fbpixel

Search icon
Search
Η Diane Alexandre μας ξεναγεί στον κόσμο της μέσα από 26+1 ερωτήσεις
#GREEKSDOITBETTER

Η Diane Alexandre μας ξεναγεί στον κόσμο της μέσα από 26+1 ερωτήσεις

Όσα κάνουν ξεχωριστή την καθημερινότητα της Γαλλίδας graphic designer και κεραμίστριας


Η Diane Alexandre είναι μια πανέμορφη Γαλλίδα graphic designer και κεραμίστρια, που ανατράφηκε αγαπώντας την Ελλάδα και κατάφερε σήμερα να ζει με τον έρωτα της ζωής της, τον Θεόδωρο, και να δημιουργεί στην Αθήνα και στην Ανάφη, όπου περνάει τα καλοκαίρια της. Μετά από σπουδές στη σύγχρονη λογοτεχνία σπούδασε graphic design και ιστορία της Τέχνης στη L’ École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι και πήρε Master στην επικοινωνία στο Sciences Po Paris. Τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργάστηκε με σημαντικά design και advertising agencies και εξειδεικεύτηκε σε είδη πολυτελείας. Έτσι συνεργάστηκε με σπουδαίες εταιρίες, όπως Facebook, Shiseido, L’Oréal, Yiqing Yin, καθώς και τον Pierre Katz έναν Γάλλο brand identity designer, που μαζί του έκανε δουλειές για Hermès, Ruinart, Lejay, κ.ά. 

Παθιασμένη με τη μουσική ασχολήθηκε επίσης με την καλλιτεχνική διεύθυνση του label ηλεκτρονικής μουσικής Missive για δώδεκα χρόνια, αλλά και με διάφορους ακόμα κλάδους, όπως print και web design, storyboarding για video clips, φωτογραφία και ζωγραφική. Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται με τον καλλιτέχνη Theopsy. Mαζί, σαν Diane & Théodore, έχουν εκθέσει το MythoErotics project, μια μελέτη σχεδίασης για την αγάπη μέσα από το πρίσμα του ερωτισμού και της μυθολογίας. Η έκθεση τους έχει πραγματοποιήσει περιοδεία στη Νέα Υόρκη, στο LA, στη συνέχεια στο Παρίσι και σύντομα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή γράφει και κάνει illustrations για ένα παιδικό βιβλίο για την αγάπη. 

Η ίδια μας ξεναγεί στον υπέροχο κόσμο της μέσα από 26+1 ερωτήσεις...

1. Πότε αισθανθήκατε το δημιουργικό κάλεσμα; 

Πολύ νωρίς για πρώτη φορά. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάλεσμα, περισσότερο μια ανάγκη. Σαν μικρό παιδί το καλύτερο που μπορούσα να ονειρευτώ ήταν κάποια στιγμή μόνη μου, με ένα φύλλο χαρτί κι ένα κιβώτιο κραγιόν.  

2. Ποιους είχατε συνταξιδιώτες στο καλλιτεχνικό ταξίδι σας;

Τη μητέρα μου και τον πατέρα μου, που ήταν και οι δύο προικισμένοι ζωγράφοι με σπουδές στην ιστορία της τέχνης. Και οι δύο με πήγαν σε όλα τα μουσεία του Παρισιού, με έκαναν να ταξιδέψω στην Ελλάδα και την Ιταλία, μου είπαν ιστορίες για τον Οδυσσέα, με ενθάρρυναν να σχεδιάσω τα όνειρά μου μόλις αντιλήφθηκα τι θέλω. Σε ηλικία 12 ετών είπα στη μητέρα μου ότι θα μπω στην L'Ecole Nationale des Arts Décoratifs του Παρισιού γιατί είχα ακούσει ότι ήταν η καλύτερη δημόσια σχολή τέχνης στη Γαλλία. Ήμουν αποφασισμένη να αποκτήσω καλλιτεχνική μόρφωση, ακόμα κι αν δεν είχα καμία οριστική ιδέα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα επέλεγα. Απλά ήξερα ότι έπρεπε να εκφράσω τον εαυτό μου μέσα από εικόνες και φόρμες. Οποιαδήποτε άλλης μορφής επαγγελματική δραστηριότητα ήταν εντελώς εκτός θέματος. Μπήκα στη σχολή με τη σκέψη της κατασκευής κοστουμιών και σχεδίου μόδας, κατέληξα να αγαπώ την τυπογραφία και να ακολουθήσω το τμήμα Graphic Design.

dscf7965.jpeg
Diane Alexandre photo by Alexandra Mercuri (AM Studio) 

3. Η πρώτη σας επαφή με την τέχνη της κεραμικής πότε συνέβη; 

Όταν ήμουν 8 ή 9. Η μητέρα μου με έβαλε στο Ateliers du Carrousel du Louvre, ένα παιδικό εργαστήριο για πηλό. Πήγαινα κάθε Τετάρτη το απόγευμα, θα έκανα tour στο μουσείο με έναν οδηγό σε κάποια έκθεση ή θέμα για μια ώρα κι έπειτα περνούσα δύο ώρες εργασίας πάνω σε πηλό. Μου άρεσε να βρίσκομαι μέσα στο Λούβρο, κυρίως σε περιοχές που έμεναν έρημες χωρίς κοινό, ένιωθα σαν η ομάδα μας των μικροσκοπικών ανθρώπων να διερευνούσε τα αρχαία μυστικά. Μου άρεσε πολύ περισσότερο να επιστρέφω στο εργαστήριο, να μυρίζω το άρωμα του πηλού, την υγρή ατμόσφαιρα της ψηλοτάβανης αίθουσας που κοιτούσε στους κήπους Tuileries και να λερώνω τα χέρια μου με θρησκευτική σιωπή. Έκανα εξάσκηση εκεί για κάποια χρόνια. Επέστρεψα στην γλυπτική του πηλού περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, στο Les Arts Décoratifs, όπου σπούδαζα κυρίως ανατομία και γυμνό.

4. Όταν εργάζεστε τι σας αρέσει ν' ακούτε; 

Γαλλικά podcasts για τον γαλλικό πολιτισμό (τέχνη, ιστορία, λογοτεχνία ή φιλοσοφία). Αν δεν βρω τίποτα, θα επιλέξω ένα slow mix στο Soundcloud ή απλώς θα απολαύσω την σταθερή αναπνοή της γάτας μου και των δύο σκυλιών και θα τα χαϊδέψω με τα γυμνά πόδια μου όσο βρίσκονται στο πάτωμα κάτω από την καρέκλα μου.

5. Κάθε νέο σας έργο είναι για εσάς... 

Πηγή ενθουσιασμού! Το γεγονός ότι μια απλή ιδέα ή μια επιθυμία μπορεί να μετατραπεί σε ένα απτό έργο και να έχει ένα φυσικό αποτέλεσμα είναι, για μένα, εκπληκτικό από μόνο του. Η δημιουργία είναι μια τεράστια πολυτέλεια. Κάθε φορά που αισθάνομαι ότι κινείται η διαδικασία ώστε ένα νέο έργο να δει το φως, αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερή.

dscf8550nb.jpeg
Photo by Alexandra Mercuri (AM Studio)

6. Τι είναι για εσάς η δημιουργία;

Ο αποδέκτης της φροντίδας μου. Ασχολούμαι πολύ πριν σχηματίσω ένα νέο κομμάτι, όσο είναι ένα σχέδιο, μια χάραξη, ένα γλυπτό, μια οπτική ταυτότητα. Όχι ότι το φιλοσοφώ, αλλά κάνω μεγάλη έρευνα. Θα διερευνήσω τις λέξεις γύρω από αυτό, τις αναφορές, τη μυθολογία, θα βρω σκίτσα και μοντέλα και θα προσπαθήσω να βρω το καλύτερο μέσο για να εκφράσω αυτό που έχω κατά νου. Νιώθω ότι κάθε νέο κομμάτι αξίζει το καλύτερο από αυτό που μπορώ να δώσω: χρόνο, προσοχή και αγάπη.

8. Ανάμεσα από τα έργα σας ποιο θα επιλέγατε ως αγαπημένο σας; 

Όλα τα μικρά αντικείμενα που έχουν συγκινήσει τα μοναδικά μάτια που εμπιστεύομαι. Τον Théodore, τον άνθρωπο της ζωής μου. Ένα μικρό μπλε κεραμικό άλογο, ένα self-portrait μολύβι, μια χαραγμένη μικρή μαρμάρινη πέτρα... Τίποτα σπουδαίο, στην πραγματικότητα, εκτός από τον τρόπο που αισθάνομαι όταν τον βλέπω να παίρνει ένα κομμάτι που έχω δημιουργήσει, να το βάζει στην τσέπη του και να λέει «αυτό είναι δικό μου».

9. Δίνετε μεγάλη προσοχή... 

Στην ισορροπία μεταξύ του τι είναι έξω και μέσα μου. Δεν αντιλαμβάνομαι συχνά τα συναισθήματα των άλλων, αλλά έχω ένα περίεργο ένστικτο του τι μπορεί να συμβεί. Ξοδεύω πολύ χρόνο κοιτάζοντας ένα μικρό φαινόμενο, όπως τα φύλλα στο αεράκι, τις σκιές τους σ' ένα μαρμάρινο δάπεδο, τον ήχο που παράγουν, τις ακτίνες φωτός που εισβάλουν... Προσπαθώ να κοιτάξω τα εσωτερικά μου σχέδια με τον ίδιο τρόπο. Όταν το επιτυγχάνω αυτό, έχω συχνά μια νέα ιδέα.

7dc2ac36-d2a3-4a96-8956-871f171f8055.JPG
Cycladic museum Photo by Nikos Yfantis

10. Τι σας εμπνέει;

Μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές: η φύση και η αγάπη είναι οι δύο βασικές. Και για μένα, αποτελούν συχνά ένα. Με ενδιαφέρει η φύση για τη μυθολογική της πτυχή. Εάν ήμουν θρησκευόμενη, η αφοσίωσή μου μάλλον θα έμοιαζε με τον αρχαίο παγανισμό. Άρχισα πολύ νωρίς να αποδίδω ψυχή, πνεύμα ή και όνομα σε βράχους, δέντρα και ζώα. Για μένα, έχουν προθέσεις και συναισθήματα. Δεν έχω τη ραχοκοκαλιά της επιστήμης. Για μένα, η Φύση είναι ποιητική και μαγική, δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της φυσικής.

11. Και τι δε σας κουράζει ποτέ να μαθαίνετε; 

Νέες τέχνες. Είμαι «βουλιμική» στην τεχνική. Όταν χρησιμοποιώ ένα νέο πινέλο στην εφαρμογή του tablet, ένα νέο εργαλείο στο linocutting, ένα νέο πηλό για το γλυπτό μου. Η προτίμησή μου αφορά στη συνεργασία. Θεωρώ ότι κερδίζω πολύ να δουλεύω μαζί με ένα άλλο δημιουργικό μυαλό που βλέπει και εκφράζει διαφορετικά τον κόσμο. Η μάθηση, ειδικά από κάποιον που αγαπάς και θαυμάζεις, είναι θαυμάσια και σπουδαία.

12. Τα υλικά που χρησιμοποιείτε περισσότερο είναι 

Σκίτσα μπλοκ χαρτιού, όλα τα είδη μολυβιού και κάρβουνου, ένα παλιό μικροσκοπικό κιβώτιο ακουαρέλας με δεξαμενή νερού που μου δώρισε κάποιος αγαπημένος μου, πλάκες lino και εργαλεία σμιλέματος, κοβάλτιο και γαλαζοπράσινα χρώματα και μελάνια, κόκκινος πηλός, κοπίδια και βελόνες.

img-9085.jpg

13. Το πιο πρόσφατο έργο σας;

Μια συλλογή από μικρά τοτέμ που ονομάζεται Talisman, εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο και από την έννοια της προστασίας. Δούλεψα σε 3 διαφορετικά σχήματα: την κουκουβάγια, η οποία συμβολίζει για μένα τη μητρότητα. τον σκαραβαίο, που ενσωματώνει την αναγέννηση, και το άλογο, έκφραση της τιμιότητας και της δύναμης. Η συλλογή επιλέχθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και παρουσιάζεται στο όμορφο κατάστημά τους. Αυτή η συνεργασία με το Κυκλαδικό Μουσείο είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είμαι απόλυτα εμμονική με τις Κυκλαδικές Τέχνες και αυτό το μουσείο ήταν το πρώτο που επισκέφτηκα όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Αθήνα, πριν από 3 χρόνια.

14. Όταν βλέπω κάποιον που φορά ένα από τα κομμάτια σας πώς νιώθετε; 

Νιώθω περήφανη και συγκινημένη την ίδια στιγμή όταν κάποιος φορά κάτι δικό μου, όπως τα Scarab Talisman μου. Ποτέ δεν εργάζομαι για να κερδίσω την εκτίμηση κάποιου, συνήθως ευχαριστώ τον εαυτό μου με τη διαδικασία κατασκευής. Το να επιλεγεί κάποιος τη δουλειά κάποιου άλλου, είτε είναι ένα σχέδιο, ένα γλυπτό ή ένα κόσμημα, είναι σαν το κερασάκι πάνω στην τούρτα για μένα. Εγώ ήδη απολαμβάνω τόσο πολύ να σκαλίζω αυτά τα μικρά Talisman, που είναι ένα δεύτερο θαύμα το αν και κάποιοι άλλοι τα αγαπούν πραγματικά.

15. Που βρίσκουμε την τεχνολογία στο έργο σας;

Χρησιμοποίησα πολύ τον υπολογιστή μου ως graphic designer και art director. Ειδικεύτηκα σε τυπωμένα έργα, έτσι έχω την αίσθηση του χαρτιού, του μελανιού, του τύπου βιβλιοδεσίας κλπ. Αλλά η δουλειά μου ήταν λίγο άϋλη. Τα τελευταία 2 χρόνια, επέστρεψα στην ύλη, άφησα την οθόνη και εμπιστεύτηκα τα χέρια μου περισσότερο από τα λογισμικά μου. Και αισθάνομαι εξαιρετικά καλό.

img-8500.JPG

16. Πώς άλλαξε η πορεία σας καλλιτεχνικά από τότε που ξεκινήσατε;

Το έργο εξελίχθηκε. Με την έννοια ότι δουλεύω μαζί με τον Théodore καθώς δημιουργούμε ένα καλλιτεχνικό δίδυμο. Μαζί, ειδικευόμαστε στο «art branding» και συμβουλεύουμε τους ιδιωτικούς συλλέκτες καθώς και τους interior designers και αρχιτέκτονες.

17. Υπάρχουν νέα έργα στα σκαριά;

Είναι πάντα δύσκολο να μιλήσουμε γι αυτά γιατί πρέπει να παραμείνουν στην άκρη του μυαλού μου. Αλλά έχω νέες ιδέες για μια ατομική έκθεση που μου προσφέρθηκε για το επόμενο έτος. Παίζω με τις βασικές ιδέες μου για μυθολογία, παγανισμό, κυκλαδίτικα σχήματα, για να οικοδομήσω ένα είδος οικείου θρησκεύματος, όπου κάποιος ερευνά τον δικό του τάμα.

18. Τι σημαίνει για εσάς «εξελίσσομαι»;

Εξελίσσομαι προς την κατεύθυνση περισσότερο της φύσης και του λιγότερου πολεοδομικού σχεδιασμού, της μεγαλύτερης γαλήνης της ημέρας και της λιγότερης διέγερσης της νύχτας, περισσότερου ελεύθερου χρόνου και λιγότερων μοδάτων events, περισσότερων ζώων και λιγότερων ανθρώπων.

19. Oι άνθρωποι που εμπιστεύεστε περισσότερο στη ζωή; 

Βρίσκονται στο Παρίσι και στην Αθήνα. Είμαι ευλογημένη με ένα πολύ μικρό κύκλο δημιουργικών και γενναιόδωρων φίλων και στις δύο πόλεις. Φωτογράφοι, art directors, illustrators. σχεδιαστές επίπλων, μουσικοί, σχεδιαστές μόδας, βιοτέχνες, ιδιοκτήτες μπουτίκ, σεφ, γκαλερίστες, βιβλιοθηκάριοι, flower artists, εκδότες, αρχιτέκτονες, κεραμίστες, ποιητές... Οι περισσότεροι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους μέσω του επαγγέλματός τους. Αυτό μας επιτρέπει να ανταλλάξουμε πολλά και μερικές φορές να είμαστε δημιουργικοί μαζί. Κανένας από αυτούς δεν πρέπει να ονομάζεται, όλοι γνωρίζουν πόσο αγαπώ και τους θαυμάζω.

dumpling-tabac-on-film-8.jpg
Photo by Danae Panagiotidi


20. Τι σας αρέσει στην Αθήνα; 

Ζω κοντά στον λόφο Φιλοπάππου. Οπουδήποτε πρέπει να πάω, αντί να κατεβαίνω στο δρόμο, μπαίνω μέσα από το δάσος, προσποιούμενη ότι έχω ζήσει στην Αρχαία Αθήνα. Μου αρέσει να λειτουργώ σαν τουρίστας στην πόλη μου. Ταξίδευα στο Παρίσι με τον ίδιο τρόπο για 30 χρόνια.  

21. Η Ελλάδα για εσάς είναι... 

Κομμάτι μου. Διάβαζα ελληνική μυθολογία κάθε βράδυ. Το δικό μου όνομα προέρχεται από τη θεά Άρτεμις, τα καλοκαίρια της παιδικής ηλικίας μου πέρασαν ανάμεσα στον αρχαίο Κούρο και τα μινωικά κεραμικά. Αγαπώ τα πάντα εδώ. Τη γλώσσα, το φαγητό, τη ζωή στη θάλασσα, τη νησιώτικη μουσική, τον τρόπο που αισθάνομαι πιο ελεύθερη εδώ από οπουδήποτε αλλού. 

22. Αυτό που αγαπάτε στους Έλληνες;

Η καρδιά τους, η φιλοξενία τους και ο ανατολίτικος προσανατολισμός τους.

23. Η Ανάφη για εσάς είναι...

Το καλοκαιρινό μου σπίτι εδώ και 3 χρόνια. Ο Θεόδωρος και εγώ ιδρύσαμε τη Le Marin Bleu, μια μικρή εταιρεία που αποκαθιστά παραδοσιακά ξύλινα καΐκια. Ξεκινήσαμε στην Ανάφη με το πρώτο μας μικρό καΐκι την Assani. Το βάψαμε ανοιχτό πράσινο για να ταιριάζει με τα όμορφα τυρκουάζ νερά του νησιού. Η Ανάφη είναι μια ξεκούραση, ένα διάλειμμα από τα πάντα. Αφήνουμε το λιμάνι με τα 2 σκυλιά μας, παίρνουμε μαζί μας φρέσκα φρούτα και κρύα ποτά και περιηγούμαστε στο αγαπημένο μας σημείο: την παραλία Κατσαλάτσα, όπου αφήνουμε την άγκυρα για μια μέρα ή δύο και κοιμόμαστε κάτω από τα αστέρια. 

img-6384.JPG


24.
Εάν θα μπορούσα να επιλέξετε κάτι για το μέλλον σας τι θα ήταν; 

Θα διατηρούσα τις υπάρχουσες φιλίες μου και θα δημιουργούσα νέες. Δεν βρίσκω τίποτα πιο πολύτιμο από μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ δύο όντων (και δεν αναφέρομαι μόνο στις ανθρώπινες φιλίες).

25. Σε δέκα χρόνια από τώρα πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας; 

Μου δόθηκε αυτή η ερώτηση πολλές φορές, κατά τη διάρκεια πολυάριθμων συνεντεύξεων εργασίας. Η απάντησή μου ήταν πάντα η ίδια: δε θέλω να προβάλλω τον εαυτό μου σε δέκα χρόνια. Δεν θέλω να σχεδιάσω, θέλω την απόλυτη έκπληξη. Θέλω το ταξίδι μου να είναι αυτό που είναι, να οδηγηθώ οπουδήποτε, χωρίς να διαμορφώσω κανένα τεκμήριο για το πού θα έπρεπε να είμαι. Απλά γνωρίζω ότι θα ήθελα να χαμογελώ ακόμα και να συνεχίσω να δημιουργώ.

26. Τα όνειρά σας...

Είναι ο καλύτερος οδηγός μου στη ζωή. Η παιδική μου ηλικία, από την οποία εξακολουθώ να μαθαίνω καθημερινά μαθήματα. και η ιστορία αγάπης μου. Η αγάπη μου μου είπε μία φορά ότι το πιο όμορφο πράγμα που μπορούμε να έχουμε είναι η δική μας μυθολογία. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. 

27. Αυτό που επιθυμείτε περισσότερο είναι... 

Nα συνεργαστείτε με όσο το δυνατόν περισσότερα λαμπρά μυαλά και ακτινοβολούμενες καρδιές.

Portrait photo by Jérôme Sessini (Agence Magnum)