Εάν πρέπει να εντοπίσω έναν εβαπορέ τίτλο που να συμπυκνώνει το dna του ανανεωμένου μενού που έστησε o chef Δημήτρης Τασιούλας με τη βοήθεια του Sous chef Νικόλαου Διάφα, για το εστιατόριο Thria, θα περιοριστώ συνειδητά σε μια ελεύθερη απόδοση που φωτογραφίζει όσο το δυνατόν πιο ζωηρά τις προτάσεις τους γι’ αυτόν τον χειμώνα.
Behind the scenes
Οι πόρτες κλείνουν, η κουζίνα υπ’ ατμόν, κι εμείς παρατηρούμε τους δύο σεφ να επιδίδονται σ’ ένα παιχνίδι γεύσεων με όρους νέας ελληνικής κουζίνας, συστήνοντας πιάτα σε τολμηρές εκδοχές. Όλα, περασμένα από μικροσκόπιο. Κάπως έτσι νιώθεις, όταν ξεκινάς δοκιμάζοντας γαρίδες με κουρκούτι τεμπούρα, πλάι σε ζεστή, μεστή πατατοσαλάτα με σύγκλινο Μάνης και μαγιονέζα με κόκκινο κάρυ.
Συνολικά, τα ερεθίσματα και οι επιρροές των πιάτων του Thria είχαν εξ αρχής μεσογειακό στίγμα κι όπως διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά αρέσκονται σε gourmet «εξορμήσεις». Παρόλα αυτά, στους μήνες που πέρασαν το μενού έχει απογειωθεί, η εξυπηρέτηση παραμένει υποδειγματική, η αναζήτηση πρώτης ύλης σοβαρή και το plating φωτογενές.
Tasting highlights
To καλωσόρισμα ξεκίνησε δυνατά με ένα κατευναστικό και ιδανικό για την εποχή βελουτέ γλυκοκολοκύθας με άγριες κανθαρέλες. Η κρέμα από κάστανο αρωματίζεται με κονιάκ, μια κίνηση ρουά ματ που αφήνει μια ιδιαίτερη ένταση και στέλνει τη γεύση της πολύ ψηλά. Εξίσου εύστοχη αποδείχτηκε και η επιλογή της δροσερής σαλάτας «Μεσκλάν». Η απαλή υφή που αφήνει το ανεβατό Γρεβενών σε συνδυασμό με τα τραγανιστά ντοµατίνια, τους αρωµατισµένους ξηρούς καρπούς, το ρόδι και τη βινεγκρέτ σαμπάνιας, την καθιστούν στην -ίσως- πιο πολλά υποσχόμενη πρόταση της κατηγορίας της.
Starter menu
Σε επίπεδο ανατομίας starter πιάτων, έχει κανείς πολλά να «δει». Ένας δοκιμασμένος κρεατοφάγος θα εκτιμήσει τα φινετσάτα γλυκάδια από μοσχαράκι γάλακτος με Jamon Ιberico και γλάσο μαυροδάφνης Πατρών. Πινελιές που έδεσαν άψογα με την ελαφρώς γλυκιά γεύση και το ήπιο άρωμα γλυκάνισου που προσδίδει η κρέμα φινόκιο.
Στην αντίπερα όχθη, αυτή των ψαρικών, η ποικιλία είναι εξίσου δυναμική. Έξοχη σύλληψη, το χταπόδι στη σχάρα, συνοδευμένο με φασόλια Πρεσπών, φρέσκο κρεμμυδάκι και ταραμά με μελάνι σουπιάς. Γεύση ατόφια και οικεία που αποκτά μια άλλη διάσταση, χάρη στη γλυκιά αίσθηση που αφήνουν τα καραμελωμένα κοκκάρια με παλαιωμένο βαλσάμικο. Το αποτέλεσμα; Σταδιακές εκρήξεις στον ουρανίσκο.
Now, let’s dive in
Για την αναλυτική περιγραφή των κυρίως πιάτων ενδεχομένως να χρειαζόμασταν πολλές αναγνώσεις. Ο κορμός των κυρίως προτάσεων αποτελείται από χειροποίητα ζυμαρικά, ψάρι και κρέας από ντόπιους παραγωγούς. Η όποια -αναμεταξύ- τους σύγκριση άτοπη και οι συνδυασμοί πληθωρικοί, επομένως καλό είναι να αφεθείτε «υπεύθυνα» σε μια κατηγορία.
Το ψάρι που επιλέξαμε να γευτούμε ήταν πεσκανδρίτσα, η οποία «κατέφθασε» γαρνιρισμένη με μια δροσερή κρέμα παντζάρι, σπανάκι σοτέ και σάλτσα µανταρίνι. Αναπάντεχο πάντρεμα. Μας βρήκε «απροετοίμαστους», άξιζε όμως της δοκιμής. Εάν έχετε αποφασίσει να γευτείτε φρέσκο ψάρι, σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Στο κρεσέντο των ζυμαρικών, το κριθαρότο αστακού µε ηµίλιαστα ντοµατίνια και παλαιωµένη γραβιέρα κοντράρεται οριακά με τη γνήσια, ιταλική amarticiana με guanciale και τυρί πεκορίνο sardo, ενώ σε επίπεδο κρεατικών, η premium πρόταση του tomahawk Black Angus των 1200 gr από μοσχάρι ξηρής ωρίμανσης (δια χειρός του προμηθευτή της Βασιλικής οικογένειας της Μ. Βρετανίας), σερβίρεται με καλοψημένα λαχανικά για να σας αφοπλίσει χωρίς ενδοιασμούς. O επίλογος, σφραγίζεται ευλαβικά με μια επική black forest πλάι σε παγωτό amarena για όσους δηλώνουν ταγμένοι στη σοκολάτα, ενώ για εμάς τους υπόλοιπους, γύρω από ένα ακαταμάχητο πλατό από εκλεκτές ποικιλίες τυριών, συντροφιά με το σωστό ποτήρι κρασιού.
Το καπνιστό Νάουσας με το χαρακτηριστικό άρωμα καπνού από ξύλο οξιάς και βελανιδιάς, αλλά και το πολυβραβρευμένο ossau iraty (κληρονομία της παράδοσης των Βάσκων) βουτηγμένο σε μαρμελάδα κεράσι, είναι σκέτο χειροκρότημα. Να τους επισκεφτείτε, αξίζει!
Info: Μαρία Κάλλας 1, Νέα Παραλία Θεσσαλονίκη, τ. 2310821120
Facebook page: @THRIArestaurant