fbpixel

Search icon
Search
Ελαφριές ιδέες για γλυκό μόνο με 4 υλικά για εσάς που κάνετε διατροφή και τις γιορτές
TASTE

Ελαφριές ιδέες για γλυκό μόνο με 4 υλικά για εσάς που κάνετε διατροφή και τις γιορτές

#μενουμεσπιτι και φτιάχνουμε healthier γλυκά για κάθε περίσταση


Είναι πλέον δεδομένο, τουλάχιστον για τους περισσότερους, ότι η πολυήμερη διαμονή στο σπίτι ανοίγει... την όρεξη. Αν υπολογίσουμε ότι ταυτόχρονα η φυσική μας δραστηριότητα έχει μειωθεί, τότε η ανεπιθύμητη αύξηση βάρους βρίσκεται στο κατώφλι της πόρτας μας (και μάλιστα χωρίς μάσκα). Υπάρχουν πρακτικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διατροφής και την ευκολότερη διαχείριση του βάρους αλλά τι γίνεται όταν θέλουμε να απολαύσουμε κάτι γλυκό;
Ευτυχώς το διαδίκτυο προσφέρει μία πληθώρα συνταγών ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Έτσι λοιπόν μπορούμε να βρούμε συνταγές που είναι εύκολες, ελαφριές και με λίγα υλικά! Τι πιο ευχάριστο να μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμα γλυκά, τα οποία δεν είναι θερμιδικές βόμβες, με το πολύ 4 υλικά;

Βρείτε παρακάτω 3 γλύκες συνταγές, η κάθε μία ιδανική για συγκεκριμένες περιστάσεις: το πρωινό, τον απογευματινό καφέ και το πιο “εντυπωσιακό” γλυκό. Κάντε τη δική σας έρευνα online και βρείτε τις αγαπημένες σας!
pancakes-shutterstock-389847670.jpg

Πρωί: Pancakes βρώμης

Τι μπορούμε να φτιάξουμε μόνο με 1 αυγό, βρώμη και γιαούρτι; Θρεπτικά και ελαφριά pancakes!Με μόνο τρία εύκολα υλικά, μπορείτε να μετατρέψετε το πρωινό σας σε ένα υγιεινό και θρεπτικό brunch. Προσθέστε από πάνω μπανάνα, μέλι και καρύδια ή ακόμα και έναν από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς, αμυγδαλοβούτυρο και μαρμελάδα μούρων. Η διαδικασία είναι πιο απλή από ποτέ, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, 1 αυγό (ή 2 ασπράδια), βρώμη και γιαούρτι 2% και ανακατεύουμε! Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι αφού έχουμε περάσει ελάχιστο λάδι με λίγο χαρτί κουζίνας. Βρείτε τη συνταγή εδώ.

apple-roses-shutterstock-1156718812.jpg

Afternoon coffee: Τριαντάφυλλα μήλου

Αν αγαπάτε τα ευπαρουσίαστα πιάτα και είστε λάτρεις του μήλου, αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε «τριαντάφυλλα»! Ιδανικό για ένα διαφορετικό απογευματινό, το οποίο συνοδεύει εξαιρετικά τον απογευματινό σας καφέ. Θα χρειαστείτε μόνο 4 υλικά, δηλαδή μήλα, την αγαπημένη σας μαρμελάδα (υπάρχουν και προϊόντα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης), τυρί επάλειψης, και μία έτοιμη ζύμη σφολιάτας. Αφού κόψετε τα μήλα σε λεπτές φέτες, τις προσθέτετε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό μισού λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Τις βάζετε για λίγο στα μικροκύματα για να μαλακώσουν και τις παρατάσσετε προσεκτικά πάνω από λωρίδες σφολιάτας, τις οποίες έχετε πρώτα αλείψει με ένα μείγμα μαρμελάδας και τυρί επάλειψης. Τυλίγετε και είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο στον φούρνο! Βρείτε τη συνταγή εδώ.

meringue-chocolate-shutterstock-436755415.jpg

Το εντυπωσιακό γλυκό: Μαρέγκες με μαύρη σοκολάτα

Αν θέλετε ένα πιο εντυπωσιακό γλυκό, δοκιμάστε να φτιάξετε μαρέγκες με μαύρη σοκολάτα. Θα χρειαστείτε μόνο 4 υλικά: ασπράδια αυγού, μαύρη σοκολάτα με >70% κακάο, κρυσταλλική ζάχαρη και ζάχαρη άχνη. Αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν μία διαιτολόγος να προτείνει συνταγή με όχι μία, αλλά δύο ειδών ζάχαρη; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες και αν κάποια στιγμή επιθυμήσετε κάτι που να περιέχει ζάχαρη, τουλάχιστον ας είναι τόσο ελαφρύ όσο αυτή η συνταγή. Μία μεγάλη τραγανή μαρέγκα με κομματάκια λιωμένης μαύρης σοκολάτας έχει μόνο 100 θερμίδες, όσο δηλαδή έχει 1 κουτάλι σούπας άλειμμα σοκολάτας ή πραλίνας φουντουκιού. Οι εναλλακτικές όπως ζάχαρη καρύδας ή σφενδάμου περιέχουν παρόμοιες θερμίδες, χωρίς κάποιο επιστημονικά εμπεριστατωμένο διατροφικό όφελος.
Η διαδικασία είναι απλή, χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα πυκνός αφρός και εντωμεταξύ λιώνετε τα 2/3 της σοκολάτας σε ένα μπολάκι στα μικροκύματα. Ανακατεύετε την υπόλοιπη σοκολάτα σε κομματάκια στο μίγμα και σχηματίζετε 8 λοφάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Περιχύνετε τη λιωμένη σοκολάτα στα λοφάκια και την ενσωματώνετε με μία κίνηση μισοφέγγαρου χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι. Ψήνετε στους 120οC και είστε έτοιμοι! Βρείτε τη συνταγή εδώ.

girl-cooking-desert-shutterstock-1511928095.jpg

Το πιο σημαντικό

Η υγιεινή διατροφή δεν εξαρτάται από τη μία φορά που θα φάτε κάτι με ζάχαρη αλλά από τις σωστές επιλογές που κάνετε συστηματικά στην καθημερινότητα και από τον γενικότερο τρόπο ζωής σας. Σε μία ισορροπημένη διατροφή, εφόσον το επιθυμείτε, χωράει και περιστασιακά κάτι λιγότερο υγιεινό όποτε όταν έρθει η στιγμή, απολαύστε το! Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, βρείτε την ευκαιρία να μαγειρέψετε μία καινούρια λαχταριστή συνταγή, να δοκιμάσετε ένα online μάθημα γυμναστικής, να βελτιώσετε την ρουτίνα του ύπνου σας και να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας, βάζοντας στο επίκεντρο την υγεία σας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.

Καλή όρεξη!
niki-athanasiadou.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος