Ο Ιάπωνας ιδρυτής του δημοφιλούς fashion brand μόδας Kenzo Takada έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών από επιπλοκές στην υγεία του, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα συνδέονται με τον κορωνοϊό. Φυσικά, ο χώρος της μόδας θρηνεί έναν σπουδαίο και καινοτόμο σχεδιαστή, που γνώριζε πολύ καλά πώς να ξεχωρίζει, αλλά και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για νεότερους συναδέλφους του. Ο σχεδιαστής, όπως αναφέρει και σχετικό θέμα στο BBC, άφησε την τελευταία του πνοή στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού, έχοντας νοσήσει από τον COVID-19, τον ιό που δυστυχώς ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως. Η τραγική είδηση ανακοινώθηκε λίγο μετά την επίδειξη μόδας για την Άνοιξη/Καλοκαίρι του 2021 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, όπως ανέφερε το The National.
Γνωστός για τα έντονα κι «ενθουσιώδη» γραφικά του, τα animal prints του, αλλά και την ιδιαίτερη χρήση χρωμάτων, ο Κenzo ήταν ο πρώτος Ιάπωνας designer που κατάφερε να κερδίσει έδαφος και το κύρος που του άρμοζε στην fashion σκηνή του Παρισιού.
O Kenzo Takada εγκαταστάθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960, περνώντας το υπόλοιπο της καριέρας του στην Πόλη του Φωτός, την οποία λάτρευε. Με τα «σχεδόν 8.000 σχέδια» του, ο Ιάπωνας σχεδιαστής «δε σταμάτησε ποτέ να γιορτάζει τη μόδα και την τέχνη της ζωής», δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Η Δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, μάλιστα απέτισε φόρο τιμής στον ίδιο μέσω του Twitter, γράφοντας: «Ένας σχεδιαστής τεράστιου ταλέντου, έδινε χρώμα και φώτιζε τη βιομηχανία με την παρουσία του σε αυτήν. Το Παρίσι τώρα πενθεί για έναν από τους γιους του.»
Γεννημένος το 1939 στο Himeji, κοντά στην πόλη της Osaka, ο Kenzo Takada αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι το 1965, παίρνοντας απλά ένα καράβι, ενώ μάλιστα δε μιλούσε καθόλου γαλλικά. Αρχικά, εκείνος πουλούσε τα σκίτσα του σε διάφορους οίκους μόδας, ωστόσο αργότερα αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό brand, αρχίζοντας με ένα μικρό κατάστημα που ονόμασε Jungle Jap.
«Διακόσμησα μόνος μου την πρώτη boutique μου», είχε δηλώσει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στα media. «Ένας από τους πρώτους πίνακες που είδα στο Παρίσι και τον ερωτεύτηκα απεικόνιζε μια ζούγκλα... αυτή ήταν και η έμπνευσή μου για τη διακόσμηση του χώρου.»
Είναι γεγονός ότι τα ρούχα του Kenzo επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα ιαπωνικά σχέδια. Ο σχεδιαστής είχε δηλώσει πως ποτέ δεν ήθελε να κάνει όλα όσα έκαναν οι Γάλλοι σχεδιαστές. Η πατρίδα του και η ασιατική καταγωγή του παρέμεινε η κύρια πηγή έμπνευσής του για κάθε συλλογή του. Ο Kenzo ήταν αυτός που διατήρησε τη χρήση των «ζωηρών» χρωμάτων και των εντυπωσιακών μοτίβων, θυμίζοντας κάτι από σύγχρονη τέχνη. Είναι όντως αλήθεια πως ο Ιάπωνας designer υπήρξε πολύ μπροστά από την εποχή του, ενώ μάλιστα ήταν εκείνος που αρχικά ρίσκαρε να πειραματιστεί με την ιδέα μιας μόδας χωρίς φύλο.
Ο Kenzo δε θα συμμορφωνόταν ποτέ με τη στερεοτυπική ιδέα της ανδρικής και γυναικείας μόδας!
Η μεγάλη στιγμή για τον Takada έφτασε τελικά όταν το διάσημο περιοδικό μόδας ELLE χρησιμοποίησε για το εξώφυλλό του ένα από τα looks της κολεξιόν του και πλέον όλοι οι διεθνείς συντάκτες περιοδικών μόδας παρακολούθησαν την επίδειξη μόδας του το 1971.
Η πιο αμφιλεγόμενη περίοδος στην καριέρα του γνωστού designer συνέβη όταν ο Ιάπωνας δημιουργός θέλησε αρχικά να ονομάσει τον οίκο του με το όνομα "Jap" -έναν όρο που ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν προσβλητικό, γεγονός που ανακάλυψε όταν το brand του άρχισε να φτάνει στην αμερικανική αγορά. Κάπως έτσι, ο Takada ονόμασε εκ νέου το fashion house του με το μικρό του όνομα -κι έτσι γεννήθηκε ο Kenzo.
Περνώντας ο καιρός, o Kenzo αναδείχθηκε σε ένα παγκόσμιου βεληνεκούς brand, προσθέτοντας το 1983 μια συλλογή ανδρικών ενδυμάτων και στη συνέχεια, δημιουργώντας ακόμη πιο απλές αθλητικές γραμμές, όπως τα "Kenzo Jeans" και "Kenzo Jungle". Φυσικά, στην πορεία ακολούθησαν τα γνωστά αρώματα και τα γυαλιά Kenzo.
Ήταν το 1993, όταν ο Takada πούλησε τον οίκο του στην LVMH. «Η πιο δύσκολη χρονιά της ζωής μου ήταν το 1990, όταν ο σύντροφός μου, ο Xavier πέθανε και ο στενός μου συνεργάτης μου είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο», είχε πει μετά από χρόνια. «Γι 'αυτό πούλησα την εταιρία στην LVMH. Ένιωσα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω μόνος μου.»
Ο Kenzo παρέμεινε στον οίκο για μερικά ακόμη χρόνια και αποσύρθηκε από την fashion σκηνή το 1999 σε ηλικία 60 ετών. Παρόλα αυτά, ακόμη και στη συνταξιοδότησή του παρέμεινε ενεργός δημιουργικά, σχεδιάζοντας κοστούμια για παραγωγές όπερας, καθώς και πίνακες ζωγραφικής.
Ο Kenzo Takada ήθελε απλά να φτιάχνει «χαρούμενα» ρούχα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρωτοπορία του!