Το La Mercerie στην οδό 53 Howard Street στη Νέα Υόρκη, που είναι καφέ, φούρνος, εστιατόριο, φιλοξενεί μέσα και το design store Roman and Williams Guild. Δεν είναι ακριβώς το είδος του μαγαζιού που θα επισκεφτείτε απλώς για να πιείτε το ρόφημά σας ή να απολαύσετε το γεύμα σας. Οι ιδιοκτήτες του, η Robin Standefer και ο σύζυγός της Stephen Alesch θα σας υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο, ενώ η Marie-Aude Rose, μια διάσημη Γαλλίδα σεφ, θα σας προσφέρει απλό, αλλά εκλεπτυσμένο ταυτόχρονα γαλλικό φαγητό. Αλλά αφού απολαύσετε πιάτα όπως λαχανικά μαγειρεμένα σε ζωμό από σαφράν ή κρέπες από φαγόπυρο με θαλασσινά και σάλτσα Nantua, μπορείτε μετά να αγοράσετε κάτι από τα σερβίτσια που έφεραν στο τραπέζι σας: τα πιάτα, τα ποτήρια, τα κεριά ή ακόμη και τις χαρτοπετσέτες.
Το να υπάρχει ένα design store μέσα σε ένα εστιατόριο δεν είναι μια νέα ιδέα. Μια ακόμη εταιρία, η Restoration Hardware έχει ανοίξει κατά καιρούς restaurants που αποκαλούνται ως «ολοκληρωμένες εμπειρίες φιλοξενίας» σε τρία σημεία, όπου όλα τα έπιπλα είναι προς πώληση. Επίσης, το brand Blackbarn με έδρα το Μπρούκλιν άνοιξε πρόσφατα ένα καφέ στο νέο "Chelsea Market home store", όπου εκεί δεσπόζει η στρατηγική "try-before-you-buy".
Γυρνώντας στη Robin Standefer και τον σύζυγό της Stephen Alesch, αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από το "Roman and Williams" έχουν επιμεληθεί το interior design και των καταστημάτων "Upland" και "Lafayette", του ξενοδοχείου Ace New York και, πιο πρόσφατα, του εστιατορίου "Le Coucou" (όπου συναντάμε ξανά τη Marie-Aude Rose ως head σεφ).
«Θέλαμε απλώς να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, που θα αναδεικνύει τη δουλειά μας και ταυτόχρονα θα προσφέρει ευχαρίστηση στον κόσμο» δήλωσε η Standefer. «Κατά τον σχεδιασμό εστιατορίων άλλων ιδιοκτητών, μπορούσαμε να ελέγξουμε τα πάντα. Στη δική μας περίπτωση θα έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα συνδυάσουμε αυτά τα δύο, να ενσωματώσουμε το μενού της Rose και φυσικά να λάβουμε υπόψη τα όσα θα σερβίρονται στους πελάτες». Σύμφωνα με το eclectic ύφος των δυο τους, λοιπόν, θα δείτε μερικά φαγητά της σεφ να σερβίρονται σε συλλογές κεραμικών πιάτων, που προέρχονται από την Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και τη Δανία ή τη Σουηδία. Όλα είναι μελετημένα, για να φέρνουν την κομψότητα στην επιφάνεια.
Μάλιστα, όλα τα tableware αντικείμενα υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία... ακραίων καταστάσεων που επιμελήθηκε ο αποκλειστικός συνεργάτης του εστιατορίου & design store, Stephen Starr: τα έβαλαν σε πλυντήριο πιάτων 20 φορές για να δουν αν αυτή η glossy υφή τους θα παραμείνει άθικτη! Περίπου το 1/5 όλων των σερβίτσιων δεν κατάφερε να επιβιώσει από αυτό το τεστ. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν και να κρατήσουν τα πιο ποιοτικά items, αλλά και να εξασφαλίσουν στους πελάτες τους ότι όσα επρόκειτο να αγοράσουν από τις συλλογές τους δε θα πάθουν τίποτα.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εκτός από τα κομψά σερβίτσια και το εκλεκτό φαγητό, η διακόσμηση τόσο των τραπεζιών όσο και των εστιατορίων βασίζεται σε αμέτρητα λουλούδια, σε διαφορετικά είδη και αποχρώσεις, που κάνουν τον χώρο να μοιάζει κυριολεκτικά με κήπο. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορείτε να διαλέξετε τα λουλούδια που επιθυμείτε για το τραπέζι σας και έπειτα να τα αγοράσετε! Αρκεί να μιλήσετε με την Emily Thompson, που βρίσκεται στην είσοδο του La Mercerie και εκείνη θα τα κανονίσει όλα για εσάς. Τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, ορτανσίες, μαργαρίτες και πράσινα φυτά είναι μόνο μερικές από τις επιλογές σας...