fbpixel

Search icon
Search
H έκθεση «Κουδούνια στον αέρα» στις βιτρίνες του ΟΤΕ υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με παραδοσιακά ακούσματα
CITY VIBES

H έκθεση «Κουδούνια στον αέρα» στις βιτρίνες του ΟΤΕ υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με παραδοσιακά ακούσματα

Με την υπογραφή της κεραμίστριας Μαρίας Παπανικολάου


Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου είναι μια προτροπή για τη νέα χρονιά με το άκουσμα ενός κουδουνιού, να ακούσει το εγώ μας, να φοβερίσουμε τα πάντα και να προχωρήσουμε μπροστά. 

img-20201231-153537-801-talrC.jpg

Μεγαλώνοντας στην ελληνική επαρχία της Χαλκιδικής, κοντά στη Θεσσαλονίκη, σε μια περιοχή όπου τα εξευμενιστικά δρώμενα των καλλιεργητών της γης εξακολουθούν να είναι παρόντα, η Μαρία Παπανικολάου που υπογράφει την έκθεση άρχισε από παιδί να αφομοιώνει τις χθόνιες ιστορίες της γενέθλιας φύσης. Μέσα από τον μαγικό κόσμο του πηλού, ανακατεμένες με χρώματα, μυρωδιές, ανάσες και ακούσματα, πλασμένες με ένα πλεόνασμα αισθητικής και ταλέντου, οι μνήμες αυτές ξεκίνησαν να πηγάζουν αβίαστα, να μετουσιώνονται σε τρισδιάστατες γλυπτικές παρουσίες, με μια νότα παιδικότητας αλλά, ταυτόχρονα, με οπτική ανοιχτή σε σύγχρονα πλαστικά ερεθίσματα. «Το πάντρεμα αυτό των συναισθημάτων, των εμπειριών, τον δοκιμών και της βιωμένης μνήμης», υπήρξε για τη δημιουργό ο τρυφερός οδηγός της παρούσας έκθεσης.

Η κεραμίστρια εξηγεί, «Η ιδέα με τα παραδοσιακά τενεκεδάκια ξεκίνησε πριν 3 χρόνια. Οι μνήμες που έχουμε από παιδιά στις διακοπές μας σε κάποιο χωριό ή σε κάποιο νησί της Ελλάδος, ο τενεκές πάντα ήταν κομμάτι της Ελληνικής κουλτούρας, ποιος δεν σταμάτησε να αγγίξει βασιλικό φυτεμένο σε έναν παραδοσιακό τενεκέ; Ποιος δεν περπάτησε στην Ελληνική ύπαιθρο και δεν σταμάτησε στον ήχο ενός κουδουνιού από ερίφιο. Η Κατσίκα για εμένα είναι η αναγέννηση, η παραγωγή, η ελευθερία. Φύση και λαογραφία ταξιδεύουν με αλληγορία στο ταξίδι του πηλού με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση.»

Η Ίρις Κρητικού ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια την περιγράφει... «Κι όπως άλλοι είναι συνηθισμένοι στον παφλασμό της θάλασσας ή στο ασίγαστο θρόισμα ενός δάσους με σημύδες κι ακούνε τον παφλασμό ή το θρόισμα ακόμα κι αν -για κάποιο λόγο- σταματήσουν τα κύματα ή οι σημύδες να «βομβίζουν», έτσι και κείνοι άκουγαν για μέρες μετά, με κάποια μελαγχολική διάθεση, τα κουδούνια των Τράγων στον αέρα, βρίσκοντάς το περίεργο που οι ίδιοι οι τράγοι έλειπαν...»

img-20201231-154709-539-qBUAA.jpg

Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη στο βιβλίο της «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» αναφέρει για τα λεγόμενα κουδούνια,

«Από τις πρώτες απόπειρες του προϊστορικού κυνηγού-τροφοσυλλέκτη και μετέπειτα κτηνοτρόφου και γεωργού να κατανοήσει τον παραγωγικό κύκλο της ζωής και του χρόνου, δαμάζοντας και διεκδικώντας την εύνοια της φύσης και των πλασμάτων της, αιχμαλωτίζοντας τους κινδύνους και το κακό με ζωγραφισμένες παγίδες, κέρατα και δορές ζώων – χνάρια εύγλωττα, λαξευμένα σε βράχους, ως τα μελωδικά τιντινναμπούλουμ –τις φαλλόσχημες συστοιχίες κουδουνιών που κρεμασμένες σε κήπους, στοές, καταστήματα μα και λαιμούς παραγωγικών ζώων, γεννούσαν ήχους με την κίνηση του αέρα, προστατεύοντας από το κακό μάτι στην αρχαία Ρώμη, η αδιάλειπτη συνέχεια των αποτροπαϊκών συμβόλων στην ιστορία της ανθρώπινης κατανόησης του σύμπαντος και εντέλει επιβίωσης, παραμένει συγκινητικά ορατή.

Στον Βορρά της προ-νεωτερικής ελληνικής κοινωνίας, όπως και σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, πολλά από τα τελετουργικά έθιμα που αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν τα γεννήματα και τα ζωντανά -την παραγωγή των ανθρώπων-, συνδέθηκαν κι αυτά με τη μίμηση του κύκλου των εποχών, με την πανηγυρική έξαρση, με τη μεταμφίεση και τον εκκωφαντικό αποτροπαϊκό ήχο.

Αναπαραστάσεις γεωργικών εργασιών, παρωδίες γάμων και τελετές γονιμότητας ή ευφορικής διαδοχής από τον θάνατο στην ανάσταση και από τον μαρασμό στην αναβλάστηση της φύσης, ενώνονται με ήχους άλλοτε μελωδικούς και άλλοτε παταγώδεις, με εορτασμούς καταλυτικούς και χορούς οργασμικούς, με αχαλίνωτες πομπές κωδωνοφόρων, με τελετές ευγονικές και καλοχρονιάτικες.»

1-fjxcj.jpg
O επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Αργυριάδης και η κεραμίστρια Μαρία Παπανικολάου

Mε τη νέα χρονιά, λοιπόν, ας αφουγκραστούμε τα χέρια ετούτα που πλάθουν τον πηλό και «ας χτυπήσουμε» -όπως η καλλιτέχνις μας προτρέπει- «όλοι μαζί την κουδούνα ξανά δυνατά»! Εισχωρώντας στους ελληνικούς μύθους και τους λαϊκούς θρύλους και ακολουθώντας τα χαρούμενα κοπάδια ενός νοερού δάσους. Ξορκίζοντας τους φόβους μας και απομακρύνοντας το κακό. Καλωσορίζοντας τη νέα χρονιά χωρίς φόβο. Με ελπίδα για ανθοφορία, ζωή, τέχνη, γιορτή και άνοιξη...

About

Η Μαρία Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Συκιά της Χαλκιδικής, τον τόπο καταγωγής της. Το 2000 αποφοίτησε από τη Σχολή Κεραμικής του ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης, ενώ, λίγο αργότερα, άνοιξε το δικό της εργαστήριο το οποίο και διατηρεί μέχρι σήμερα. Έχει πάρει μέρος σε σημαντικά σεμινάρια και συναντήσεις κεραμικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές σε ιδρύματα και χώρους τέχνης, ενώ εκπροσωπείται με έργα της σε γκαλερί και επιλεγμένα art shops. Διδάσκει κεραμική σε ενήλικες και παιδιά. Το 2020 απέσπασε το Α΄ Βραβείο Κεραμικής- Γλυπτικής για «Έργο πραγματοποιημένο σε παρόντα χρόνο», θεσμός που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε διοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ), στο Μαρούσι.