fbpixel

Search icon
Search
Γλυκά που θυμίζουν έργα τέχνης θα βρει κανείς στο Lysée της Νέας Υόρκης
TASTE

Γλυκά που θυμίζουν έργα τέχνης θα βρει κανείς στο Lysée της Νέας Υόρκης

Με την επιμέλεια της μοναδικής pastry chef, Eunji Lee


Οι chef στην πρώτη γραμμή χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τη φράση "trompe l'oeil" («εξαπατώ το μάτι») για να μεταδώσουν μια αίσθηση απροσδόκητης απόλαυσης. Κάνουμε λόγο για κάτι που μοιάζει με ώριμο αβοκάντο, αλλά όταν το κόβεις, η υποτιθέμενη λιπαρή του σάρκα είναι στην πραγματικότητα πουρές lime. Η τεχνική, που είναι εξίσου ένα μαγικό κόλπο και ιδιαίτερη καλλιτεχνία, προκαλεί θαυμασμό, με τους chef συχνά να πλάθουν, να σκληραίνουν, να βάφουν με spray και να βουρτσίζουν προσεκτικά ζελέ ή λευκή σοκολάτα μέχρι να μιμηθούν καθημερινά αντικείμενα. 

lyseeweb20220624055.jpg

Ο Γάλλος Cedric Grolet είναι διάσημος για τα «ψεύτικα» μήλα του, τα οποία είναι βαμμένα τόσο γυαλιστερά που θα μπορούσαν να περάσουν ως χριστουγεννιάτικα πολυτελή στολίδια. Αλλά στο Lysée στη Νέα Υόρκη, ένα γαλλοκορεατικό ζαχαροπλαστείο που προσφέρει τόσο παραδοσιακά viennoiserie όσο και πιο σύνθετα γλυκά, η pastry chef, Eunji Lee, παρουσιάζει τα πιο ιδιαίτερα γλυκά που θυμίζουν έργα τέχνης.

lysee050.jpg

Το Lysée της Νέας Υόρκης λοιπόν, είναι μια νέα μπουτίκ ζαχαροπλαστικής στην περιοχή Flatiron District. Εμπνευσμένη από την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική ως βρώσιμη τέχνη, πήρε το όνομά του από τη μίξη των λέξεων Lee και της γαλλικής λέξης που σημαίνει μουσείο, Μusée. Το μενού του Lysée, είναι επηρεασμένο από τρεις πολιτισμούς - τον Γαλλικό, τον Κορεάτικο και τον Αμερικάνικο. 

«Ήθελα να επανερμηνεύσω τη μαγειρική σαν ιδέα με σύγχρονο τρόπο στη Νέα Υόρκη, με τις φέτες του cake να δημιουργούν ένα σχήμα που θυμίζει επίσης την ποικιλομορφία της Νέας Υόρκης.», αναφέρει η ίδια η Eunji Lee. Σε όλο το ζαχαροπλαστείο υπάρχει διάχυτη μια αρμονία της παραδοσιακής κορεατικής κουλτούρας και του μοντέρνου σχεδιασμού της Νέας Υόρκης. 

lysee20230711025.jpg

Το Lysée επιδίδεται επίσης σε απλούστερες viennoiseries, όπως το κλασικό kouign amann, αν και ξεχωρίζει για τη δημιουργία των αντίστοιχων παραλλαγών τους. Η Lee, η οποία διευθύνει τη boutique ζαχαροπλαστικής μαζί με τον συνάδελφο chef και σύζυγό της Matthieu Lobry, προσφέρει viennoiseries που μοιάζουν σαν αφράτα -όχι πολύ ψημένα- κρουασάν που έχει βουτήξει κανείς σε σιρόπι ζάχαρης και έχει τηγανίσει απαλά.

lysee099.jpg

Συνδυάσετε αυτό το kouign με το "signature milk" του Lysée, ή αγελαδινό γάλα εμποτισμένο με βανίλια και καβουρδισμένο καστανό ρύζι. Το αποτέλεσμα, το οποίο σερβίρεται σε ένα old-school γυάλινο μπουκάλι, έχει γεύση σαν να πίνεις τα πιο εύγευστα δημητριακά με γάλα. 

lysee20230531070.jpg
vic3sizes-IXGmk.jpg
lysee20230531124.jpg

«Εργαζόμαστε με τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά για να φτιάχνουμε τα υψηλότερης ποιότητας γλυκά. Τα βασικά είναι αόρατα στο μάτι, αλλά μπορείτε να τα γευτείτε. Για μένα, η ζαχαροπλαστική είναι μια βρώσιμη τέχνη. Όλα τα γλυκά μας είναι χειροποίητα και φτιαγμένα στο χέρι με φροντίδα. Ελπίζω ότι αυτή η ξεχωριστή εμπειρία που επιμεληθήκαμε θα σας χαρίσει γλυκιά ευτυχία», υποστηρίζει η Lee.

Success Story

lyseeweb045.jpg

Η pastry chef Eunji Lee γεννήθηκε στη Νότια Κορέα και εκπλήρωσε το όνειρο μιας ζωής να σπουδάσει ζαχαροπλαστική όταν μετακόμισε στη Γαλλία το 2006. Με κλασική εκπαίδευση στο Institute National de la Boulangerie Pâtisserie στη Ρουέν και στην Ecole Ferrandi στο Παρίσι, η σεφ Eunji πέρασε τρία χρόνια στο φημισμένο εστιατόριο Ze Kitchen Galerie του William Ledeuil και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε από τον Alain Ducasse και τον Cedric Grolet στο Le Meurice, το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, για άλλα τέσσερα χρόνια - όπου γνώρισε τον Matthieu.

Όταν προέκυψε η ευκαιρία για την Eunji να συνδυάσει την κλασική γαλλική εκπαίδευσή της με κορεατικά υλικά, την και έγινε Executive Pastry Chef του Jungsik, του σύγχρονου κορεατικού εστιατορίου με δύο αστέρια Michelin στη Νέα Υόρκη το 2016.

Η chef Lee ήταν η πρώτη μη Ευρωπαία διαγωνιζόμενη και φιναλίστ στον γαλλικό διαγωνισμό "Qui sera le prochain grand pâtissier?" (Ποιος θα είναι ο επόμενος μεγάλος σεφ ζαχαροπλαστικής;) Το 2019, τιμήθηκε με το βραβείο "Rising Star Pastry Chef in NY" και "Art of Presentation" από το Starchefs με το χαρακτηριστικό της επιδόρπιο, Baby Banana. Ανέβηκε στη σκηνή του 14ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχιμαγείρων StarChefs για να διαγωνιστεί στον τελικό Valrhona C3 North American Final και κέρδισε τη δεύτερη θέση.

Στη συνέχεια, το 2022, άνοιξε τη δική το Lysée, στη συνοικία Flatiron της Νέας Υόρκης. Έκτοτε, έχει ανακηρυχθεί ένα από τα ταλέντα ζαχαροπλαστικής της χρονιάς 2023 του La Liste, καθώς και οι καλύτεροι νέοι σεφ του 2023 του Food and Wine.

Info: www.lyseenyc.com