fbpixel

Search icon
Search
Cycladic Beauty: Το Lap Pool House στην Τήνο γίνεται «ένα» με τη γοητεία του νησιού
INTERIORS

Cycladic Beauty: Το Lap Pool House στην Τήνο γίνεται «ένα» με τη γοητεία του νησιού

Σχεδιασμένο από το studio Aristides Dallas Architects


Η εξοχική κατοικία «The Lap Pool House» αποτελεί ένα project του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas Architects και είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies Van Der Rohe 2022, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών διακεκριμένων αρχιτεκτονικών έργων.

Η είσοδος γίνεται μέσα από μια ρωγμή στην πλάτη του κτιρίου, ενώ επιμέρους σχισμές στο δώμα επιτρέπουν τη δίοδο του φωτός και του αέρα. To αρχιτεκτονικό γραφείο έχει ενσωματώσει το «lap pool house» στο τραχύ τοπίο του νησιού της Τήνου στην Ελλάδα, αντλώντας από τα γεωφυσικά φαινόμενα που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του νησιού, η μινιμαλιστική κατοικία είναι μια επανερμηνεία του αντίκτυπου μεταξύ πέτρας και αέρα. Το τσιμεντένιο σπίτι συνδυάζει ανοιχτούς χώρους διαβίωσης που απολαμβάνουν εκτεταμένη θέα στο φυσικό περιβάλλον, ενώ οι ιδιωτικοί χώροι, όπως τα υπνοδωμάτια, παραμένουν απόλυτα προστατευμένοι.

ad-the-lap-pool-house15-770x513-qxG7c.jpg

Έχει αντλήσει από το τοπίο των κοιλοτήτων του ελληνικού νησιού και προεξοχές για να αναπτύξει το «σπίτι της πισίνας» ως κτίριο που προσαρμόζεται στη γύρω τοπογραφία του. Ταυτόχρονα, το σπίτι παραμένει σαφώς εμφανές χάρη στην υλικότητά του, η οποία αποτελείται κυρίως από σκυρόδεμα και κάνει το έργο να φαίνεται σαν μια ρωγμή στο φυσικό έδαφος. οι διαφορετικές περιοχές της κατοικίας ισορροπούν μεταξύ της έκθεσης και της εσωστρέφειας ανάλογα με τη λειτουργία τους, ενώ μια επιμήκης πισίνα εισάγει μια αίσθηση ρευστότητας.

Η γραμμική πισίνα εκτείνεται προς την άκρη του λόφου όπου βρίσκεται το σπίτι, προσθέτοντας μια αίσθηση ρευστότητας στο βραχώδες περιβάλλον. Η πισίνα λειτουργεί επίσης για να χωρίσει διακριτικά το κτίριο στα δύο, χωρίζοντας μια σουίτα υπνοδωματίου από το υπόλοιπο σπίτι. μια ημιυπαίθρια βεράντα συνδέει τους δύο όγκους, προστατευμένους από τα στοιχεία χάρη σε μια ενιαία πλάκα από σκυρόδεμα που καλύπτει ολόκληρο το κτίριο. Μόνο τα δύο υπνοδωμάτια εκτείνονται πέρα ​​από την οροφή και λαμβάνουν άπλετο φυσικό φως χάρη σε μια σειρά φεγγίτες.

ad-the-lap-pool-house12-1024x683-9SSdE.jpg

Mια ενιαία πλάκα από μπετόν με φυτεμένο δώμα που μοιάζει να αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους στεγάζει τους τρεις κτιριακούς όγκους στο κτίριο και διαμορφώνει τις επιμέρους αρχιτεκτονικές ποιότητες κλειστών και ανοιχτών χώρων της κατοικίας. Οι δύο όγκοι που προεξέχουν από την πλάκα, κάθετα ο ένας προς τον άλλο και βρίσκονται αντιδιαμετρικά του κτιρίου συνιστούν τους ιδιωτικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο κι έναν ξενώνα. Στον ίδιο όγκο υπάρχει και ένας προστατευμένος ημιυπαίθριος χώρος που καδράρει τη θέα προσφέροντας συνολικά την αίσθηση ενός καταφυγίου.

Στον ενδιάμεσο χώρο­ κάτω από την πλάκα διαμορφώνονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον υπαίθριο χώρο. Όλοι οι “εσωτερικοί” χώροι έχουν άπλετη και ανεμπόδιστη θέα στην θάλασσα. Το φως κι η αίσθηση ελευθερίας που αισθάνεται κανείς σε κάθε γωνιά του σπιτιού είναι το χαρακτηριστικό του Lap Pool house.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!