της υγείας στην ποιότητα της ζωής και την ευτυχία. Δύσκολα είναι ευτυχής ο άνθρωπος που πονά ή νοσεί. Η υγεία είναι η αρχική μονάδα. Καθετί που απολαμβάνουμε (ανθρώπινες σχέσεις, υλικά αγαθά, επιτυχίες, διασκέδαση κ.ά.) προστίθενται σαν 0, για να μετατρέψει τη μονάδα σε 10, 100, 1000, 10000…

Η σχέση υγείας κι ευτυχίας είναι αμφίδρομη! Η ευτυχία συνδέεται με την καλή υγεία. Και η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που όλοι εμπειρικά γνωρίζουμε: όσο πιο χαρούμενος είναι κανείς, τόσο πιο υγιής είναι και τόσο περισσότερο ζει. Το όφελος της αισιοδοξίας και της ευτυχίας στην υγεία πηγάζει από τη μείωση των ορμονών του στρες στον οργανισμό και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο βελονισμός είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας, που ανακουφίζει τον πόνο, έχει, όμως, παράλληλα ένα μεγάλο εύρος θεραπευτικών δράσεων, σε πολλές παθήσεις. Η επίδρασή του στο συναίσθημα, η ανακούφιση από το stress και τις επιπτώσεις του, η συνολική ευεξία που προσφέρει, είναι, τολμώ να πω, μια μικρή γεύση ευτυχίας! Είναι εντυπωσιακό πως πολλοί ασθενείς μας, ενώ έχουν επιτύχει τον θεραπευτικό στόχο για τον οποίο ήρθαν στο ιατρείο, δε θέλουν να διακόψουν τη θεραπεία, για να μη χάσουν τη συναισθηματική ισορροπία που έχουν κατακτήσει!

Η ευτυχία είναι έννοια πολυδιάστατη, βαθιά και διαρκής χαρά, που αντλεί ο καθένας από τόσο διαφορετικά πράγματα! Είναι μια σταθερή βάση, ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που ονειρευτήκαμε κι αυτό που γευτήκαμε. Οι στιγμές είναι μόνο οι αιχμές στην επιφάνεια της βάσης αυτής.

Για μένα, είναι υγεία, αρμονία, αγκαλιάσματα, θαλπωρή, όνειρα. Σαν εικόνα θα την περιέγραφα σαν ένα υπέροχο, καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα δίπλα στο κύμα, σαν επίλογος μιας χορταστικής ημέρας. Θα ήθελα έτσι να μπορώ να περιγράψω και τη ζωή μου κάποτε, στον απολογισμό της.

Στο εδώ και τώρα υπάρχει βοµβαρδισµός από πρότυπα ευτυχίας και συνθήκες που οφείλουµε να κατακτήσουµε, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται προσδοκίες, αποπροσανατολισµός, αποµάκρυνση από το ουσιαστικό.

Το χρήμα σίγουρα δε φέρνει την ευτυχία, αλλά η φτώχεια και η ανέχεια σίγουρα αποτελούν εμπόδιο στην ευτυχία.

Ο χρόνος και ο χώρος καθιστούν πολύ διαφο-ρετική την έννοια της ευτυχίας. Στο εδώ και τώρα υπάρχει βομβαρδισμός από «πρότυπα» ευτυχίας και συνθήκες που «οφείλουμε» να κατακτήσουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προσδοκίες, αποπροσανατολισμός, απομάκρυνση από το ουσιαστικό.

Αλίμονο αν χάσουμε τα μικρά, απλά, καθημερινά. Ένα δοχείο με μεγάλες πέτρες μπορεί να γεμίσει μόνο με χαλικάκι! Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε: «Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα, με τα καθημερινότερα των καθημερινών, μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές, που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν κι ευωδιές που με γοητεύουν…»!

Αισθάνομαι όλο και περισσότερο την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία και ψυχική υγεία.

5 to be happy tips

1. Η ευτυχία είναι επιλογή. Επιλέγουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Ένα ημερολόγιο καλών στιγμών μας βοηθάει να εστιάσουμε σε αυτές.

2. Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

3. Αφήνουμε χώρο μέσα μας να ελπίσει για το καλύτερο.

4. Αισιοδοξία και ρεαλισμός, όπλα ακαταμάχητα

5. Αυτό που μοιραζόμαστε… αβγατίζει!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 154 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2019