fbpixel

Search icon
Search
Δυσκολεύεστε ακόμα να επιστρέψετε στην υγιεινή διατροφή μετά τις διακοπές;
WELLNESS

Δυσκολεύεστε ακόμα να επιστρέψετε στην υγιεινή διατροφή μετά τις διακοπές;

Συμβουλές για εύκολη και γρήγορη επαναφορά


Είτε ο διατροφικός σας στόχος είναι η βελτίωση της υγείας σας, είτε η μείωση βάρους και σωματικού λίπους, οι διακοπές είναι παραδοσιακά μια περίοδος όπου οι πειρασμοί αυξάνονται και η ανάγκη (πείτε συναισθηματική, ψυχολογική ή/και κοινωνική) να φάμε «κάτι παραπάνω» είναι συχνό φαινόμενο.

Μετά τη λήξη των διακοπών, η επιστροφή στις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι μία φυσική συνέχεια της «χαλάρωσης» που προωθήθηκε. Γιατί όμως μερικές φορές αργούμε να επανέλθουμε στις παλιές, καλές συνήθειες; Τι μας κρατάει πίσω και πως μπορούμε εύκολα να επανέλθουμε;

Βρείτε παρακάτω συμβουλές για εύκολη επανένταξη στην ισορροπημένη διατροφή και επίτευξη των στόχων σας.

1. Μην το αναβάλλετε!

Μην περιμένετε να έρθει το επόμενο πρωί, η καινούρια εβδομάδα ή η πρώτη του μηνός… ξεκινήστε τη διατροφή τώρα! Μερικές φορές η μία αναβολή φέρνει την άλλη δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ανθυγιεινών επιλογών και τύψεων. Γι’ αυτό λοιπόν σκεφτείτε από τώρα τί θρεπτικό και ισορροπημένο μπορείτε να φάτε στο επόμενο γεύμα σας κάνοντας το πρώτο βήμα για την επιστροφή στη σωστή διατροφή.

2. Απομακρύνετε τα red flags

Αν ακόμα κυκλοφορούν γλυκά και άλλοι πειρασμοί στο σπίτι, καιρός να τα αποχωριστείτε. Επιλέξτε αντ’ αυτού φρούτα, γαλακτοκομικά χαμηλού λίπους (γιαούρτι, κεφίρ κ.λπ.) και ανάλατους ξηρούς για τα ενδιάμεσα σνακ σας. Ειδικά στην αρχή μίας προσπάθειας, οι πειρασμοί που βρίσκονται συνέχεια μπροστά σας, δυσκολεύουν την επαναφορά στις πιο καλές και θρεπτικές επιλογές.

shutterstock-1025670289.jpg

3. Ενυδάτωση

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό. Σκεφτείτε μόνο ότι περίπου το 70% του σώματός μας αποτελείται από νερό, στοιχείο απαραίτητο για την πραγματοποίηση όλων των πολύπλοκων διεργασιών που συντελούνται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Δοκιμάστε τα εξής:

-Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό πριν το πρωινό
-Έχετε μαζί σας πάντα ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι με νερό
-Συνοδέψτε τα βασικά γεύματα και τα σνακ πάντα με ένα ποτήρι μεταλλικό ή ανθρακούχο φυσικό νερό αντί για αναψυκτικά.

4. Συνταγές

Κάντε πιο ενδιαφέρουσα τη νέα σας αρχή ανανεώνοντας την «γκαρνταρόμπα» των συνταγών σας. Το διαδίκτυο προσφέρει μια τεράστια γκάμα νόστιμων αλλά και υγιεινών συνταγών αρκεί να ψάξετε σε έγκυρες ιστοσελίδες που εμπιστεύεστε. Βρείτε μερικές συνταγές εδώ, εδώ κι εδώ

shutterstock-1480537568.jpg

5. Μην είστε συνέχεια αυστηροί με τον εαυτό σας

Πιθανώς από τις πιο χρήσιμες συμβουλές είναι να μην εξουθενώνετε την υπομονή σας. Η υπομονή έχει όρια, κυριολεκτικά, και είναι κάτι που εξαντλείται ειδικά στις περιπτώσεις που αποφεύγετε κάτι που κατά βάθος θέλετε, για παράδειγμα ένα γλυκό. Κάθε υγιεινή διατροφή έχει χώρο και για κάτι απαγορευμένο, εφόσον το επιθυμείτε. Επιλέξτε μία μέρα που θα φάτε εκείνο το λαχταριστό γλυκό ή το λιπαρό junk food και το πιο σημαντικό; Ευχαριστηθείτε το!

6. Επιλέξτε πιο έξυπνα όταν τρώτε από έξω

Δεν χρειάζεται να στερηθείτε την έξοδο σας στο εστιατόριο (ή το ντελίβερι) όταν προσέχετε τη διατροφή σας. Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε, ακολουθείστε τους παρακάτω απλούς κανόνες: 

1. Διαλέξτε πρωτεΐνη χαμηλού λίπους, όπως λευκόσαρκο ψάρι, πουλερικό χωρίς πέτρα, άλιπο μοσχαρίσιο κομμάτι κ.ά.
2.
Αντί για κάτι τηγανητό προτιμήστε επιλογές όπως ψητό, αχνιστό, φούρνου, sous vide. κ.ά.
3
. Εμπλουτίσετε το γεύμα σας με λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά αντί για μεγάλες μερίδες ρυζιού, πατάτας ή ζυμαρικών. Βρείτε μερικές ελαφριές επιλογές σε μερικά εστιατόρια της πόλης μας εδώ

shutterstock-2016971831.jpg

Το πιο σημαντικό

Δεν είναι όλες οι μέρες τέλειες, αυτό είναι γεγονός, και το αντίθετο θα ήταν μια ουτοπική πραγματικότητα. Γι’ αυτό μην τα παρατάτε με μία αναποδιά. Αποδεχτείτε το και κάντε το καλύτερο που μπορείτε· μια ατασθαλία δεν θα καταστρέψει την προσπάθεια σας. Στόχος είναι να προσπαθήστε να κάνετε όσο μπορείτε καλύτερες επιλογές και έτσι σιγά σιγά θα καταλήξετε σε μια πιο ισορροπημένη, θρεπτική και υγιεινή διατροφή. Και μην ξεχνάτε, η διατροφή μπορεί να είναι και υγιεινή και νόστιμη.

Καλή όρεξη!
niki-4-dzhjc.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.