fbpixel

Search icon
Search
Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2023: Όσα θα απολαύσουμε το φετινό καλοκαίρι
CITY VIBES

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2023: Όσα θα απολαύσουμε το φετινό καλοκαίρι

Τα πολλά υποσχόμενα ελληνικά και ξένα shows που θα πάρουν θέση στη σκηνή του διαχρονικού θεσμού


Χρώματα και μελωδίες πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν και αυτό το καλοκαίρι στο διαχρονικά ατμοσφαιρικό σκηνικό της Θεσσαλονίκης. Η Μονή Λαζαριστών αποτελεί μια μοναδική περίπτωση που άνθισε ως κληρονομιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 1997, όταν στην πόλη δημιουργήθηκαν πολιτιστικοί θεσμοί και υποδομές, όπως το εμβληματικό διατηρητέο Ιεροσπουδαστήριο των Λαζαριστών στη Σταυρούπολη που χτισμένο το 1886, εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο από τους σεισμούς του 1978 ήταν από τα έργα που καλλιέργησαν ελπίδες και προσδοκίες για μια πολιτιστική άνοιξη εκτός των τειχών. Το σύγχρονο πολιτιστικό συγκρότημά της με θέατρο, μουσείο, παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, διεκδικεί τον ρόλο του ως διαμορφωτής του σύγχρονου πολιτισμού μας σε μια ρευστή εποχή με πτώσεις και ανατάσεις. 

the-great-gig-730x410.jpg
"The Great Gig"

Αύριο, Τετάρτη 31 Μαΐου, σηκώνει αυλαία η πολυαναμενόμενη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών με τη συναυλία "The Great Gig - A tribute concert to Pink Floyd", με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση των 50 χρόνων, από την κυκλοφορία του μνημειώδους album “Dark Side Of The Moon”. Το band "The Great Gig" έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό της Θεσσαλονίκης αφού στις συναυλίες του ερμηνεύουν με ιδιαίτερη πιστότητα την μουσική και τα τραγούδια των Pink Floyd προσφέροντας κάθε φορά στο κοινό τους μια μοναδική εμπειρία. 

Ας δούμε μαζί μερικά από τα κορυφαία ελληνικά και ξένα shows που θα πάρουν φέτος θέση στη σκηνή του διαχρονικού θεσμού!

Μην χάσετε την παράσταση...

Θανάσης Αλευράς "40+Βγαίνω!"

96870c5ebe06147551b3525b99db9d2c-xl.jpg

Ύστερα από τις sold out εμφανίσεις του στο VOX, αλλά και τα τηλεοπτικά "Νούμερα" του Φοίβου Δεληβοριά, ο πολυτάλαντος Θανάσης Αλευράς παρουσιάζει σε όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά, ένα παράξενο, αυτοβιογραφικό, εσώψυχο, μουσικοσατιρικό πρόγραμμα! Την Τετάρτη 14 Ιουνίου έρχεται στη Μονή Λαζαριστών με την πολλά υποσχόμενη παράστασή του "40+Βγαίνω!". Ένα μεγάλο γενέθλιο πάρτι που ο ίδιος σχεδίαζε να το κάνει όταν έκλεινε τα 40 του χρόνια, αλλά, λόγω του ιού, κάθε χρόνο αναβαλλόταν! Φέτος όμως έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Βέβαια είναι πια 43, αλλά δεν του πήγαινε η καρδιά να αλλάξει τον τίτλο.

Όπως λέει και ο ίδιος "Αν το έγραφα 43+Βγαίνω, θα ακουγόταν σαν νούμερο παπουτσιού, άλλωστε το ομότιτλο τραγούδι της έναρξης το είχε ήδη γράψει ο φίλος μου Αντώνης Θυσιάδης και το είχε μελοποιήσει ο Νίκος Μερτζάνος. Έτσι είπα ο τίτλος να γίνει "40plusΒγαίνω" . Ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι μέσα από προσωπικές ιστορίες που είναι συγχρόνως και ένα αφιέρωμα στην ξακουστή γενιά του '80". Σε αυτή τη μοναδική γιορτή θα είναι μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome Kaluta, τα αδέλφια του όπως τα λέει, οι οποίοι με τις υπέροχες φωνές τους θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε τέσσερις δεκαετίες.

Τα κείμενα έχουν την υπογραφή του Θανάση Αλευρά, της Ελένη Γκασούκα, του Φοίβου Δεληβοριά και του Γιώργου Παυριανού.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Τετάρτη 31 Μαΐου, Συναυλία Έναρξης "The Great Gig - A tribute concert to Pink Floyd" στις 21:30. Ώρα προσέλευσης: 20:00. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σταύρος Ξαρχάκος

xarhakos.jpg

Το μεγάλο οδοιπορικό Από τον Πόντο ως την Κρήτη - Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση, συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη, μυώντας μας στον μαγικό και γεμάτο πολιτισμικά ερεθίσματα κόσμο του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου. Ο πλούτος της ελληνικής παράδοσης, έτσι όπως ο ίδιος τον κατανοεί και τον μεταφέρει στις μελωδίες, τις οποίες συνθέτει, θα μας μεταφέρει σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη μουσική στάση την Τετάρτη 7 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών. Στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι, είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 21:00.

Φοίβος Δεληβοριάς

foivos.jpg

Μετά από τη συναρπαστική παρουσίαση του «ΑΝΙΜΕ», της τελευταίας σειράς τραγουδιών του, σε μία σειρά sold out παραστάσεων κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, ο Φοίβος Δεληβοριάς μεταφέρει αυτό το καλοκαίρι τη νέα του παράσταση σε επιλεγμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Με την «φωτεινή δέσμη» Νεφέλη Φασούλη, το γενναίο πλήρωμα των φίλων (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto) και με την εκλεκτή συμμετοχή του παραγωγού της «Καλλιθέας» Χρήστου Λαϊνά, έρχονται από το παράλληλο σύμπαν της πραγματικότητας στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών για να βρουν ό,τι δεν φαίνεται, ό,τι ήταν πάντα δίπλα μας, ό,τι δε σταμάτησε ποτέ.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 21.00. 

Γιώτα Νέγκα

rsz-unnamed-1.jpg

Δωρική και δυναμική, με μια αυθεντική «μαγκιά» αλλά και τρυφερότητα στον τρόπο που εκφέρει τον λόγο της, η Γιώτα Νέγκα συναντιέται με τους θρύλους του λαϊκού μας τραγουδιού και, μέσα από τις υψηλής αισθητικής ερμηνείες της, στήνει με μεράκι μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία αλλά και αληθινό κέφι. Το εύρος της φωνής της, ο ηλεκτρισμός που δημιουργεί στον χώρο σε συνδυασμό με το χαμόγελο, την ευθύτητα και την αβίαστη ερμηνεία της θα μιλήσουν κατευθείαν στην καρδιά μας σε ένα πρόγραμμα με αξεπέραστα λαϊκά, αλλά και έντεχνα τραγούδια.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Παρασκευή 16 Ιουνίου στις 21.30.

Γιάννης Κότσιρας

kotsiras-thessaloniki.jpg

Ο αγαπημένος Γιάννης Κότσιρας και οι συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει με πολλή αγάπη ένα καταπληκτικό πρόγραμμα και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία. Ο χειμώνας που μας πέρασε χάρισε μια καινούργια εμπειρία στον Γιάννη και τους συνεργάτες του. Μας ταξιδέψανε με την μουσικό-θεατρική παράσταση «Κατάστρωμα Α» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου. Οι εξαιρετικά πετυχημένες παραστάσεις τους ενθουσίασαν το κοινό και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Το καλοκαίρι που έρχεται κι έχοντας στο πλάι του την Μυρτώ Βασιλείου και την Δήμητρα Μπουλούζου, ο ρομαντικός ερμηνευτής θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις, εμπνευσμένες διασκευές, τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά Σασμός φυσικά, αλλά και τα διαχρονικά λαϊκά τραγούδια που πάντα έχουν το δικό τους χώρο στις καλοκαιρινές του συναυλίες!

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Τρίτη 27 Ιουνίου στις 21.30.

Pink Martini

pink-martini-thumb.webp

Funky διάθεση, ερωτισμός και ατόφια φινέτσα διακρίνουν τη δημιουργική τους διαδρομή. Η πολυπληθής μπάντα Pink Martini καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας τραγούδια από διαφορετικά μέρη του κόσμου, εποχές και στιλ και φτιάχνοντας το πιο μεθυστικό μουσικό κοκτέιλ του καλοκαιριού. Διαχρονικές τους επιτυχίες, αλλά και νέα τραγούδια από το καινούργιο τους άλμπουμ Thomas Lauderdale Meets the Pilgrims, θα μας συντροφεύσουν στη μουσική μας συνάντηση μαζί τους.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 21:30.