Λάμψη, χλιδή, πολυτέλεια. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τα πασίγνωστα -πλέον- Fabergé eggs, που έγιναν στην ουσία το σύμβολο του πλούτου του αυτοκρατορικού οίκου της Ρωσίας. Πρόκειται για πολύτιμα κοσμήματα, σε σχήμα αυγού, που δημιούργησε ο διάσημος οίκος στην Αγία Πετρούπολη, κυρίως για την Τσαρική οικογένεια. Τα υπέρκομψα αυτά κομμάτια, έχουν τεράστια αξία, γι' αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη, το γεγονός ότι αποτελούν μέχρι και σήμερα πόλο έλξης. Γνωρίστε την πλούσια ιστορία τους και ταξιδέψτε σε μία άλλη εποχή, γεμάτη λάμψη και πλούτο...
Μοναδικά κομμάτια, με πολύ μεγάλη αξία!
The Story
Ο Peter Carl Fabergé, γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1846 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας κι ήταν γιος του Gustav Fabergé και της Charlotte Jungstedt. Ο πατέρας του, δημιούργησε το 1842 το House of Fabergé, ένα μεγάλο κοσμηματοπωλείο με πολύ ιδιαίτερα pieces, ωστόσο, το 1860, ο Gustav αποφάσισε να αφήσει το δημιούργημά του στον συνεργάτη του, Hiskias Pendin και μετακόμισε στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του. O Peter Carl σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και Χειροτεχνημάτων της Δρέσδης, ενώ στη συνέχεια έκανε μία σειρά από ταξίδια σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, στην διάρκεια των οποίων ήρθε σε επαφή με μερικούς από τους πιο σημαντικούς χρυσοχόους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα στην Εμπορική Σχολή Schloss στο Παρίσι κι επισκέφθηκε κορυφαίες γκαλερί κι ευρωπαϊκά μουσεία.
Το 1872, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη Ρωσία και την Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του με δάσκαλο και μέντορά του τον Hiskias Pendin. Ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με την Augusta Julia Jacobs, με την οποία απέκτησαν 5 αγόρια, τους Eugene, Agathon, Alexander, Nikolai και Nicholas και κάπως έτσι, όλα έδειχναν να παίρνουν το δρόμο τους. Μερικά χρόνια αργότερα -ωστόσο- και συγκεκριμένα το 1882, ο Pendin έφυγε από τη ζωή κι ουσιαστικά, κλήθηκε να αναλάβει αποκλειστικά αυτός τα ηνία, με τον Agathon Fabergé, να στέκεται στο πλευρό του. Μαζί, πέτυχαν σπουδαία πράγματα και δημιούργησαν μοναδικά κοσμήματα, που απέκτησαν πολύ σύντομα τεράστια φήμη, που ξεπέρασε και τα σύνορα της Ρωσίας. Οι δημιουργίες τους, αποτελούσαν πόλο έλξης για τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και μεταξύ άλλων, η συλλογή τους περιελάμβανε κοσμήματα και μικρά, διακοσμητικά έργα τέχνης. Σταδιακά, δημιούργησαν μία μεγάλη αλυσίδα με εργαστήρια κατασκευής κοσμημάτων στη Μόσχα, την Οδησσό, το Κίεβο και το Λονδίνο και το προσωπικό τους διαρκώς αυξανόταν, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.
Η άνοδος κι η πτώση
Το μεγάλο βήμα -όμως- έγινε το 1885, όταν ο Peter Carl Fabergé, κλήθηκε να δημιουργήσει το πρώτο αυγό για τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ ως δώρο Πάσχα για τη σύζυγό του, την Τσαρίνα Marie Fedorovna, που συνέπεσε με τον εορτασμό της 20ης επετείου τους. Ανήμερα του Πάσχα, ο Τσάρος έδωσε στη σύζυγό του το εντυπωσιακό αυγό με το κέλυφος από σμάλτο και μέσα σε αυτό, υπήρχε ένας χρυσός κρόκος. Σε αυτόν, κρυβόταν μια μικροσκοπική μινιατούρα κότας από πλατίνα, με τη μικρογραφία του αυτοκρατορικού στέμματος φιλοτεχνημένο με διαμάντια και μια αλυσίδα με ένα μενταγιόν με ρουμπίνια. Με λίγα λόγια, επρόκειτο για ένα μικρό έργο τέχνης, με την Fedorovna να ενθουσιάζεται με τη συγκεκριμένη δημιουργία και τον Τσάρο να δίνει στον Fabergé τον τίτλο του «χρυσοχόου ειδικής αποστολής για το Αυτοκρατορικό Στέμμα». Μεταξύ άλλων, του ανατέθηκε να κατασκευάζει ένα αυγό κάθε Πάσχα, έχοντας το ελεύθερο να επιλέξει ο ίδιος το σχέδιο και υλικά, με την προϋπόθεση -πάντα- ότι θα περιλαμβάνει μέσα μία μικρή έκπληξη, έναν πολύτιμο θησαυρό.
Ο επόμενος Τσάρος Νικόλαος ΙΙ, συνέχισε την παράδοση και συνήθιζε να παραγγέλνει κάθε άνοιξη δύο πολύτιμα αυγά, ένα για τη μητέρα κι ένα για τη σύζυγό του, Alexandra. Το πρώτο αυγό, που δώρισε στην Τσαρίνα, είχε την ονομασία «το Αυγό με το τριαντάφυλλο μπουμπούκι» και στο εσωτερικό του, υπήρχε ένα κίτρινο τριαντάφυλλο που συμβόλιζε την πατρίδα της. Η συγκεκριμένη παράδοση, συνεχίστηκε μέχρι το 1917 και την Οκτωβριανή Επανάσταση, όταν ξεκληρίστηκε η αυτοκρατορική οικογένεια των Romanov και κατασχέθηκαν οι θησαυροί τους. Ο Νικόλαος, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους διέφυγαν αρχικά, ωστόσο, συνελήφθησαν από τους επαναστάτες κι εκτελέστηκαν το 1918, ενώ τα εργαστήρια και τα πολύτιμα υλικά του Fabergé κατασχέθηκαν από τους Μπολσεβίκους, αναγκάζοντας τη γνωστή οικογένεια να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ο Peter Carl έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο η «αυτοκρατορική» κληρονομιά του, έμεινε για πάντα ζωντανή.
Από τα 50 γνωστά αυγά Fabergé, που δημιουργήθηκαν για την αυτοκρατορική οικογένεια από το 1885 έως το 1916, διασώθηκαν τα 42, ενώ σήμερα, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε μουσεία στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Malcolm Forbes, ήταν ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αυγών Fabergé, καθώς είχε στην κατοχή του εννιά κομμάτια, μαζί με 180 άλλα αντικείμενα του γνωστού οίκου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2004 έγινε δημοπρασία από τους κληρονόμους του. Λίγο πριν να ξεκινήσει η διαδικασία, ένας πανίσχυρος Ρώσος επιχειρηματίας, ο Viktor Vekselberg τα αγόρασε όλα για ένα ποσό που εκτιμάται ότι έφτασε τα 120 εκατ. δολάρια κι ίδρυσε το Μουσείο Fabergé στην Αγία Πετρούπολη το 2013, εκθέτοντας εκεί τα μοναδικά δημιουργήματα. Κατά γενική ομολογία, τα κομμάτια της πλούσιας συλλογής, αποτελούν χαρακτηριστικό κομμάτι της ρωσικής ιστορίας και τέχνης και μέχρι και σήμερα, όσοι έχουν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά, θαμπώνονται από τη μοναδική ομορφιά τους!