fbpixel

Search icon
Search
Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες;
WELLNESS

Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες;

Κι όμως, τα τρόφιμα συνεισφέρουν μέχρι και το 30%


Όπως είναι ήδη γνωστό, αποτελούμαστε από 55-75% νερό, κάτι που εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και άλλους παράγοντες. Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες είναι φυσικό κι επόμενο να αυξάνουν τις πιθανότητες αφυδάτωσης του οργανισμού.

Γιατί είναι σημαντικό το νερό;

Η αφυδάτωση δυσχεραίνει τη συνολική λειτουργία του σώματος· σκεφτείτε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει πάνω από μερικά 24ωρα χωρίς νερό. Αν χάσουμε το 5% των σωματικών μας υγρών, μειώνεται αισθητά η νοητική μας ικανότητα ενώ αν φτάσουμε στο 8% απώλειας, κρίνεται σοβαρά η επιβίωσή μας. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μειωμένη απόδοση στη σωματική άσκηση.

shutterstock-420822289.jpg

Το νερό βοηθά με πολλούς τρόπους τον ανθρώπινο οργανισμό. Η επαρκής ενυδάτωση βελτιώνει την ελαστικότητα και την εμφάνιση της επιδερμίδας και βοηθάει στη λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, στην απόρριψη ανεπιθύμητων ουσιών, δρα ως λιπαντικό στις κλειδώσεις κ. ά.

Πόσο νερό είναι αρκετό;

Οι συστάσεις προτείνουν να καταναλώνουμε 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως, αλλά αυτό μεταβάλλεται ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, την ηλικία, τη φυσική μας δραστηριότητα και άλλους παράγοντες. Το καλοκαίρι ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, είναι λογικό ότι οι ανάγκες μας αυξάνονται.

Αν δε «συμπαθείτε» το νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε τις εξής επιλογές:

  • Μία δροσερή σόδα από φυσικό μεταλλικό νερό
  • Νερό με φέτες λεμονιού, λάιμ ή/και φλοίδες αγγουριού
  • Νερό με μία χούφτα berries και στημένο λεμόνι
  • Smoothies φρούτων και λαχανικών
  • Σούπες, κρύες ή ζεστές
Τα τρόφιμα προσφέρουν μέχρι και το 30% των αναγκών μας σε νερό!

Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενυδάτωσης;

Πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που σπάνια αναφέρονται, συντελούν σε ένα σημαντικό ποσοστό στην ενυδάτωση του οργανισμού. Τα κλασικά τρόφιμα που φημίζονται για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό είναι κατεξοχήν καλοκαιρινά… δεν είναι ενδιαφέρον ότι η φύση έχει προβλέψει τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά να περιέχουν περισσότερο νερό συγκριτικά με τα χειμερινά;

Βρείτε λοιπόν παρακάτω εποχικά φρούτα και λαχανικά που εκτός από θρεπτικά συστατικά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Καρπούζι

shutterstock-266172254.jpg


Πιθανώς το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, το καρπούζι αποτελείται από 90-93% νερό. Είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, όταν δεν υπερβαίνουμε τη μερίδα των 2-3 φλιτζανιών, και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Πλέον μπορείτε να βρείτε και την «κίτρινη» ποικιλία στην ελληνική αγορά! Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, το κάνει ιδανικό για το επόμενο smoothie σας!

Πεπόνι

shutterstock-456246001.jpg


Γαστρονομικό «αδερφάκι» με το καρπούζι, ταιριάζει εξαιρετικά με λίγο prosciutto, από το οποίο μπορείτε να βγάλετε το ορατό λίπος για να μειώσετε τις θερμίδες και την πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Το πεπόνι αποτελείται από περίπου 90% νερό. Είναι μία καλή πηγή φυτικών ινών, που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνδυαστικά με γιαούρτι δημιουργούν ένα ελαφρύ βραδινό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Γιαούρτι

shutterstock-639093655.jpg


Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά. Ωστόσο, δεν είναι δημοφιλές για το γεγονός ότι είναι μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης αφού αποτελείται από περίπου 75% νερό. Μπορείτε να το καταναλώσετε στο πρωινό σας, ως ενδιάμεσο γεύμα ή ως βάση για ένα ελαφρύ βραδινό.

Αγγούρι

shutterstock-319121663.jpg


Όντας συστατικό της κατεξοχήν καλοκαιρινής αγγουροντομάτας, το αγγουράκι πιθανώς να είναι το ένα λαχανικό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, δηλαδή 95% (μαζί με κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Περιέχει επίσης κάλιο και μαγνήσιο και αν καταναλωθεί με τη φλούδα, προσφέρει και βιταμίνη Κ. Αντί για μία απλή αγγουροντομάτα, μπορείτε να φτιάξετε φλοίδες χρησιμοποιώντας ένα peeler πατάτας (ή το ειδικό εξάρτημα) για κρύες σαλάτες κι ελαφριά γεύματα with a twist. Μπορείτε να αφήστε τις φλοίδες αγγουριού να μαλακώσουν μέσα σε ξύδι και λίγο αλάτι, στραγγίξτε τες και φτιάξτε μία δροσερή σαλάτα με φρέσκο άνηθο και τυρί φέτα.

Πώς μπορώ να αυξήσω την κατανάλωση υγρών;

  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα eco-friendly μπουκάλι. Ανάλογα με το μέγεθός του, βάλτε στόχο να το τελειώνετε μέχρι το τέλος της ημέρας ή να το γεμίζετε συγκεκριμένες φορές.
  • Έχετε πάντα πάνω στο γραφείο σας, σε εμφανές σημείο, ένα ποτήρι νερό ή το μπουκάλι σας.
  • Χρησιμοποιήστε μία από τις πολλές εφαρμογές κινητών για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να πίνει νερό.
  • Καταναλώνετε 2-3 φρούτα ημερησίως και τουλάχιστον μία σαλάτα, δηλαδή τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Το πιο σημαντικό

Η επαρκής πρόσληψη νερού θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Μπορεί να μην προσφέρει θερμίδες αλλά συντελεί σε μεγάλο βαθμό στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μακροπρόθεσμα αλλά και στο πώς νιώθουμε στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό λοιπόν, βάλτε το στο καθημερινό σας πρόγραμμα και βρείτε έξυπνους τρόπους για να καταναλώνετε νερό ή τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρά μέσα στη μέρα.

1-bsKe6.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος