fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στη Φολέγανδρο που αντικατοπτρίζει το ελληνικό καλοκαίρι
DESIGN

Μια κατοικία στη Φολέγανδρο που αντικατοπτρίζει το ελληνικό καλοκαίρι

Από το design duo Simone Ciarmoli και Miguel Queda


Από τότε που πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο νησί της Φολέγανδρου, στην Ελλάδα, o Simone Ciarmoli και ο Miguel Queda ερωτεύτηκαν τον τόπο. Οι συνεργάτες του design στούντιο που φέρει τα επώνυμα τους έχτισαν ένα σπίτι που σέβεται το περιβάλλον και το απολαμβάνουν όλο το χρόνο, πάντα με τις πόρτες ανοιχτές.

Αφού άκουσαν τη σύσταση ενός φίλου, τον Ιούλιο του 2006, ο Simone Ciarmoli και ο Miguel Queda έβαλαν έφτασαν στο νησί της Φολεγάνδρου, στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων, στην Ελλάδα. Μόλις προσγειώθηκαν, νοίκιασαν μια βέσπα για να πάνε στο ξενοδοχείο τους. Η αίσθηση της οδήγησης της μοτοσικλέτας σε αυτούς τους δρόμους προς τη Χώρα, την πόλη όπου επρόκειτο να μείνουν, ήταν η πρώτη γεύση μιας σχέσης που θα κρατούσε για πολλά ακόμη χρόνια. «Το σούρουπο, όταν φτάσαμε στην κεντρική πλατεία της πόλης, και τα φώτα έπεσαν σε μια μπουκαμβίλια σε έναν λευκό τοίχο, η συμφωνία ολοκληρώθηκε. Αυτό ήταν το μέρος για εμάς», λένε από το Μιλάνο.

1-VMQR4.jpg

Το ζευγάρι interior designers, που εργάστηκαν για την Prada και τον Giorgio Armani, ίδρυσαν το στούντιό τους στην πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας το 2009. Έκτοτε, έχουν δημιουργήσει έργα μεγάλης ακρίβειας και άψογης κατασκευής, τα οποία καταφέρνουν να συνδυάσουν την απόλυτη κομψότητα με ένα οπτικό αντίκτυπο, που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της δουλειάς του. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έχουν συνεργαστεί με πολλούς τεχνίτες, αρχιτέκτονες και designers, αναζητώντας δημιουργικές λύσεις σε έργα που είναι πραγματικά προσαρμοσμένα. Από τα σπίτια έως τα σκάφη αναψυχής, η Ciarmoli Queda ξεχωρίζει από απόσταση.

Και φυσικά, αποφάσισαν να χτίσουν στη Φολέγανδρο μετά την αγάπη που είχαν το 2006. «Απλότητα» ήταν η ιδέα που ήθελαν να αποτυπώσουν με αυτό το σπίτι, μια κατασκευή εμπνευσμένη από τον ήλιο και τον άνεμο. «Το νησί έχει μια μακρά ιστορία αγροτών και μια αυτοσυντηρούμενη οικονομία, από τα ζώα μέχρι τα χωράφια. Θέλαμε μια αρχιτεκτονική που σέβεται πλήρως τη γη και τους ανθρώπους. Θέλαμε να επιτύχουμε έναν χώρο στον οποίο οι άνθρωποι ζουν με όλες τις αισθήσεις τους. Άνετοι χώροι, όμορφη θέα και χώροι που συμπληρώνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας», λένε.

Για να το κάνουν αυτό, δούλεψαν μόνο με τοπικά υλικά, τα οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές ανάγκες του τόπου. Για τα δάπεδα χρησιμοποίησαν την πέτρα Karisto, πολύ χαρακτηριστική του νησιού, η οποία χρησιμεύει για να δώσει συνέχεια στους χώρους και να μειώσει τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού. Και οι τοίχοι, που έχουν πάχος 60 εκατοστά, είναι καλυμμένοι με γυψομάρμαρο και βαμμένοι λευκοί, για να βοηθήσουν να μονωθεί λίγο η θερμότητα. 

2-LpSSP.jpg

Επιπλέον, στη μεγάλη βεράντα - ένα από τα αγαπημένα τους μέρη το καλοκαίρι, "όπου σας προσκαλούμε να φάτε και να παρακολουθήσετε τις σκοτεινές νύχτες και τον Γαλαξία", λένε - έφτιαξαν ένα ξύλινο πέτασμα από καστανιά, το οποίο χρησιμεύει για τον έλεγχο του άνεμου, της θερμότητας και του φωτός, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι φωτός και σκιάς. Για τα λουτρά χρησιμοποίησαν επίσης μια ειδική ρητίνη, πολύ συχνή στα σπίτια του νησιού. και ο κήπος δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ντόπιων, χρησιμοποιώντας τις πέτρες που έσωσαν από την ανασκαφή που έκαναν στη γη.

Το κλασικό μπλε τόσο χαρακτηριστικό της Ελλάδας, που φαίνεται τόσο στα κτίρια, όσο και στον ουρανό και τη θάλασσα, δεν θα μπορούσε επίσης να απουσιάζει. Ως εκ τούτου, εκτός από την ονομασία του έργου Casa Azul, αποφάσισαν να ζωγραφίσουν ένα κομμάτι σε αυτό το χρώμα. Είναι ένας χώρος 25 τετραγωνικών μέτρων με ένα μεγάλο τραπέζι και ένα ινδικό κρεβάτι. "Αυτό είναι το μέρος όπου μας αρέσει να είμαστε το χειμώνα και όπου μπορείτε να θαυμάσετε την καλύτερη θέα που μπορεί να σας προσφέρει ο ουρανός, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου", λένε οι ιδιοκτήτες του.

3-bGv5B.jpg

Σαφώς, αυτό είναι το πνεύμα αυτής της κατασκευής, ένα μέρος για να ξεχάσετε τον κόσμο. «Είναι το μέρος μας για να απαλλαγούμε από το άγχος. Ταξιδεύουμε πολύ και όποτε μπορούμε, δραπετεύουμε στο Blue House. Καλούμε φίλους και το σπίτι είναι πάντα ανοιχτό. Ευτυχώς μπορούμε να περάσουμε σχεδόν τρεις μήνες το χρόνο σε αυτό το μέρος. Το Casa Azul είναι επίσης το μέρος για να εξερευνήσουμε νέες σκέψεις και να τρέφουμε τον εαυτό μας με ιδέες », καταλήγουν. Καθαρή έμπνευση.

Aνατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!