fbpixel

Search icon
Search
Gourmet θαλασσινά και γνήσιο ψάρι στις καλύτερες κουζίνες της πόλης
CITY VIBES

Gourmet θαλασσινά και γνήσιο ψάρι στις καλύτερες κουζίνες της πόλης

Για δοκιμασμένους παίκτες και φίλους της διαχρονικής γαστρονομίας


Κλασική ψαροφαγία που πατάει σε ώριμη, θαλασσινή παιδεία. Σε γνήσια μεράκια. Σε στρογγυλή νοστιμιά και στην άπαιχτη μαγεία της απλότητας. Αλλά και gourmet θαλασσινά, δοσμένα με αφαιρετική ματιά. Συνθέσεις με φρούτα του πάθους, εξωτικές κρέμες και αφρούς. «Bρώσιμες» μινιατούρες για ιδιαίτερα γούστα και δοκιμασμένους παίκτες. Το συμπέρασμα; Υπάρχει και εδώ πολυφωνία. Και είναι άξια προσοχής. Πρώτη ύλη στα καλύτερα της, ψάρι στην εποχή του, λευκά και κόκκινα κρασιά στο πάντρεμα, σερβίτσια λινά, θέα στη θάλασσα, service υπεύθυνο και νέο αίμα από μάγειρες που έχουν να δώσουν. Τουτέστιν; Καλοψημένο χταπόδι, βουτυράτες γεύσεις, πιπεράτος σολομός με μάνγκο, wakame και βινεγκρέτ από φρούτα του πάθους, βελούδινες σούπες και αχνιστά, ταρτάρ τσιπούρας, μπακαλιάρος μερακλίδικος με κρέμα πατάτας, αστακός που έχει ποτίσει στα μυρωδικά του, umami, μελωμένο ριζότο, αλλά και λινγκουίνι με ολόγλυκες γαρίδες.dsc-1977-1280-800px.jpg

Η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει πιάτα σαν κι αυτά (αλλά και όχι μόνο), όταν αναζητάτε γεύσεις από φρέσκα θαλασσινά και ψάρι. Δεν επιτρέπονται άλλωστε αλχημείες εδώ. Η εποχικότητα δείχνει τον δρόμο για την πρώτη ύλη και οι ειδικοί ακολουθούν. Και απ’ την άλλη, κάθε μάγειρας έχει την κουλτούρα και τη στόφα του. Δεν μπορούν να αρέσουν όλα σε όλους. Το ψάρι όμως είναι πλέον προσιτό. Όσο για τα πιάτα που προτείνουμε είναι ενδεικτικά των όσων έχουμε κατά καιρούς δοκιμάσει, επομένως, ανάλογα με το πότε θα κάνετε «απόβαση» στις κουζίνες στα εστιατόρια που ακολουθούν παρακάτω, αυτά θα σας κατευθύνουν αναλόγως.

Μαύρη Θάλασσα

oalassa-1.jpg

oalassa-2.jpg

Εδώ, έχουμε πει ότι, η ψαρο-γαστρονομία είναι συνεπής και τίμια. Στην κουζίνα του Αλέξανδρου Τοκίδη και της Σόνιας Μαργαρίτη δεν υπάρχουν ημίμετρα, ούτε gourmet αποδόμηση με τον τρόπο που φαντάζεστε. Μόνο μεράκι και η τέχνη του να γεύεσαι τη φρεσκάδα και την καθαρότητα της πρώτης ύλης. Χωρίς προσμίξεις και χωρίς αλλοιώσεις. Δημιουργία στην απλότητα. Αυτά τα υλικά δένουν εδώ. Η κουζίνα τους έχει 5 βραβεία Gourmet στο ενεργητικό της και ο κατάλογος τιμά προϊόντα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Γυαλιστερές και κυδώνια φίνα, μύδια μαγειρεμένα και δοσμένα με διάφορους τρόπους, αχινοί, κατευναστική ατόφια ψαρόσουπα, γαρίδες μελωμένες, καραβίδες. Νοστιμότατο «καρπάτσιο» συναγρίδας, αλλά και μια εξαιρετική ταραμοσαλάτα που υπάρχει σε κάθε τραπέζι. Αν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί. Απλές συνταγές, καθαρές γεύσεις. Αυτό είναι το πρόσημο. Εξίσου αξιόλογη και η λίστα των κρασιών. Όσο για τη θέα δε χρειάζεται να ειπωθεί κάτι. Οι θαμώνες ξέρετε, και όσοι πιστοί... θα αποζημιωθείτε.

Grada Nuevo

grada-nuevo-22.jpg

grada-nuevo-9-fI73r.jpg

Αναδόμηση της νέας ελληνικής κουζίνας σε μια haute εκδοχή. Αυτή είναι η κουζίνα του Grada. Η δύναμη του μαγαζιού, ο Απόστολος Ρήγας υποδέχεται τον κόσμο του χρόνια τώρα. Υπάρχει δεξιοτεχνία στις γεύσεις και αξιόλογα πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Το περιβάλλον είναι ντιζαϊνάτο και όλα είναι σεταρισμένα στον υπερθετικό. Λευκός ταραμάς με μελάνι σουπιάς, μπαρμπούνι μαριναρισμένο σε χυμούς εσπεριδοειδών, φινόκιο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και φρέσκος σολομός Σκωτίας -μαριναρισμένος με αρωματικά βότανα και μοσχολέμονο- είναι μερικά από τα cold appetizers που θα γευτείτε. Αν έχετε διάθεση για ζυμαρικά, το κριθαρώτο που μας σκλάβωσε είναι μελωμένο και σερβίρεται με φρέσκιες καραβίδες και ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Στα κυρίως, ο ψητός αστακός με την πράσινη κρούστα μυρωδικών είναι ιντριγκαδόρικος και πολύ ωραία δοσμένος. Τα μυρωδικά δεν επισκιάζουν τη γεύση του. Πέρα από την κουζίνα, υπάρχει μια γκάμα από σαμπάνιες- prosecco, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah και άλλες πολλές ποικιλίες, οι οποίες παντρεύονται με παλαιωμένα και γαλακτερά, βουτυρένια τυριά που φτάνουν σε ξύλινο τρόλεϊ. 

Thria

thria-2-pewXv.jpg

thria-6.jpg

Δημιουργικός οργασμός και μαγειρική ευαισθησία. Σεβασμός στην παράδοση και την τοπικότητα. Μια στροφή σε κάτι «άλλο». Επίκληση στη μνήμη. Λεπτότητα και μια ευγένεια. Δεν ξέρω πως προσδιορίζεται ακριβώς η κουλτούρα της κουζίνας του Δημήτρη Τασιούλα. Όλες όμως οι γεύσεις αλλά και τα στησίματα είναι περασμένα από μικροσκόπιο, και το plating φωτογενές. Θα δοκιμάσετε σολομό με μάνγκο, wakame και βινεγκρέτ από φρούτα του πάθους, χταπόδι στη σχάρα, πλάι σε φασόλια Πρεσπών, φρέσκο κρεμμυδάκι και ταραμά με μελάνι σουπιάς και θα δώσετε την ερμηνεία σας. Από τη μια, αιφνιδιάζεστε κι από την άλλη επιστρέφετε σε γεύση ατόφια και γνώριμη. Στα κυρίως του η πεσκανδρίτσα πρωταγωνίστησε αυτή τη σεζόν και όχι αδίκως. «Κατέφθασε» γαρνιρισμένη με μια δροσερή κρέμα παντζάρι, σπανάκι σοτέ και σάλτσα µανταρίνι. Αναπάντεχο πάντρεμα. Μας βρήκε «απροετοίμαστους» αλλά άξιζε σίγουρα τη δοκιμή. Όσον αφορά στα πέριξ, η κουζίνα είναι ανοιχτή και ο χώρος σε ένα πολύ ωραίο σημείο στη Νέα Παραλία οπότε, τώρα που ο καιρός ανοίγει, θα σας βγάλει εύκολα ο δρόμος εκεί.

Γλυκάνισος

24313043-1280702332035595-8835958822630026408-o.jpg2-Lxcbf.jpg

Αρώματα από Ελλάδα, καλοφτιαγμένες γεύσεις σε παραλλαγές που δεν αποστρέφονται τις ρίζες τους. Η ατμόσφαιρα; Χαμόγελο και σβέλτη εξυπηρέτηση. Μια φροντίδα σπιτική που σας κάνει να λησμονείτε τραπέζια παλιά. Δοκιμάζετε χειροποίητο γαύρο μαρινάτο, σαρδέλα στη σχάρα, φάβα Σαντορίνης, ντοματοκεφτέδες με γιαούρτι και μυρωδικά και καλαμάρι γεμιστό, με φέτα και ντομάτα και γεύεστε νοστιμιά. Στα φρέσκα του είναι όλα ένα κι ένα. Λαυράκι ψημένο στο αλάτι ή καραβίδα περιποιημένη. Αν έχετε όρεξη για ζυμαρικά, προτείνουμε ριζότο με σουπιές ή γαρίδες. Έχει πάρει την κατάλληλη βράση και έχει μια βουτυράδα ελαφριά, που στρογγυλεύει ωραία στον ουρανίσκο. Και όταν σετάρεται με γαρίδες, η γλυκύτητα δεν παίζεται.

Kritikos Restaurantcsm-dsc-1378-1280-800px-72875df6b4.jpg

dsc-9674-1280-800px.jpg

Εντοπιότητα υλικών με ιδιαίτερα κράματα. Μαγειρεμένα με ουσία και μεράκι. Χωρίς φανφάρες. Ο πληθωρισμός εδώ είναι η ποιότητα και η καθαρή γεύση. Πλούσιες ψαρόσουπες, αστακομακαρονάδα, κριθαρότο με καραβίδα, μεσογειακά πιάτα με μυρωδικά μπαχάρια, φρέσκα λαχανικά σοτέ, χορταρικά, αγιορείτικες επιρροές, φρεσκάδα και αιγαιοπελαγίτικα ψάρια κατευθείαν από τα καΐκια που τρυγάνε τους ψαρότοπους του Αγίου Όρους και του Αιγαίου. Αυτή είναι η κουλτούρα εδώ και υπογράφεται από την ψυχή του εστιατορίου, τον Γιάννη Κρητικό. Από το 1977 το εστιατόριο έχτισε δικαίως τη φήμη του, γι’ αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που επιστρέφουν σταθερά. Στα τραπέζια του έχουν δειπνήσει προσωπικότητες από το διεθνές jet set και έχει να επιδείξει ένα σερί διακρίσεων και βραβεύσεων από αναγνωρισμένους γαστρονομικούς οίκους.

7 Θάλασσες7seas-photogallery05-Mi7xJ.jpg

7seas-photogallery06.jpg

Η κλασική ψαροφαγία και τα θαλασσινά πιάτα που στήνονται όλα αυτά τα χρόνια και βγαίνουν από την κουζίνα του εν λόγω εστιατορίου, όπως η πεντανόστιμη βλαχοσφυρίδα -μαγειρεμένη με αγιορείτικες επιρροές, αλλά και το καρπάτσιο από λαυράκι με αυγά πέστροφας- έχουν υπάρξει σήματα-κατατεθέντα σε αυτήν την πόλη. Η κουλτούρα στις γεύσεις έχει δημιουργικό πρόσημο στον πυρήνα της και είναι μεσογειακή. Το μενού έχει τις βάσεις του, ωστόσο ανανεώνεται ανάλογα με την εποχή. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από την Ελλάδα και είναι κατά 80% οργανικές. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και βιολογικά λαχανικά από Έλληνες παραγωγούς είναι σταθερά σημεία εδώ. Τα μεγάλα ψάρια ημέρας, τα θαλασσινά που δένουν άψογα πλάι σε ζυμαρικά και τα όστρακα «ευθύνονται» για τον Χρυσό Σκούφο το 2010, το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, αλλά για όλα όσα έχουν γραφτεί στα χρόνια παρουσίας που μετρά η κουζίνα του στον γαστρονομικό χάρτη.