fbpixel

Search icon
Search
Gray hair alert: Oι 5 πιθανοί λόγοι που βγάζετε άσπρες τρίχες
HAIR & NAILS

Gray hair alert: Oι 5 πιθανοί λόγοι που βγάζετε άσπρες τρίχες

Είτε τις καλύπτετε είτε τις αποδέχεστε, αυτοί είναι οι πιθανοί λόγοι που τις προκαλούν


Τα γκρίζα μαλλιά είναι αναπόφευκτα, αλλά μπορεί να σας πιάσουν απροετοίμαστους όταν πρωτοεμφανιστούν. Για μερικούς, είναι μια τυχαία, μοναχική λευκή τρίχα που εμφανίζεται σαν ανεπιθύμητος επισκέπτης, ενώ άλλοι μπορεί να δουν έναν τόνο γκρίζες τρίχες σε συγκεντρωμένες περιοχές. Η πιστοποιημένη από το συμβούλιο δερματολόγος Loretta Ciraldo, MD φανέρωσε στο Allure ότι η διαδικασία του γκριζαρίσματος φαίνεται διαφορετική για τον καθένα. «Ενώ είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης για τους περισσότερους από εμάς, δεν γκριζάρουν όλοι αυτόματα όταν φτάσουν στην ηλικία των 50 ετών», λέει. «Μερικοί άνθρωποι στα 80 τους δεν έχουν ακόμα γκρίζα μαλλιά, ενώ άλλοι τα αποκτούν στα τέλη της εφηβείας τους», προσθέτει.

Να θυμάστε παρόλα αυτά πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας «επανάστασης των γκρίζων μαλλιών» και τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν και εξαρτάται πλήρως από εσάς αν θα επιλέξετε να τα καλύψετε ή όχι. Αλλά αν εξακολουθείτε να θέλετε να μάθετε τι άλλο μπορεί να προκαλεί τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά σας, διαβάστε παρακάτω!

Γιατί, λοιπόν, γκριζάρουν τα μαλλιά

Κανένας δεν μπορεί να σας δώσει μια απόλυτη απάντηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν κατανοούμε ακόμη τον ακριβή μηχανισμό του γκριζαρίσματος των μαλλιών. Η πιο αποδεκτή θεωρία, όμως, είναι ότι μπορεί να υπάρχει συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στον άξονα της τρίχας. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τη χρωστική ουσία από μέσα προς τα έξω. 

shutterstock-2112496487.jpg

Γονίδια

Όπως αναφέρθηκε, μπορεί να έχετε κληρονομήσει την προδιάθεση των γονιών σας να γκριζάρουν νωρίς. Η προδιάθεσή αυτή κληρονομείται ως αυτοσωμικό επικρατές γονίδιο όπως φανέρωσε η Dr. Ciraldo. 

Αυτοάνοσες ασθένειες

Σύμφωνα με έρευνες Ορισμένες γενετικές καταστάσεις μπορεί να σχετίζονται με πρόωρο γκριζάρισμα. Αυτές περιλαμβάνουν αυτοάνοσες διαταραχές όπου το σώμα αναγνωρίζει εσφαλμένα ένα κύτταρο και επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή ιστό.

shutterstock-1757506811.jpg

Αβιταμίνωση

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται πηχτή αναιμία, συνδέεται επίσης με γκρίζα μαλλιά, αλλά η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι χωρίς υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, λιγότερο οξυγόνο μεταφέρεται στα κύτταρα των μαλλιών σας.

Κάπνισμα

Η νικοτίνη και το κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τους θύλακες των μαλλιών σας. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί οξειδωτικό στρες στους πνεύμονες, το δέρμα, τα μαλλιά, ακόμη και τα νύχια. Η πρόωρη γήρανση των μαλλιών σας, λοιπόν, είναι άλλος ένας πολύ καλός λόγος για να κόψετε την συγκεκριμένη κακή συνήθεια.

Στρες

Η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας. Μια μελέτη του 2020 φανέρωσε πως το στρες συμβάλλει σε αισθητή απώλεια μελανοκυττάρων και πιο εμφανές γκριζάρισμα.

shutterstock-1680020614.jpg

Μπορείτε να σταματήσετε το πρόωρο γκριζάρισμα;

Η απάντηση είναι όχι εάν η αιτία των λευκών σας μαλλιών είναι γενετική. Μπορείτε όμως να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχει το οξειδωτικό στρες στους θύλακες των τριχών σας. Πώς;

1. Διακόπτοντας το κάπνισμα

2. Παίρνοντας βιταμίνες

3. Προστατεύοντας τα από υπεριώδεις ακτίνες UV

4. Εξερευνώντας τρόπους διαχείρισης του συναισθηματικού στρες, όπως ένα μασάζ ή ένα yoga session. 

Δεν μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τις λευκές τρίχες;

Σύμφωνα με την Dr. Ciraldo, είναι πιο πιθανό ότι όταν ξεριζώνετε μία γκρίζα τρίχα, αρχίζετε να παρατηρείτε και άλλες. Επίσης, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να ξεριζώνετε λευκές τρίχες στα κρυφά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μείνετε με κενά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής.

Ένα γενικό tip θα ήταν πως αν παρατηρήσετε λευκές τρίχες πρόωρα και το φαινόμενο δεν είναι οικογενειακό, ή αν έχετε ξαφνική αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σας, συζητήστε τα συμπτώματά σας με τον γιατρό σας.

Feature image source: @ellemacpherson