Τον Αύγουστο που μόλις πέρασε, κατέφθασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη μας, η καινούρια Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, η Elizabeth K. Lee. Ακούγοντας κανείς το όνομά της μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι πρόκειται για μια γυναίκα που εκπροσωπεί μια multi culture κοινότητα. Ερχόμενη στη χώρα μας, η Lee συναντήθηκε αρχικά με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος την καλωσόρισε στη Θεσσαλονίκη και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θητεία της, τονίζοντας μάλιστα τη σπουδαιότητα της αναβάθμισης της συνεργασίας του Αμερικανικού Προξενείου με την Περιφέρεια, τόσο σε επενδυτικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Η έλευση της νέας Γενικής Προξένου στην πόλη μας επισημάνει επίσης τη δυναμική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, καθώς και την ιδιαίτερη σημασία που αποκτούν οι άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν ενδυναμωθεί κατά τη διάρκεια του κ. Pyatt, του Αμερικανού Πρέσβη, ο οποίος έχει ενεργό παρουσία στην πρωτεύουσα, ενώ δεν παραλείπει να αισθάνεται τη χώρα μας, ως «δεύτερο σπίτι» του.
Η Elizabeth K. Lee έχει ήδη αναλάβει να διατηρήσει τις συγκεκριμένες σχέσεις στο ακέραιο, αλλά και να δημιουργήσει δικές της, κάτι που προκύπτει και από τη συνάντηση της ίδιας με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Οι δυο τους συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες και τις επενδύσεις. Παράλληλα, στην ατζέντα τέθηκε και το θέμα προετοιμασίας της επερχόμενης επίσκεψης του Πρέσβη κ. Pyatt στα Ιωάννινα, η οποία είχε αναβληθεί λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.
Η ίδια συστήθηκε με ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο στο facebook προφίλ του Προξενείου της Θεσσαλονίκης:
Who is Who
Η κ. Lee είναι διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μάλιστα ξεχωρίζει ανάμεσα σε συναδέλφους της για την πολυετή εμπειρία της -13 ολόκληρων ετών- στη διοίκηση, την ηγεσία και τη διαπραγμάτευση σε διάφορα θέματα και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Ασίας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Πριν ενταχθεί στο λεγόμενο State Department των ΗΠΑ, εξασκούσε τη δικηγορία στο San Francisco, από όπου και κατάγεται. Μάλιστα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημόσια Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Princeton University, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ παράλληλα κατέχει bachelor με θέμα "English and Gender", ενώ έχει λάβει το πτυχίο της πάνω στις Women’s Studies από το Grinnell College.
Το 2007 ξεκίνησε να εργάζεται για την Υπηρεσία Εξωτερικών, ενώ είχε υπηρετήσει στη Νότια Κορέα, το Λάος και την Ιερουσαλήμ. Έως το 2009, αποτελούσε υπάλληλο στο Αμερικάνικο Προξενείο της Σεούλ στην Κορέα, όπου υπηρέτησε επίσης και ως βοηθός προσωπικού στην αντίστοιχη Πρεσβεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέλαβε μια βραχυπρόθεσμη αποστολή (TDY) στη Βιεντιάν, πρωτεύουσα του Λάος, όπου εργάστηκε στη μονάδα American Citizen Services. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα από το 2010 έως το 2011, υπηρέτησε στην Ιερουσαλήμ ως αξιωματικός Προξενείου, καθώς και ως πολιτικός αξιωματικός από το 2011-2012. Η κ. Lee, έπειτα, μεταφέρθηκε στη Βαγδάτη τον επόμενο Ιούλιο ως απεσταλμένη στο πολιτικό τμήμα. Μετά τη Βαγδάτη εργάστηκε στο πολιτικό τμήμα της αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, όπου κάλυπτε και διευθετούσε θέματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Πριν την τοποθέτησή της στη Θεσσαλονίκη, η διπλωμάτης, η οποία μεγάλωσε στην California, υπηρέτησε στις πρεσβείες των Η.Π.Α. στη Σεούλ και στη Βαγδάτη, στο πρώην Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στην Ιερουσαλήμ, στην Αποστολή των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Γραφείο Ισραηλιτικών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. στην Ουάσιγκτον.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ίδια μιλάει ελληνικά, κορεατικά κι εβραϊκά, ενώ έχει μελετήσει αραβικά και ισπανικά!
Η Elizabeth Κ. Lee αγαπάει πολύ τα ζώα, κάτι που αναδεικνύεται περίτρανα, καθώς ήρθε στην Ελλάδα με το κατοικίδιό της, μία σκυλίτσα Golden Retriever, την Pumpkin, ή αλλιώς «Κολοκυθούλα»! Mάλιστα, η ίδια φαίνεται πως αδιαμφισβήτητα λατρεύει τη θάλασσα, τις ομορφιές της χώρας μας, όπως το βουνό του Ολύμπου, αλλά και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική, αφού δε δίστασε να ανεβάσει φωτογραφία στο Facebook της Consulate General Thessaloniki ποζάροντας με το αγαπημένο της σκυλάκι στην ακροθαλασσιά και βάζοντας λεζάντα την περίφημη αγαπημένη φράση των Θεσσαλονικιών «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει...».
Girls Who Run The World
Η ανήσυχη Αμερικανίδα Πρόξενος επιβεβαιώνει τη θεωρία που θέλει τις σύγχρονες και δυναμικές γυναίκες στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικοκοινωνικής σκηνής. Με πολλαπλά ενδιαφέροντα και άκρως εξαίσιες σπουδές στον χώρο, η κ. Lee καταφέρνει να πατά στα βήματα σπουδαίων γυναικών, που ξεχωρίζουν όχι μόνο για τις καίριες θέσεις τους σε κυβερνήσεις -ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη υποψηφιότητα για τον ρόλο της αντιπροέδρου των Δημοκρατικών της πρώτης Αφροαμερικανής, Camalla Harris-. H ίδια, συμμετέχει στην οργάνωση και την υποστήριξη μοναδικών δράσεων που προωθούν τη γυναικεία παρουσία. Μια από αυτές ήταν και το περίφημο “TechCamp Thessaloniki: Empowering Women Entrepreneurs”, το οποίο διοργανώθηκε από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Found.ation, και είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών.
Η δράση της δε σταματάει όμως μόνο στα παραπάνω, κάτι το οποίο φαίνεται και από την επίσκεψή της στο Κολλέγιο Ανατόλια, όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου, Δρ Πάνος Βλάχος, στο ιστορικό Macedonia Hall, και στη συνέχεια την ξενάγησε στο campus και σε νέες κτιριακές υποδομές του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Μάλιστα, η Γενική Πρόξενος ξεναγήθηκε στο Anna Papageorgiou STEM Center που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και θα αποδοθεί σε χρήση τον επόμενο μήνα. Σε ανάρτησή της μάλιστα στο twitter η κ. Lee χαρακτήρισε το Κολλέγιο Ανατόλια «φάρο αμερικάνικου πολιτισμού κουλτούρας και εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και μέρος της ιστορίας της Θεσσαλονίκης αλλά και κομμάτι του μέλλοντος της πόλης με το νέο κτίριο STEM που θα εισάγει καλές πρακτικές και τεχνολογίες από τις ΗΠΑ προς όφελος της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος χαρακτήρισε το νέο κτίριο ως «ιδανική έκφραση της εποικοδομητικής συνεργασίας που μπορούν να έχουν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στους τομείς της Τεχνολογίας και της Επιστήμης προς όφελος της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος» κι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην κ. Lee στα καινούρια της καθήκοντα.