fbpixel

Search icon
Search
Easter vibes: 6 ελληνικά νησιά με τα πιο κατανυκτικά Πασχαλινά έθιμα
TRAVEL

Easter vibes: 6 ελληνικά νησιά με τα πιο κατανυκτικά Πασχαλινά έθιμα

Μοναδικές εμπειρίες κι αναμνήσεις που θα σας συντροφεύουν για χρόνια!


Κατάνυξη, συγκίνηση, παράδοση, πλούσια έθιμα. Το ελληνικό Πάσχα είναι όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα! Είναι μία γιορτή, που μας γεμίζει με έντονα συναισθήματα και κάθε χρόνο, την απολαμβάνουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν ανήκετε σε αυτούς που αγαπούν τα ταξίδια, αυτή η περίοδος, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα short-trip σε κάποιο από τα μαγευτικά μέρη της Ελλάδας. Σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, που γιορτάζουν το Πάσχα με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο. Σε κάποιο μέρος, με ιδιαίτερα έθιμα και παραδόσεις, που πραγματικά αξίζει να γνωρίσει κανείς από κοντά. Θέλετε να μάθετε ποια είναι αυτά; Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο hot νησιά για το Πάσχα και σας τα παρουσιάζουμε.

Εκεί όπου το απέραντο γαλάζιο συναντά την ελληνική παράδοση!

Χίος

shutterstock-1737245234.jpg

Το νησί της μαστίχας. Το νησί των αρωμάτων και των γεύσεων. Η Χίος, δε θεωρείται τυχαία ένα από τα πιο όμορφα κι ιδιαίτερα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Εκτός από το γεγονός ότι έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την ομορφιά της, φημίζεται για τα μεσαιωνικά χωριά, τις πανέμορφες παραλίες και τον εύφορο Κάμπο και συνδυάζει άψογα την άγρια, ανεξερεύνητη ομορφιά, με τα εντυπωσιακά της τοπία. Αν είστε λάτρεις της εξερεύνησης, είναι σίγουρο πως αυτό το νησί είναι για εσάς και θα κερδίσει πολύ γρήγορα μία θέση στην καρδιά σας! Must-visit θεωρούνται τα Mαστιχοχώρια, προκειμένου να δοκιμάσετε τα ατελείωτα προϊόντα μαστίχας και φυσικά, οι βόλτες στα μικρά σοκάκια, για να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά της.

Η Χίος φαντάζει ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο, ωστόσο, ειδικά το Πάσχα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Τα πλούσια έθιμα αυτού του τόπου κι η απίστευτη φιλοξενία των ντόπιων είναι μερικοί μόνο από τους λόγους, για τους οποίους αξίζει να βρεθεί κανείς εκεί, όπως φυσικά κι ο εντυπωσιακός, ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο. Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την Τουρκοκρατία, που αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης, φέρνοντας αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν «καταλάβει» τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε όλη αυτή τη μοναδική διαδικασία από ψηλά, μπορείτε να βρεθείτε στην Ιερά Μονή Αγίου Μακαρίου, στις πλαγιές του όρους Αίπος πάνω από τον Βροντάδο και να απολαύσετε το θέαμα με την ησυχία σας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία!

Πάτμος

shutterstock-1088577089.jpg

Αν υπάρχει ένα ελληνικό νησί, που έχει συνδεθεί με το Πάσχα, αυτό είναι η Πάτμος. Το μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων, είναι παγκοσμιώς γνωστό για τη σημαντική θρησκευτική κληρονομιά του, αλλά και για τις εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα υπέροχα τοπία και το πολύ καλό φαγητό. Με λίγα λόγια, αποτελεί ιδανική επιλογή για τους travel-lovers, που θέλουν να εξερευνήσουν έναν τόπο μαγικό, ευλογημένο. Με μοναδικά αρώματα και τις πιο λαχταριστές, ελληνικές γεύσεις. Στην Πάτμο, θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε, μακριά από πολυκοσμία. Να απολαύσετε ατελείωτες βόλτες σε πανέμορφα τοπία και γραφικά χωριά, γνωρίζοντας τις τοπικές παραδόσεις. Να περπατήσετε σε μονοπάτια και να θαυμάσετε τη θέα που κόβει την ανάσα και last but not least, να ταξιδέψετε σε μία άλλη εποχή, μέσα από την αρχιτεκτονική και τα κτίρια που θα συναντήσετε σε πολλά σημεία της.

Αν σκοπεύετε να την επισκεφθείτε το Πάσχα, πρέπει να βρεθείτε στην δαφνοστολισμένη Χώρα της το πρωί της Μ. Πέμπτης, όπου το μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες κι η θέα στο πέλαγος, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Η Τελετή του Νιπτήρος κι η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, αποτελούν μερικά από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα αυτού του τόπου, ενώ το Μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης για το βράδυ της Ανάσταση. Στο προαύλιο της γυναικείας Μονής του Ευαγγελισμού η Ανάσταση γίνεται χωρίς μικρόφωνα και βεγγαλικά, με τις ψαλμωδίες των καλογριών, σε μία ατμόσφαιρα φορτισμένη, που πραγματικά θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας.

Σπέτσες

shutterstock-218775571.jpg

Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα κι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Αργοσαρωνικού. Το νησί των Σπετσών φημίζεται για την αριστοκρατική ατμόσφαιρα και την πλούσια ιστορία του και δε θεωρείται τυχαία ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα κι ιστορικά της Ελλάδας. Οι Σπέτσες θεωρούνται ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των φυσικών τοπίων και προσφέρονται για αμέτρητους περιπάτους στις εντυπωσιακές τοποθεσίες τους. Η νεοκλασική αρχιτεκτονική του νησιού, ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μία άλλη μαγική, εποχή κι οι παραλίες του, κατακλύζονται από κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το νέο λιμάνι, η Ντάπια, είναι το κέντρο των Σπετσών κι εκεί, συναντά κανείς πολλά μικρά ταβερνάκια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μοναδικούς, ελληνικούς μεζέδες και μέρη για να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, με θέα το απέραντο μπλε.

Οι Σπέτσες -ωστόσο- θεωρούνται must-visit ειδικά το Πάσχα. Το νησί φοράει τα... καλά του τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ετοιμάζεται από νωρίς. Οι ντόπιοι βάφουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους και τα βοτσαλωτά καλντερίμια ασβεστώνονται κι οι ετοιμασίες κορυφώνονται με φόντο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Τότε, όλοι συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ποσειδωνίου μαζί με τους Επιταφίους από όλες τις ενορίες του νησιού. Το Μεγάλο Σάββατο, πόλο έλξης αποτελεί η γυναικεία μονή των Αγίων Πάντων, όπου επικρατεί νεκρική σιγή και μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ τα έθιμα ολοκληρώνονται με το εντυπωσιακό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής στην Κουνουπίτσα, σε μία πολύ ιδιαίτερη εβδομάδα για όλο το νησί και τους κατοίκους του.

Σκιάθος

shutterstock-82653052.jpg

Ένας από τους πιο γνωστούς, κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ελλάδας. Ένα πανέμορφο νησί, που φημίζεται για τα υπέροχα φυσικά τοπία του, τις όμορφες παραλίες και φυσικά, το καλό φαγητό. Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που αγαπούν τη φύση και τους αρέσει η εξερεύνηση, η Σκιάθος θα σας προσφέρει όλα όσα ψάχνετε κι ακόμη περισσότερα! Αν την επισκεφθείτε αυτή την περίοδο, αξίζει να θαυμάσετε από κοντά τις ερημικές παραλίες με την πλούσια βλάστηση, ακόμη κι αν ο καιρός δεν προσφέρεται για βουτιές στα καταγάλανα νερά και φυσικά, δε θα πρέπει να παραλείψετε να βρεθείτε στους γραφικούς οικισμούς και να γευτείτε τις τοπικές λιχουδιές στα ταβερνάκια που θα συναντήσετε στα μικρά χωριά του νησιού. Η φιλοξενία των ντόπιων κι ο μοναδικός τους χαρακτήρας, θα σας κλέψουν την καρδιά!

Η Σκιάθος είναι γνωστή και για τη νυχτερινή ζωή της, όμως, όσοι τη γνωρίζουν καλά, την κατατάσσουν στους go to προορισμούς για το Πάσχα. Το νησί ακολουθεί το Αγιονορείτικο τελετουργικό, με την ακολουθία του Επιταφίου να ξεκινά στη 1 βράδυ, ενώ η λιτανεία στα καλντερίμια της Χώρας δεν αρχίζει νωρίτερα από τις 4 το πρωί και ξεχωρίζει για τον κατανυκτικό της χαρακτήρα. Εξαίρεση αποτελεί το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, όπου η Ανάσταση γιορτάζεται νωρίτερα από το καθιερωμένο. Τη Δευτέρα του Πάσχα, αμέσως μετά την πρωινή λειτουργία, διοργανώνονται ιππικοί αγώνες γύρω από τη λίμνη Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο ξωκλήσι, με τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες να συγκεντρώνονται εκεί από νωρίς.

Φολέγανδρος

shutterstock-148232216.jpg

Η Φολέγανδρος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά τους και σίγουρα όχι αδίκως, καθώς έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, μία διαφορετική αισθητική. Το μικρό αυτό νησί των Κυκλάδων, καταφέρνει να κερδίσει τον επισκέπτη από τα πρώτα λεπτά της παραμονής του σε αυτό κι είναι γνωστό για τους ήρεμους ρυθμούς του. Θέλετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τα πιο πανέμορφα μέρη, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα; Τότε, αυτό είναι το ιδανικό νησί για εσάς. Τα υπέροχα τοπία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα πλακόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, ενώ τα γραφικά σοκάκια σας καλούν να τα θαυμάσετε από κοντά. Η Χώρα θεωρείται ένα από τα πιο hot σημεία του νησιού, ενώ η θέα από την Παναγιά στην κορυφή του λόφου κόβει την ανάσα. Must-visit θεωρούνται κι οι δύο μεγάλοι οικισμοί, το Καραβοστάση, που είναι το λιμάνι -ουσιαστικά- του νησιού κι η Άνω Μεριά.

Σε αυτό το νησί, οι εορτασμοί για το Πάσχα διαρκούν μέχρι και την Τρίτη. Οι ντόπιοι δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα, τα βεγγαλικά και τα τραγούδια, διαρκούν ώρες ολόκληρες και κάθε σπίτι του νησιού ανοίγει τις πόρτες του, για να υποδεχθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας και να κεράσει ρακές, κρασί και μεζέδες όσους τη συνοδεύουν. Η καθιερωμένη βόλτα της θαυματουργής εικόνας ξεκινά την Κυριακή από τη Χώρα και περνάει κατά σειρά από την Άνω Μεριά, τον Πετούση και το Λιβάδι, μέχρι να ολοκληρωθεί στον Καραβοστάση. Δεν έχετε δει κάτι πιο συγκινητικό, πιο σπουδαίο!

Τήνος

shutterstock-493559641.jpg

Last but not least, η Τήνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και φοράει τα καλά της αυτή την περίοδο, καθώς αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από πολλά, διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Το νησί της Παναγίας θεωρείται must-visit όλο το χρόνο κι ένα ταξίδι σε αυτό, αποτελεί από μόνο του μία μοναδική εμπειρία. Σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, η Τήνος ξεχωρίζει για τον ήρεμο χαρακτήρα της και προσφέρεται για ξεκούραστες διακοπές με φόντο τα όμορφα τοπία, ενώ είναι διάσημη για τον Ιερό Ναό της Παναγίας και το προσκύνημά της. Διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο και τα γραφικά χωριά και τα μαγευτικά τοπία της, αποτελούν έναν πολύ καλό λόγο για να την επισκεφτεί κανείς. Περιηγηθείτε στα μικρά σοκάκια κι αφήστε τους ντόπιους να σας περιποιηθούν όπως μόνο αυτοί ξέρουν, απολαμβάνοντας την απόλυτη εμπειρία απόλαυσης και χαλάρωσης, σε έναν ευλογημένο τόπο.

Αν αισθάνεστε την ανάγκη να βιώσετε το Πάσχα κατανυκτικά και με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Τήνο! Η λιτανεία των έξι επιταφίων στα στενά της Χώρας και κυρίως η είσοδος του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με τους αναμμένους πυρσούς, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη και την καρδιά σας. Σε όποιο από τα μικρά εκκλησάκια του νησιού κι αν βρεθείτε, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ψαλμωδίες και μοιρολόγια που δεν έχετε ακούσει πουθενά αλλού και σίγουρα, αυτό το Πάσχα θα σας μείνει αξέχαστο...