Το όραμα της Ναταλί ξεπερνά τα συμβατικά όρια. Ιδρύτρια της πρωτοβουλίας “Life is For All”, είναι μια γυναίκα που εμπνεύστηκε να αρχίσει έναν αγώνα για την ένταξη των ατόμων με νευροδιαφορετικότητα σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Με όραμα να καταργήσει τα στερεότυπα και να δημιουργήσει πραγματικές ευκαιρίες για όλους, o οργανισμός που ξεκίνησε, σήμερα σχεδιάζει και υλοποιεί στην Αθήνα προγράμματα που υποστηρίζουν την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, την εμπλοκή και τη διασύνδεση των ατόμων αυτών, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και να ενταχθούν ενεργά στον κοινωνικό κλοιό. Μέσα από εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες, προωθώντας τη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, η “Life is for All” ενδυναμώνει τα άτομα και τις οικογένειές τους, καλλιεργώντας έναν κόσμο ανοιχτό και δίκαιο για όλους. Γιατί η συμπερίληψη είναι όχι μόνο ένα ηθικό δικαίωμα αλλά και το «κλειδί» για μια πραγματικά ενωμένη κοινωνία!
Η ΑΡΧΗ
«Η “Life is for All” είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προέκυψε από μια βαθιά ανάγκη να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου όπου όλοι έχουν δικαίωμα στη συμμετοχή, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους. Η ιδέα γεννήθηκε όταν είδαμε από κοντά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με νευροδιαφορετικότητα και οι οικογένειές τους. Σήμερα, για πολλούς συνανθρώπους μας, η πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνικές δραστηριότητες ή ακόμα και σε απλές καθημερινές εμπειρίες είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη, και αυτό είναι κάτι που δε θα έπρεπε να ισχύει σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Κινητοποιηθήκαμε από το γεγονός ότι δεν αποδεχόμαστε το πόσο μόνα και αποκλεισμένα αισθάνονται τα άτομα αυτά. Έτσι, αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε μία ομάδα που θα πληροφορούσε και θα ευαισθητοποιούσε, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η αλλαγή στο πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Υπάρχει ένα momentum αυτή τη στιγμή όσον αφορά στη συμπερίληψη και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το εκμεταλλευτούμε. Η “Life is for All” είναι η απόφασή μας να κάνουμε τη διαφορά, να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει στο περιθώριο. Έτσι, προάγει τη συμπερίληψη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, αλλά και δημιουργώντας άλλες από το μηδέν».
ΔΡΑΣΕΙΣ & ΣΤΟΧΟΙ
«Οι γονείς αυτών των παιδιών λαμβάνουν ελάχιστη στήριξη, οπότε το πρώτο κομμάτι που θέλουμε να αναδείξουμε ως “Life is for All” είναι αυτό της υπεύθυνης πληροφόρησης. Ο δεύτερος στόχος είναι να βγάλουμε αυτά τα άτομα από το σπίτι. Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτά είναι παιδιά που πολλές φορές δεν τα καλούν στα πάρτι. Τα εφηβάκια δε θα βγούνε με την υπόλοιπη παρέα του σχολείου. Βρίσκονται στο περιθώριο, κλεισμένα στο σπίτι. Εμείς πιστεύουμε στις πρακτικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε. Η αποστολή μας εκτείνεται σε διάφορους τομείς, γιατί η συμπερίληψη δεν είναι απλώς ένα κενό σύνθημα - απαιτεί ουσιαστικές, πολύπλευρες ενέργειες. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας αφορά στην ενημέρωση μέσω της σελίδας που χτίζουμε, όπου ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να κατανοεί και να στηρίζει ανθρώπους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα δουλέψουμε πάρα πολύ πάνω στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης και της πληροφόρησης, εμπλουτίζοντας την πλατφόρμα ώστε να γίνει ένας go-to ιστότοπος. Ακόμα, έχουμε σχεδιάσει πολυεπίπεδα προγράμματα που αγγίζουν διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και των οικογενειών τους. Καθώς στόχος μας είναι, όπως σας ανέφερα, να βγάλουμε αυτά τα παιδιά από το σπίτι, διοργανώνουμε δράσεις γι’ αυτά, αλλά και επιδιώκουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα γίνεται στην πόλη μας -μια συναυλία, ένα θέατρο, μια ξενάγηση- να μπορεί να είναι συμπεριληπτική. Η συμμετοχή μας στην Art Athina, για παράδειγμα, είχε τεράστια επιτυχία. Τρομερή απήχηση! Εκεί κατάλαβα ότι έχει πια δημιουργηθεί η ανάγκη να γίνει κάποια αλλαγή. Μάλιστα, η Τέχνη είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε διαλέξει να δραστηριοποιηθούμε, διότι είναι ανοιχτός στη διαφορετικότητα. Όμως, ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους μας αυτή τη στιγμή είναι να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στο θέμα της υποστηρικτικής εργασίας, που είναι τεράστιο. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, αφού τελειώσουν το σχολείο, δεν έχουν πού να πάνε. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο προς στιγμήν δεν υπάρχει, που θα καλύπτει την υποστηρικτική εργασία».
ΤΟ ΟΡΑΜΑ
«Ο δρόμος ήταν και παραμένει δύσκολος, κυρίως γιατί πολλές από τις προκλήσεις αφορούν αλλαγές στη νοοτροπία της κοινωνίας. Έχουμε συνηθίσει -δυστυχώς και λάθος- να θεωρούμε τους ανθρώπους με νευροαναπτυξιακές διαταραχές “αλλόκοτους” και, δυστυχώς, αυτό δημιουργεί εμπόδια στην ένταξή τους. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να σας πω ότι υπολογίζεται πως η νευροδιαφορετικότητα υπάρχει σε ένα ποσοστό 15-20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή ή οποιαδήποτε μορφή διαφοροποίησης δεν είναι εμπόδιο. Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τις δυσκολίες αυτών των παιδιών αλλά και τις ικανότητές τους. Έχουν διαφορετικά δυνατά σημεία, όπως για παράδειγμα μπορούν να λύνουν με μεγαλύτερη ευκολία μαθηματικά προβλήματα. Επίσης, να σας πω ότι είναι πολύ πιστοί φίλοι και εργαζόμενοι. Επενδύουν σε αυτό που κάνουν, βοηθάνε τους άλλους. Είναι άτομα που έχουν πολλά να δώσουν. Ο κεντρικός μας στόχος είναι ξεκάθαρος: να χτίσουμε μια κοινωνία όπου δε θα υπάρχει χώρος για αποκλεισμούς, μια κοινωνία όπου ο καθένας θα μπορεί να ανήκει και να προσφέρει. Βλέπουμε τη συμπερίληψη ως τον θεμέλιο λίθο για μια καλύτερη, πιο δίκαιη κοινωνία. Κάθε μικρή νίκη, κάθε θετική αλλαγή, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό το μέλλον. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με πάθος, να προσφέρουμε στήριξη σε όποιον τη χρειάζεται, και να δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους».
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
«Η συμβουλή μου είναι μία: τον συμμαθητή του παιδιού σου που έχει νευροαναπτυξιακή διαταραχή, κάλεσέ τον σε ένα πάρτι και σε ένα playdate, γιατί αυτό το παιδί αισθάνεται πολύ μόνο και είναι κλεισμένο συνέχεια σπίτι του. Αυτά τα άτομα είναι μοναχικά και θα πρέπει να τα αγκαλιάσουμε και να τα συμπεριλάβουμε στη ζωή μας. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει μια κατάσταση, να βοηθήσουμε και εμείς από τη θέση μας».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ