fbpixel

Search icon
Search
Είστε λάτρεις της international κουζίνας; Με αυτές τις συνταγές θα ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο
TASTE

Είστε λάτρεις της international κουζίνας; Με αυτές τις συνταγές θα ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο

Απολαυστικές προτάσεις εξωτικών γεύσεων που θα σας εντυπωσιάσουν


Όσοι από εσάς έχετε αδυναμία στις διάφορες κουζίνες του παγκόσμιου χάρτη και δε σας αρέσει να περιορίζεστε αποκλειστικά στις ελληνικές γεύσεις, τότε δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε νόστιμες και εύκολες προτάσεις από μέρη που ταξιδεύει ο νους σας. Είτε αγαπάτε τη βρετανική κουλτούρα που προστάζει το περίφημο fish&chips, είτε αισθάνεστε πιο κοντά στις ονειρεμένες παέγιες της κοντινής Ισπανίας, τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε και να ανακαλύψετε το international πιάτο που θα εντυπωσιάσει στο επόμενο τραπέζι τους καλεσμένους σας! 

Bon Appétit! 

Empanadas, Αργεντινή 

shutterstock-1221995974.jpg

Υλικά για τη ζύμη

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • ¾ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου

Υλικά για τη γέμιση

  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ.γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ.γλυκού ρίγανη
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο bowl ανακατεύετε το αλεύρι με το baking powder, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα δεύτερο bowl χτυπάτε το αβγό με τον ζωμό κοτόπουλο, τα ρίχνετε στο μείγμα με το αλεύρι και ζυμώνετε καλά να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το ξίδι, το κύμινο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το σκόρδο τις πιπεριές, το κρεμμύδι, αλατίζετε, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και τα λαχανικά. Η γέμιση θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια που ανοίγετε σε φύλλα, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα μικρό πιάτο ή ένα μεγάλο ποτήρι κόβετε κύκλους από τη ζύμη. Βάζετε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα, φροντίζοντας να κολλήσουν καλά οι άκρες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε άφθονο λάδι και τηγανίζετε τις empanadas μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρετε τις empanadas σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και σερβίρετε.

Μεσογειακή παέγια θαλασσινών, Ισπανία

shutterstock-283701311.jpg

Υλικά

  • 12 γαρίδες μέτριες, 500 γρ. περίπου
  • ½ κιλό μύδια, με το κέλυφος
  • 300 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα, σε ροδέλες
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα (400 γρ.)
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • ½ κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 6 λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινες ψητές πιπεριές από βαζάκι
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά βράζετε τις γαρίδες και τα μύδια σε ενάμισι λίτρο αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε, τα αφήνετε στην άκρη και σουρώνετε τον ζωμό. Καθαρίζετε τις γαρίδες και τα μύδια από τα κελύφη, αφήνετε 10 ολόκληρα μύδια και 6 γαρίδες. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα καλαμαράκια. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας. Ρίχνετε το ρύζι και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον κρόκο, το κοκκινοπίπερο, την ντομάτα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε λίγο λίγο ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τις καθαρισμένες γαρίδες, την ψίχα από τα μύδια, τις λιαστές ντομάτες, τις πιπεριές και τον μαϊντανό, λίγο ζωμό επιπλέον, αν χρειαστεί, και αφήνετε να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις για 5 λεπτά. Τέλος, τοποθετείτε κυκλικά στο τηγάνι τις ολόκληρες γαρίδες, τα μύδια και το τραβάτε από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως.

Fish&Chips, Μεγάλη Βρετανία 

shutterstock-1046104327.jpg

Υλικά

  • 4 φιλέτα ψαριού (πεσκανδρίτσα ή μπακαλιάρο), σε μεγάλα κομμάτια
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 300ml μπίρα ξανθιά
  • 6-8 μεγάλες πατάτες, σε λωρίδες
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Eκτέλεση 

Ζεσταίνετε το λάδι σε φριτέζα στους 150 βαθμούς C ή σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζετε τις πατάτες για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνετε να κρυώσουν. Για το κουρκούτι του ψαριού: Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, ανακατεύετε καλά, ρίχνετε μέσα και τη μπίρα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύ και ομοιόμορφο. Ζεσταίνετε το λάδι σε φριτέζα στους 180 βαθμούς C ή σε μεγάλο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα ψαριού και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε για 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές και να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά. Τηγανίζετε και τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και σερβίρετε, συνοδεύοντας με μαγιονέζα ταρτάρ.

Macarons, Γαλλία 

shutterstock-784451074.jpg

Υλικά

  • 125 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 175 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κουτ. σούπας κακάο
  • 4 ασπράδια (110 γρ.)
  • 60 γρ. ζάχαρη

Υλικά για τη γέμιση με σοκολάτα 

  • 140 γρ. κουβερτούρα
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι

Εκτέλεση 

Αφήνετε τα ασπράδια για 3-4 ώρες εκτός ψυγείου. Βάζετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με την άχνη και το κακάο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πούδρα. Τα περνάτε από λεπτό κόσκινο. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να πήζουν, προσθέτετε λίγη λίγη τη ζάχαρη, δυναμώνετε την ταχύτητα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό, γυαλιστερό μείγμα. Αναμιγνύετε στη μαρέγκα το κοσκινισμένο μείγμα των αμυγδάλων, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα και με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Σκεπάζετε τη λαμαρίνα σας με λαδόκολλα και βάζετε το μείγμα σε κορνέ με μικρό άνοιγμα. Σχηματίζετε μικρούς δίσκους (περίπου 60) πάνω στη λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο. Αφήνετε να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου για 40 λεπτά και ύστερα τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 6 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 130°C και ψήνετε για 12 λεπτά ακόμα. Βγάζετε τα macarons από το φούρνο, τα αφήνετε για 2-3 λεπτά, ανασηκώνετε τη λαδόκολλα και ρίχνετε ελάχιστο νερό, ώστε να υγρανθεί όλο το ταψί. Τα αφήνετε για 2 λεπτά. Αυτό γίνεται για να μπορέσετε να τα ξεκολλήσετε πολύ εύκολα από τη λαδόκολλα. Τα ξεκολλάτε με προσοχή και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: βάζετε την κρέμα σε κατσαρολάκι και πάνω σε μέτρια φωτιά για να πάρει βράση. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να λιώσει και προσθέτετε το ρούμι. Όταν κρυώσει, τη μεταφέρετε για λίγο στο ψυγείο. Κατόπιν βάζετε σε κάθε δίσκο ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα και σκεπάζετε μ’ ένα δεύτερο δίσκο -σαν σάντουιτς- στο ίδιο μέγεθος. Μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο. Πριν σερβίρετε όμως, τα αφήνετε τουλάχιστον για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.