fbpixel

Search icon
Search
Κάνετε διατροφή; Οι πιο έξυπνες επιλογές για food delivery όσο μένουμε σπίτι
TASTE

Κάνετε διατροφή; Οι πιο έξυπνες επιλογές για food delivery όσο μένουμε σπίτι

Παραγγέλνουμε τα πιο ελαφριά γεύματα!


Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να παραγγείλετε delivery από ένα εστιατόριο αλλά να φοβάστε ότι θα χαλάσετε τη διατροφή σας; Πιστεύετε ότι η μόνη διαθέσιμη ελαφριά επιλογή, είναι ο μονόδρομος του άνοστου και στεγνού φιλέτου κοτόπουλου;

Στη σύγχρονη εποχή του γρήγορου φαγητού, η επιλογή του delivery (προσφάτως γνωστή και ως «τροφοδιανομή») αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θέλουν να βρουν άκοπα μπροστά τους, σχεδόν οτιδήποτε λαχταρούν να καταναλώσουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Ωστόσο, αυτός είναι και ο ευκολότερος τρόπος να εκτροχιαστεί η προσπάθεια για μία υγιεινή διατροφή αλλά και η επιθυμητή απώλεια βάρους.

Κι όμως υπάρχει λύση! Υπάρχουν αμέτρητα γεύματα που μπορείτε να απολαύσετε από τα εστιατόρια της πόλης, τα οποία είναι νόστιμα και υγιεινά αλλά συγχρόνως δεν αποτελούν θερμιδική βόμβα. Βρείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για τις επόμενες παραγγελίες σας.

fish-dishes.jpg

The fish

Αν θέλετε να παραγγείλετε κάτι εξαιρετικά ελαφρύ αλλά συγχρόνως θρεπτικό, οι πιθανότητες κλίνουν προς το ψάρι. Το ψάρι και τα θαλασσινά, αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών και συγχρόνως στην τεράστια πλειοψηφία τους, είναι χαμηλά σε θερμίδες. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες και ο βασικός κανόνας είναι απλός: να αποφεύγονται τα τηγανητά. Εκτός από το κλασικό ψάρι στα κάρβουνα, μπορείτε να επιλέξετε θαλασσινά ψητά ή αχνιστά ή ακόμα και ψαράκια μαρινάτα κ.α. Μην ξεχνάτε ότι στα πλέον σύγχρονα εστιατόρια που εξειδικεύονται στο ψάρι, προσφέρονται και πιάτα όπως το σεβίτσε, ταρτάρ ή καρπάτσιο· επιλογές ιδανικές αφού είναι πεντανόστιμες και αρκετά χαμηλές σε θερμίδες. Αποφύγετε πιάτα όπως οι αλοιφές (ή δοκιμάστε το πολύ 1-2 κουταλιές) και επενδύστε σε σαλάτες εποχής, όπως βραστό μπρόκολο/κουνουπίδι, λάχανο/καρότο ή ακόμα και βραστά χόρτα.

Σας προτείνουμε:

Από το Marea: για ορεκτικό είτε το καρπάτσιο από λαβράκι (από τα αγαπημένα μου) είτε τα αχνιστά μύδια, μία σαλάτα εποχής και το ψάρι της επιλογής σας ψητό στα κάρβουνα. Αντί για λαδολέμονο, ζητήστε χυμό λεμονιού

Από τον Γλυκάνισο: μεταξύ των ελαφριών πιάτων, δοκιμάστε το καπνιστό σκουμπρί, τον γαύρο με τρίχρωμες φακές, τις ψητές σαρδέλες, το ψητό καλαμάρι και τη σαλάτα βαλεριάνα με κουλούρι Θεσσαλονίκης

grill-steak-chicken.jpg

The grill

Αν αναζητείτε την τέλεια ψημένη μπριζόλα, τα νέα είναι καλά. Αν και υπάρχουν πολλά κομμάτια που θεωρούνται λιπαρά, υπάρχουν εξίσου νόστιμα κομμάτια που δεν αυξάνουν πολύ το θερμιδικό φορτίο ενός γεύματος. Το μυστικό είναι η σωστή επιλογή της πρώτης ύλης και φυσικά ισάξια σημαντικό είναι και το ιδανικό ψήσιμο. Συνοδέψτε το αγαπημένο σας steak με ψητά λαχανικά ή κάποια σαλάτα εποχής. Αν είστε λάτρεις της σάλτσας, αποφύγετε την bbq ή την ketchup, λόγω αυξημένης συγκέντρωσης σε ζάχαρη, και προτιμήστε την αγαπημένη σας μουστάρδα ή ακόμα και λίγη πικάντικη sriracha. Προτιμάτε κοτόπουλο; Αντί για το κλασικό ψητό στήθος κοτόπουλο, απολαύστε μία μερίδα κοτόπουλο σούβλας, αποφεύγοντας τη πέτσα.

Σας προτείνουμε:

Από το Ergon Agora*: Διαλέξτε από τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρουν το ιδανικό κομμάτι steak για εσάς με την καθοδήγηση του έμπειρου κρεοπώλη του Ergon Agora. Ο σεφ τους σας το ψήνει επί τόπου στον βαθμό που επιθυμείτε και είστε έτοιμοι! Συνοδέψτε το με τα ζεστά χόρτα με πιπεριές Φλωρίνης και τις φανταστικές τους πατάτες φούρνου. Προσφέρουν επίσης πάντα την επιλογή το έτοιμου κοτόπουλου σούβλας.

*To Ergon Agora προσφέρει την ίδια υπηρεσία και από την ψαραγορά τους.

salads-healthy.jpg

The salad choice

Στην ιδέα μίας σαλάτας, ο νους μας υποσυνείδητα πάει σε κάτι ελαφρύ και υγιεινό. Ωστόσο, αν μία σαλάτα αποτελείται από πολλά συστατικά, τότε οι πιθανότητες λένε ότι είναι μία μικρή θερμιδική βόμβα, μερικές φορές ισάξια ενός κανονικού γεύματος. Για παράδειγμα μία σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο πιθανώς να περιέχει επιπλέον τυρί, ξηρούς καρπούς, cranberries, μπέικον και κρουτόν. Όπως είναι λογικό σε μία τέτοια περίπτωση, το θερμιδικό φορτίο αυξάνεται πολύ εύκολα, χωρίς να το καταλάβουμε. Προσπαθήστε η σαλάτα που θα διαλέξετε, να είναι σχετικά λιτή. Επιλέξτε μία βασική πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, τόνο, τυρί ή όσπρια και από τα επιπλέον υλικά ζητήστε να βάλουν πολύ λίγο ή και καθόλου. Ζητήστε το dressing στο πλάι για να αποφασίσετε εσείς την ποσότητα που θα προσθέσετε, αποφεύγοντας τα dressing με βάση τη μαγιονέζα.

Σας προτείνουμε:

Από το Mono: τη σαλάτα «Chicken colorato» ή τη σαλάτα «Μανιτάρια»

Από το Ergon Agora: την ελληνική σαλάτα με χώμα από ελιά (από τα αγαπημένα μου)

shutterstock-1329260195.jpg

Το πατροπαράδοτο σουβλάκι

Ζητά η παρέα (διαδικτυακή παρέα!) σουβλάκια; Διαλέξτε σουβλάκια κοτόπουλο σε πιτούλα αλάδωτη ή σε μία τορτίλια και αποφύγετε τον πειρασμό του γύρου. Πλέον πολλά μαγαζιά προσφέρουν και τορτίλια ολικής! Για επιπλέον γεύση προσθέστε μουστάρδα ή γιαούρτι και μπόλικα λαχανικά όπως ντομάτα, μαρούλι κ.α. Το αγαπημένο μου είναι να προσθέτω λάχανο καρότο, το οποίο αυξάνει τον όγκο του γεύματος και δένει ωραία με τη σάλτσα επιλογής. Ακόμα καλύτερα, επιλέξτε μερίδα αντί για σάντουιτς και αντικαταστήστε τις τηγανητές πατάτες με ψητά λαχανικά ή ό,τι άλλη ελαφριά επιλογή προσφέρει το κατάστημα. 

healthy-pizza.jpg

Pizza time!

Στην πίτσα δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, εκτός αν είστε διατεθειμένοι να αρκεστείτε σε 2 κανονικά κομμάτια (ή 3 μικρά ανάλογα με το μέγεθος της πίτσας). Διαλέξτε ένα μαγαζί που φτιάχνει πίτσες με λεπτή κρούστα και συνοδέψτε την με μία μεγάλη σπιτική σαλάτα ώστε να προσφέρετε όγκο στο γεύμα σας χωρίς να αυξήσετε ιδιαίτερα τις θερμίδες του γεύματος. Για να αυξήσετε στο «μάτι» την ποσότητα που θα καταναλώσετε, προσθέστε στην πίτσα επιπλέον λαχανικά, όπως μανιτάρια, πιπεριές ή ακόμα και κολοκυθάκι αν το προσφέρει το κατάστημα.

Σας προτείνουμε:

Από το Canteen: την πίτσα Greca στην οποία μπορείτε να ζητήστε έξτρα ντομάτα και πιπεριές. Επίσης η best seller Truffata στην οποία μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικά μανιτάρια που ταιριάζουν εξαιρετικά με την τρούφα.

shutterstock-1497333896.jpg

Το πιο σημαντικό

Τώρα που μένουμε σπίτι, η προσοχή μας στον τρόπο με τον οποίο το φαγητό βελτιώνει την υγεία, ολοένα και αυξάνεται. Το delivery δεν είναι απαγορευτικό για κάποιον που ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή. Υπάρχουν πολλές θρεπτικές αλλά συγχρόνως νόστιμες επιλογές που μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής και να φτάσουν στην πόρτα σας τις μέρες που δεν θέλετε να μπείτε στην κουζίνα. 

Ακόμα πιο σημαντικά, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή δεν εξαρτάται από τη μία μέρα που θα φάμε κάτι ανθυγιεινό. Στόχος είναι να απολαμβάνουμε το φαγητό και να νιώθουμε ικανοποιημένοι μετά από κάθε γεύμα. Αν μία στις τόσες θέλετε να παραγγείλετε και κάτι πιο λιπαρό ή «απαγορευμένο», κάντε το και απολαύστε το! Στόχος είναι η πλειοψηφία των ημερών της εβδομάδας να είναι γεμάτες από τρόφιμα θρεπτικά και ωφέλημα για την υγεία. Έτσι φτάνουμε τους στόχους μας, απολαμβάνοντας στην πορεία το φαγητό μας.

Καλή όρεξη!


niki-athanasiadou.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος