Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ανθρώπων που πήραν την απόφαση να αποβάλλουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Αφενός, υπάρχουν αυτοί που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη κι αφετέρου μερικοί εμφανίζουν πεπτική δυσφορία όταν καταναλώνουν αυτό το συστατικό. Το ευχάριστο είναι, πως πλέον οι επιλογές για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μία gluten-free διατροφή είναι πολλές κι εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλα όσα θα πρέπει να προσέξετε από εδώ και πέρα, εφόσον ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες.
Αυτά είναι μερικά do's & don'ts
Τι είναι η γλουτένη
Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι και τα παράγωγά τους. Αποτελείται από τη γλιαδίνη και τη γλουτελίνη κι ουσιαστικά προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη και χρησιμοποιείται επίσης ως πυκνωτικό και συνδετικό μέσο, ως ενισχυτικό γεύσης και σαν συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Τρόφιμα πλούσια σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το σιμιγδάλι, το μονόκοκκο κι η σίκαλη καθώς και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα δημητριακά, όπως είναι το ψωμί, οι φρυγανιές, οι πίτσες, οι πίτες, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά. Ωστόσο, η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε πάρα πολλά τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου, γι’ αυτό κι όσοι σκοπεύουν να την αποβάλλουν από τη διατροφή τους, θα πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τις ταμπέλες, προκειμένου να είναι σίγουροι για την επιλογή τους.
Αναζητήστε πιο “υγιεινές” επιλογές
Ένας άνθρωπος που καλείται να βγάλει από το διαιτολόγιό του τη γλουτένη για λόγους υγείας, δε σημαίνει πως πρέπει να στερηθεί τα αγαπημένα του φαγητά. Μπορείτε να επιλέξετε για παράδειγμα ζυμαρικά που φτιάχνονται με κινόα ή μαύρο ρύζι. Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, που ούτε φανταζόσασταν ότι υπάρχουν κι αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να τα αναζητήσετε και να τα βάλετε από σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά σας.
Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά
Πρόκειται για προϊόντα που είναι από τη φύση τους gluten-free. Χρησιμοποιήστε άφοβα σαν βάση στο γεύμα σας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, το κρέας, το τυρί και τα αυγά. Στα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη ανήκουν τα περισσότερα γαλακτοκομικά, το κόκκινο και το λευκό κρέας, οι πατάτες, τα όσπρια, το καλαμπόκι, η κινόα, το φαγόπυρο και το κεχρί.
Ελέγχετε τις ταμπέλες
Πηγαίνοντας στο super market, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας πως θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που θα τοποθετήσετε στο καλάθι σας και στα συσταστικά που περιλαμβάνουν. Να προσέχετε αν αναγράφεται σε αυτά η παρουσία προστιθέμενης επεξεργασμένης ζάχαρης και να προτιμάτε εκείνα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα.
Πείτε “όχι” στις σάλτσες
Πολλές έτοιμες σάλτσες που προμηθεύεστε από το super market, περιλαμβάνουν αλεύρι, δηλαδή γλουτένη. Ξεκινήστε αρχικά, διαβάζοντας τα συσταστικά του κάθε προϊόντος που επιλέγετε κι αφήστε όλα όσα την περιέχουν. Ακόμη καλύτερα, δοκιμάστε να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες στο σπίτι, χρησιμοποιώντας καλαμποκάλευρο ή κάποιο άλλο αλεύρι χωρίς γλουτένη. Πειραματιστείτε, δοκιμάστε διάφορες συνταγές κι απολαύστε τα γεύματά σας χωρίς φόβο.
Προσοχή στα ποτά
Η γλουτένη δεν υπάρχει μόνο στις τροφές που καταναλώνουμε, αλλά και στα ποτά που πίνουμε. Η μπύρα περιέχει το συγκεκριμένο συστατικό από τη φύση της κι είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε, αν και πλέον υπάρχουν πολλές εταιρίες που έχουν λανσάρει gluten-free μπύρες. Ποτά που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα είναι το νερό, οι χυμοί, τα κρασιά, αλλά και τα homemade λικέρ.
Cheat days
Εφόσον έχετε επισκεφτεί το γιατρό σας κι έχει διαπιστωθεί μέσα από τις απαραίτητες εξετάσεις πως πρέπει να βγάλετε την γλουτένη από τη διατροφή σας, τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου, είναι καλό να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, με βάση όλα τα παραπάνω και να μείνετε πιστοί σε αυτό. Για παράδειγμα, πριν πάτε σε ένα εστιατόριο, θα πρέπει να κάνετε τη σχετική προεργασία. Διαβάστε από πριν το menu, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ορεκτικά κι επιλέξτε πιάτα που δεν περιέχουν γλουτένη. Για όλα υπάρχει λύση!
Θέμα υγείας, όχι μόδα
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Η αλήθεια είναι πως οι gluten-free διατροφές είναι must τα τελευταία χρόνια κι όλο και περισσότεροι τις επιλέγουν, επειδή θεωρούν ότι θα κάνουν καλό στον οργανισμό τους, ωστόσο η αλήθεια είναι πως μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός, ιατρικός λόγος, δεν έχετε κανένα λόγο να την αποφεύγετε, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνες. Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει επικρατήσει η εντύπωση πως μία τέτοια διατροφή βοηθά στην απώλεια βάρους, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός πρόσληψης θερμίδων από λίπος, υδατάνθρακες και νάτριο. Το “κλειδί” σε όλα είναι η ισορροπία.