Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που προσπαθείτε με κάθε δυνατό τρόπο να χάσετε κιλά, όμως ακόμη δεν το 'χετε καταφέρει; Το άλφα και το ωμέγα στο αδυνάτισμα είναι η υγιεινή διατροφή και σε δεύτερη φάση έρχεται η άσκηση, η οποία δίνει στο σώμα σας ένα δυνατό boost και σας βοηθάει να κάψετε πιο γρήγορα το -ανεπιθύμητο- λίπος που έχετε αποθηκευμένο.
Τα δοκιμάσατε όλα, προσπαθήσατε αρκετά κι ακόμη να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ίσως να υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν έχετε προσέξει στην καθημερινότητά σας: ο ύπνος. Εάν έχετε θέσει ως στόχο να χάσετε βάρος, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 30% των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας, πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τον οργανισμό τους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι ο σωστός ύπνος μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας που «απουσιάζει» από την προσπάθεια πολλών ατόμων να χάσουν βάρος. Ας δούμε παρακάτω το γιατί.
Όταν κοιμάστε λιγότερο...
Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός του σώματος
Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια. Έρευνα έδειξε, ότι ο κακός ύπνος καθιστά τον μεταβολισμό του σώματος λιγότερο αποτελεσματικό, αφήνοντας περισσότερη μη δαπανημένη ενέργεια να αποθηκευτεί στο σώμα, ως λίπος. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας σας (resting metabolic rate – RMR) είναι ο αριθμός θερμίδων που καίει το σώμα σας, όταν εσείς βρίσκεστε σε πλήρη ανάπαυση. Έρευνες έδειξαν, ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό το RMR σας. Φαίνεται, επίσης, ότι ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυικής μάζας. Οι μυς βοηθούν το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, οπότε όταν αυτοί συρρικνώνονται, οι μεταβολικοί ρυθμοί ανάπαυσης πέφτουν.
Αυξάνεται η όρεξη
Ο ανεπαρκής ύπνος τη νύχτα οδηγεί σε «αλλαγές» στις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και τα συναισθήματα της πληρότητας. Εάν, λοιπόν, δεν κοιμάστε αρκετά, τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης –που διεγείρει την πείνα– αυξάνονται. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προάγει τα συναισθήματα της πληρότητας, μειώνονται. Ο κακός ύπνος συνδέεται επίσης με αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που έχει μεγάλη επίδραση τόσο στη διάθεση, όσο και στην όρεξη. Η υψηλή κορτιζόλη, η οποία προκαλεί την ανάγκη για σεροτονίνη, μπορεί να είναι ένα από τα πράγματα που σας κάνει να «παρακαλάτε» για τρόφιμα με λίπος και υδατάνθρακες, επειδή οδηγούν σε απελευθέρωση της σεροτονίνης. Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει περισσότερη ινσουλίνη και κορτιζόλη. Τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και κορτιζόλης φαίνεται να ωθούν το σώμα να αποθηκεύσει την ενέργεια ως λίπος, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή.
Χαλάει το διατροφικό σας πρόγραμμα
Μελέτες έδειξαν, ότι όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν αύξηση της επιθυμίας για ζάχαρη, λίπος και αμυλούχους υδατάνθρακες. Επίσης, τείνουν να αναζητούν κάποιο ανθυγιεινό σνακ αργά το βράδυ. Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων κατά τις βραδινές ώρες μπορεί να καταστήσει τον έλεγχο του βάρους πιο δύσκολο, καθώς φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες θερμίδες είναι πολύ πιθανό να αποθηκευτούν στο σώμα ως λίπος, αντί να τις κάψει ο οργανισμός, ώστε να παράγει ενέργεια. Επιπροσθέτως, ο σύντομος ή διαταραγμένος ύπνος αυξάνει το στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλαβερές διατροφικές συνήθειες.
Όταν κοιμάστε πολύ περισσότερο...
Έχετε επίσης αρκετές αρνητικές επιπτώσεις!
Η αλήθεια είναι ότι και ο υπερβολικός ύπνος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και γενικότερα στην ευεξία και μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα βάρους. Έρευνες δείχνουν, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του υπερβολικού ύπνου και της αύξησης βάρους. Όπως και με τον ελάχιστο ύπνο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας μεταξύ των ανθρώπων που κοιμούνται πάρα πολύ.
Ο υπερβολικός ύπνος συνδέεται επίσης με ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα με τη γνώση (συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων μνήμης), κατάθλιψη, άγχος, κακή διάθεση, αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση φλεγμονής στο σώμα, σωματικό πόνο και τέλος, αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.