fbpixel

Search icon
Search
Dining out: Απολαύστε την πολυπόθητη επίσκεψη σε ένα restaurant χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας
HEALTH

Dining out: Απολαύστε την πολυπόθητη επίσκεψη σε ένα restaurant χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας

Εύκολα tip & tricks για όλες τις περιστάσεις


Η εστίαση άνοιξε, ο καιρός γλύκανε και οι περιστάσεις για ένα γεύμα εκτός σπιτιού αυξάνονται. Αν προσέχετε τη διατροφή σας, η έξοδος εκτός σπιτιού μπορεί να αποτελέσει μεγάλη παγίδα, ειδικά αν δεν προσέξετε τις λεπτομέρειες.

Βρείτε παρακάτω μερικές απλές συμβουλές για να επιλέγετε τα πιο ισορροπημένα και ελαφριά πιάτα!

For starters

Το πρώτο πιάτο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε το γεύμα σας, είτε θέλετε να παραγγείλετε ένα για εσάς, είτε επιλέξετε μερικά για τη μέση. Με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνετε κάτι μικρό για να μην φτάσετε πεινασμένοι στο κυρίως γεύμα. Προσπαθήστε το πρώτο πιάτο να έχει σαν βάση τα λαχανικά ή κάποια ελαφριά πρωτεΐνη. Ιδανικές επιλογές είναι κάποια σαλάτα εποχής, χωρίς όμως να είναι φορτωμένη με πολλά πρόσθετα υλικά, όπως τυρί, κρουτόν, κοτόπουλο, μπέικον, ξηρούς καρπούς κ.α. Επίσης θα μπορούσε να είναι κάποια σούπα βασισμένη σε λαχανικά (π.χ. μία δροσερή gazpachio) ή κάποια ελαφριά πρωτεΐνη, όπως ένα ceviche ψαριού ή ccarpaccio μόσχου. Αν σας απασχολούν οι θερμίδες που θα καταναλώσετε, αποφύγετε το καλαθάκι του ψωμιού, ζητήστε να το φέρουν με το κυρίως γεύμα ή να μην το φέρουν καθόλου.

dinning-out.jpg

Main dish

Για το κυρίως γεύμα, ακολουθείστε τη μέθοδο του ιδανικού πιάτου. Επιλέξτε ένα πιάτο που περιέχει μία πρωτεΐνη, όπως ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή κρέας. Βρείτε μία επιλογή η οποία είναι ψητή, αχνιστή, στον φούρνο, στη λαδόκολλα ή με οποιονδήποτε τρόπο μαγειρέματος εκτός από τηγανητό. Συνεχίζοντας, επιλέξτε το γεύμα σας να περιέχει λαχανικά, είτε αυτό είναι μία απλή σαλάτα στο πλάι, είτε λαχανικά μαγειρεμένα στη συνταγή του πιάτου. Τέλος, αναφορικά με τον υδατάνθρακα, επιλέξτε ένα πιάτο με έναν θρεπτικό υδατάνθρακα. Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες και βρείτε επιλογές όπως άγριο ρύζι, βραστές ή ψητές πατάτες/γλυκοπατάτες ή ακόμα και φαγόπυρο ή πλιγούρι. Αν δεν βρίσκετε το ιδανικό πιάτο, ζητήστε να σας αντικαταστήσουν κάποιο συνοδευτικό με κάποιο άλλο διαθέσιμο. Προσοχή στις σάλτσες! Αν θέλετε κάποιο πιάτο με σάλτσα, προτιμήστε την κόκκινη και αποφύγετε τις λευκές. Πολύ σημαντικό: ξεκινήστε να τρώτε αφού μελετήσετε τη μερίδα του πιάτου και αποφασίστε πόσο θα καταναλώσετε. Στα εστιατόρια τείνουν να προσφέρουν μεγάλες μερίδες, ειδικά όσον αφορά τα συνοδευτικά.

dessert-shutterstock-558700231.jpg

Dessert

Το καλύτερο moto για το γλυκό, είναι το «sharing is caring». Αν θέλετε να παραγγείλετε ένα από τα πιο πλούσια γλυκά, προτιμήστε να το μοιραστείτε με του υπόλοιπους. Έτσι θα απολαύσετε όποιο γλυκό θέλετε, χωρίς να το παρακάνετε στην ποσότητα (συνήθως τα γλυκά στα εστιατόρια είναι μεγαλύτερα από μία μερίδα). Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε μία φρουτοσαλάτα ή μία μπάλα σορμπέ ή παγωτό.

alcohol-shutterstock-794075581.jpg

The drinks

Πολλές φορές μπορεί να επιλέξουμε τα πάντα ισορροπημένα και χωρίς υπερβολές, αλλά να μας ξεφύγουν τα ποτά. Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να περιέχουν πολλές παραπανήσιες θερμίδες, χωρίς να προσφέρουν κάποιο ιδιαίτερο θρεπτικό όφελος. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται τα κοκτέιλ, αφού η προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού αυξάνει ιδιαίτερα το θερμιδικό φορτίο. Φανταστείτε ότι ένα frozen Daiquiri ή μία Pina Colada περιέχουν περίπου 500 θερμίδες. Προτιμήστε ένα δροσερό ποτήρι λευκού ή ροζέ οίνου και an δεν σας χαλάει τη γεύση, προσθέστε 1-2 παγάκια. Αν δεν θέλετε να πιείτε καθόλου αλκοόλ, ζητήστε ανθρακούχο νερό με λίγο στυμμένο λεμόνι ή ακόμα και με 1-2 φλοίδες lime για άρωμα.

shutterstock-98550350.jpg

Το πιο σημαντικό

Οι παραπάνω συμβουλές δεν υπονοούν ότι απαγορεύεται δια ροπάλου η απόλαυση ενός τηγανητού ή πλούσιου σε θερμίδες γεύματος. Αντιθέτως, το «απαγορευμένο» γεύμα αποτελεί κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον και αν το επιθυμούμε. Στόχος μίας ισορροπημένης διατροφής είναι να χαιρόμαστε όλα τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα, στις σωστές ποσότητες και συχνότητες.

Καλή όρεξη!
niki-4-dzhjc.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα απολαυστικά νέα!