fbpixel

Search icon
Search
The Lost Daughter: Με ποιον τρόπο η Ελλάδα εμπλέκεται στην ταινία που είναι υποψήφια για Oscar;
#GREEKSDOITBETTER

The Lost Daughter: Με ποιον τρόπο η Ελλάδα εμπλέκεται στην ταινία που είναι υποψήφια για Oscar;

Μια νέα παραγωγή του Netflix με φόντο τις δικές μας Σπέτσες


Άλλη μια αφορμή μάς δίνεται για να νιώσουμε και πάλι υπερηφάνεια για τον τόπο μας και τους Έλληνες δημιουργούς. Και αυτήν τη φορά ο λόγος γίνεται για την πολυσύχναστη πλατφόρμα του Netflix και συγκεκριμένα για τη νέα παραγωγή που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή on top, την ταινία "The Lost Daughter". Το film απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Oscar, μεταξύ των οποίων είναι το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την Olivia Colman, Σκηνοθεσίας για την Maggie Gyllenhaal και Β' Γυναικείου ρόλου για την Jessie Buckley. 

Με ποιον τρόπο, όμως, η χώρα μας εμπλέκεται σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές της χρονιάς, η οποία είναι υποψήφια για Oscar;

Icons are made in Greece

mv5bntjhnzriotqtntuwms00ywm1ltk1m2ytotyxndrmmjhmowvlxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mq-at-at-v1.jpg

Όπως μαθαίνουμε, η Ελληνίδα τραγουδοποιός Monika έχει γράψει τα τραγούδια του original soundtrack της ταινίας. Η ίδια, τα τελευταία χρόνια, σημειώνει τη μία μεγάλη επιτυχία μετά την άλλη, αποδεικνύοντας τους λόγους για τους οποίους πιστεύαμε από πάντα στο ταλέντο της. Μιλώντας στο GLOW, πέρσι τον Μάιο κι εν μέσω πανδημίας, μας είχε πει: «Γράφω πολλά κοµµάτια, είµαι δηµιουργική, αλλά είναι λίγες οι φορές που στίχοι και µουσική κουµπώνουν τόσο τέλεια, βγάζουν κάτι τόσο συγκινητικό» και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι ότι από παιδάκι ήµουν πολύ αισιόδοξη, αλλά πάντα ένιωθα ότι εµείς φτιάχνουµε την πορεία της ζωής µας, ότι ποτέ δε φταίει κάποιος άλλος. Πιστεύω ότι µ’ έναν υποσυνείδητο τρόπο έφερνα καταστάσεις στη ζωή µου, τις προκαλούσα».

Οι Σπέτσες και πάλι στο επίκεντρο

merlin-199610376-38c2a1f3-5b4f-47ae-ba4b-e340b99b3257-superjumbo.jpg

Το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα και συγκεκριμένα οι Σπέτσες υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων τους διακεκριμένους ηθοποιούς Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson κι Ed Harris για τα γυρίσματα της ταινίας. Παρά τις αυστηρά μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς, οι Σπέτσες έγιναν το σκηνικό για τη μεγάλη παραγωγή.

Οι σκηνές γυρίστηκαν σε διάφορες ιστορικές περιοχές του πανέμορφου νησιού. Σε πρώτη φάση, σκηνικό της ιστορίας θα αποτελούσε η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και συγκεκριμένα η παραλιακή πόλη Cape Cod. Αλλά όταν οι περιορισμοί της πανδημίας απαιτούσαν τη μεταφορά της παραγωγής στο ελληνικό νησί των Σπετσών, η καλλιτεχνική διευθύντρια της ταινίας Inbal Weinberg, έπρεπε να επεξεργαστεί ξανά όλες τις αναφορές για να ταιριάζουν στη νέα τοποθεσία.

bknafkozso91svzjtmhflbitrns.jpg

Μια από τις βασικές τοποθεσίες της ταινίας, είναι η παραλία όπου η Λήδα συναντά τη νεαρή μητέρα Νίνα (Dakota Johnson) και την οικογένειά της. Γι' αυτό, η παραγωγή κατευθύνθηκε βορειοδυτικά, στη Ζωγεριά, που θεωρείται η πιο όμορφη και η διασημότερη παραλία των Σπετσών. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην περιοχή Κουνουπίτσα, που βρίσκεται το κατάλυμα της ηρωίδας που υποδύεται η Colman, καθώς στον παραλιακό δρόμο κοντά στο λιμάνι της Ντάπιας. Το εμβληματικό Poseidonion Grand Hotel ήταν επίσης ένα location.

Bonus, σκηνές είδαμε και και από την ψαραγορά του νησιού, τον κινηματογράφος Cine Titania, το Παλιό Λιμάνι και η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή του νησιού, που κουβαλά τη δική της ιστορία, ενώ παράλληλα ξεχωρίζει για την ανυπέρβλητη ομορφιά της.

filha-004.jpeg

«Ήταν λιγάκι άγνωστο όλο αυτό για εμάς, αλλά και για την παραγωγή κυρίως, γιατί δεν ήξεραν πώς θα γινόταν ολόκληρο το στήσιμο», αναφέρει στο iefimerida η αντιδήμαρχος Σπετσών, κα Ευγενία Φραγγιά. «Κάναμε μια συνάντηση στο δημαρχείο με την εταιρεία της παραγωγής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε ομόφωνα για την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων που θα χρειάζονταν για να κάνουν τα γυρίσματά τους. Προς μεγάλη μας ανακούφιση, κατέφθασαν βάσει προγράμματος, ακολούθησαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πραγματοποίησαν γυρίσματα στο νησί για πάνω από ένα μήνα, πράγμα το οποίο επιμήκυνε και τη σεζόν μας. Έμειναν πάρα πολλά ξενοδοχεία ανοιχτά. Φυσικά ήταν μια θετική εμπειρία για όλους μας».

Η υπόθεση της ταινίας

20537254.jpg

Με τη Maggie Gyllenhaal να κάνει το ντεμπούτο της στη σκηνοθεσία, το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο μυθιστόρημα της Elena Ferrante. Ενώ κάνει μόνη διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος, η Λήδα ασχολείται εμμονικά με μια νεαρή μητέρα και την κόρη της, ενώ τις παρακολουθεί στην παραλία. Η ίδια μπαίνει στη διαδικασία της σύγκρισης αυτής της γυναίκας με τον δικό της ρόλο ως μητέρα πριν από χρόνια. Όλα έρχονται και πάλι στην επιφάνεια, σχεδόν απρόσκλητα! Οι επιλογές του παρελθόντος τη βασανίζουν και πάλι. Τι είναι, όμως, αυτό που κρύβεται πίσω από την ξαφνική ταραχή της και με ποιον τρόπο η μητρότητα άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή της;

Οι απαντήσεις στις οθόνες σας!