fbpixel

Search icon
Search
Έφυγε από τη ζωή ο Δάκης: Τα παιδικά του χρόνια, οι διεθνείς συνεργασίες και η μάχη με τον καρκίνο
PEOPLE & MOMENTS

Έφυγε από τη ζωή ο Δάκης: Τα παιδικά του χρόνια, οι διεθνείς συνεργασίες και η μάχη με τον καρκίνο

Ένας θρύλος της μουσικής, που αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο


Η είδηση του θανάτου του Δάκη σκόρπισε τη θλίψη στον χώρο του θεάματος, καθώς ο σπουδαίος τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο διάστημα είχε επιβαρυνθεί, όπως είχαν κάνει γνωστό φίλοι του. Κατά τις αρχές Μαΐου, μάλιστα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ σήμερα όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά έναν πραγματικό θρύλο.

Το θλιβερό γεγονός έκανε γνωστό μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter η καλή του φίλη και σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκίλλα Πλέσσα-Καρρέρ. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε: «Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας έκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια... τόσα καλοκαίρια... Ξεκουράσου... θα σ' αγαπω πάντα... Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα με δίχως ένα σύννεφο με δίχως στεναχώρια Αλλά όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του».

Ένας καλλιτέχνης που άγγιζε τις ψυχές μας μέσα από τα τραγούδια του. Ένας άνθρωπος που τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να δίνει κουράγιο σε όλους τους καρκινοπαθείς, δίνοντας τη δική του μάχη με τον «εχθρό».

Τα παιδικά του χρόνια και οι μουσικές επιρροές

dakis-frontpage.jpeg

Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης -όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια. Κοντά στη θάλασσα σε μια πολυεθνική γειτονιά, κυλούσε από μικρός στις φλέβες του καλλιτεχνικό αίμα, καθώς ο αδερφός της μητέρας του ήταν ο ηθοποιός της οπερέτας, ενώ τα ξαδέλφια του ήταν ο Ντέμης Ρούσσος και οι μουσικοί Καλαθόπουλοι, που δούλεψαν με τη Μούσχουρη και με τον Bob Azzam.

Ο χώρος της μουσικής ήρθε στη ζωή του σαν μια φυσική εξέλιξη...

Καλλιτέχνες όπως οι Charles Aznavour, Gilbert Becaud, Nat King Cole, Frank Sinatra, Celine Dion και Barbra Streisand αποτέλεσαν τα ακούσματά του, καθώς και πρότυπα για τον ίδιο. Αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά, με άλλους εκκολαπτόμενους μουσικούς σε κέντρα της Αλεξάνδρειας. Κάπως έτσι έτυχε να τον ακούσει η Νάντια Κωνσταντοπουλου σε ένα ταξίδι της στην Αίγυπτο, όπου και του πρότεινε να πάει στην Αθήνα. Ήταν μόνο η αρχή για ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και ο δρόμος για την επιτυχία μόλις είχε ανοίξει για τον ίδιο.

Τα πρώτα του βήματα και η τεράστια επιτυχία

maxresdefault-YmxAI.jpg

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα ήρθε το 1963 και ξεχώρισε σχεδόν αμέσως, ξεκινώντας να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης, ενώ παράλληλα ηχογράφησε και τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο "Deep in the heart of Athens". Ο πρώτος συνθέτης που συνεργάστηκε μαζί του ήταν ο Κώστας Ξενάκης, που τον συμβούλευσε να ερμηνεύει και ελληνικά τραγούδια και του έγραψε και το «Γεια σου σ' ευχαριστώ». Μέχρι που όλοι ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του... 

Η πορεία του φάνταζε λαμπρή, καθώς υπέγραφε τη μία μεγάλη συνεργασία μετά την άλλη με κορυφαία ονόματα του χώρου, όπως οι Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση κ.ά.

othonis-5549-1.jpg


Οι συνεργασίες με διεθνή ονόματα του χώρου δεν άργησαν να έρθουν. Το '67 ήταν από αυτούς που επιλέχθηκαν να ανοίξουν την πρώτη συναυλία των Rolling Stones στην Ελλάδα. Ένωσε τη φωνή του -μεταξύ άλλων- με τους Charles Aznavour, Dalida, Milva, J. Dassin, S. Distel και Robert Williams, ενώ το γεγονός πως μιλούσε πολλές ξένες γλώσσες τον έκανε να απογειωθεί σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, το 1980 συμμετείχε και στον ελληνικό τελικό για την ανάδειξη εκπροσώπου για τη Eurovision, με το τραγούδι «Πάρε ένα κοχύλι απ' το Αιγαίο» αλλά πήρε τη 2η θέση.

Τα κορυφαία κομμάτια του

cache-1920x1080-analog-medium-955601-23143-1852022.jpg

Συνολικά, έχει κυκλοφορήσει 39 δίσκους, ενώ ο πιο πρόσφατος από αυτούς βγήκε το 2008 με τίτλο "Moments" του Μίμη Πλέσσα όπου ερμήνευσε τραγούδια σε 7 διαφορετικές γλώσσες. Ο Δάκης έχει, επίσης, πραγματοποιήσει κι εμφανίσεις σε γνωστές ελληνικές ταινίες, όπως «Η θεία μου η χίπισσα» και «Γοργόνες και μάγκες». Για τη δεύτερη, είχε τραγουδήσει το κομμάτι «Τόσα Καλοκαίρια», που οι πάντες γνωρίζουν, ενώ ο Πλέσσας είχε γράψει γι' αυτόν θρυλικά τραγούδια, όπως «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά», το «Μάζευα στα χέρια μου βροχή», το «Κορίτσι στάσου να σου πω», «Στη σελίδα 18» και τη «Μικρή ανεμώνα».

Όλη η αισιοδοξία της ζωής μέσα από τα τραγούδια του...

Η σκληρή μάχη με τον καρκίνο

dakis1.jpg

«Ορισμένες φορές έχεις μια δύναμη. Είμαι δειλός αλλά δεν ξέρω τι έγινε. Δε μου το είπαν αμέσως ότι έχω καρκίνο. Με έπιασαν πόνοι και είδαν ότι έχω καρκίνο στο παχύ έντερο. Μου έλεγαν να κάνω μια κολονοσκόπιση και εγώ δεν έκανα. Και όταν με χειρούργησαν μου είπαν ότι είμαι στο 4ο στάδιο και ότι έχω 6 μήνες ζωής. Ήταν μαζί μου οι φίλοι μου και οι συγγενείς μου. Δε μου το λέγανε. Φαίνεται ότι τη γλίτωσα. Δε φοβήθηκα... Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό», αυτά ήταν τα λόγια του όταν έμαθε για την κατάσταση της υγείας του. Λόγια αληθινά, ανθρώπινα, όπως ήταν ο ίδιος πάντοτε. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ζύγιζε 42 κιλά λίγο πριν φύγει από τη ζωή, η οποία του χάρισε στιγμές δόξας και τον έκανε ένα από τα μεγάλα ονόματα του χώρου. Ο ίδιος, ωστόσο, ήταν πάντα ταπεινός και χαμηλών τόνων παρά την επιτυχία που γνώριζε και ίσως γι' αυτό να ήταν ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Σήμερα, η Ελλάδα αποχαιρετά κάτι παραπάνω από έναν επιτυχημένο τραγουδιστή. Αποχαιρετά έναν άνθρωπο που πήρε στα χέρια του τη ζωή, κάνοντάς την πιο όμορφη χάρη στα τραγούδια του!