Καθώς βρίσκεται σε μια από τις πιο κομψές αθηναϊκές συνοικίες, αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα αποτελεί παράδειγμα του τρόπου συνδυασμού της λειτουργικότητας με την προσωπικότητα και την εκκεντρότητα των πελατών, αφού αναπτύχθηκε μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση μαζί με την αρχιτεκτονική ομάδα.
Η πρώτη πρόκληση για τους Cluster Architects ήταν να οργανωθεί ο χώρος με τέτοιο τρόπο που θα τον έκανε να φαίνεται μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, ημιδιαφανή υλικά όπως γυαλί και ιαπωνικό χαρτί χρησιμοποιούνται για την επέκταση του φυσικού φωτός στο χώρο, ενώ οι καθρέφτες είναι προσαρτημένοι σε κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες για να δώσουν επιπλέον βάθος. Οι χρωματιστοί καθρέφτες επιλέγονται ειδικά για να προσθέσουν ζεστασιά στο χώρο μέσα από τις αντανακλάσεις τους. Οι καμπύλες γραμμές στους τοίχους και τις κολώνες δημιουργούν ομαλές αρχιτεκτονικές μορφές που προσθέτουν ροή.
Η ανακαίνιση στόχευσε στην επίτευξη ισορροπίας και ζεστασιάς, δίνοντας τη δυνατότητα ενός άνετου περιβάλλοντος χωρίς ωστόσο να αποκηρύσσεται η οικειότητα. Για το σκοπό αυτό, η διάταξη διαθέτει έναν ανοιχτό χώρο που προσφέρει επαρκώς χωρισμένους αλλά όχι κλειστούς χώρους που εξυπηρετούν διαφορετικά αρθρωτά σενάρια, δημιουργώντας τη σωστή ατμόσφαιρα για κάθε περίσταση.
Αναπτύσσονται τέσσερις κύριοι τομείς: η είσοδος, η γωνιά της τραπεζαρίας που χωρίζεται με ένα διάτρητο ξύλινο τμήμα, ο χώρος διαβίωσης που οριοθετείται από μια ειδικά σχεδιασμένη βιβλιοθήκη και η γωνιακή κουζίνα που αναπτύσσεται κατά μήκος του καμπύλου γυάλινου τοίχου μέσω του οποίου φωτίζεται. Γύρω από αυτήν την κεντρική περιοχή, οργανώνεται ο κοινωνικός κόμβος και οι πιο ιδιωτικοί χώροι, το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο.
Το υπνοδωμάτιο διατηρεί την ιδιωτικότητα και περιβάλλεται από μεταλλική κατασκευή γεμάτη με ημιδιαφανές γυαλί. Ταυτόχρονα ενισχύει το φως σε όλο το διαμέρισμα μέσα από το παράθυρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι. Οι θολές μορφές πίσω από αυτόν τον ημιδιαφανή τοίχο ενισχύουν την εμπειρία του χώρου. Στη σκοτεινότερη γωνία του διαμερίσματος, σε έναν χώρο πίσω από τη μικρή κουζίνα, το μπάνιο βρίσκεται διακριτικά μέσα σε έναν μαύρο όγκο. Εδώ, η χρήση καθρεπτών επεκτείνει το χώρο, ενώ οι μεγάλες πλάκες μαρμάρου στο ντους και το πάτωμα αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά της πέτρας. Ένας τοίχος γεμάτος με υπογραφές διάσημων καλλιτεχνών και διανοούμενων της δεκαετίας του '70, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών αναδιαμόρφωσης, διατηρείται προσεκτικά χωρίς καμία παρέμβαση. Ένα πραγματικό μνημείο pop αρχαιολογίας που σίγουρα προσθέτει περισσότερη γοητεία και αξία στο διαμέρισμα καθώς μπορεί κανείς να διαβάσει το πέρασμα του χρόνου σε αυτό.
Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!
Photography:Nikos Vavdinoudis–Christos Dimitriou /www.studiovd.gr