fbpixel

Search icon
Search
Δύσκολες μέρες και θάλασσα: Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία μας
HEALTH

Δύσκολες μέρες και θάλασσα: Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία μας

Απολαύστε το μπάνιο άφοβα κατά τη διάρκεια όλου του μήνα


Η περίοδος αποτελεί ένα μείζον θέμα που απασχολεί όλες τις γυναίκες. Το καλοκαίρι θεωρείται από τις πιο δύσκολες εποχές γι’ αυτήν, καθώς εμφανίζονται στην επιφάνεια ποικίλοι παράγοντες που την επηρεάζουν. Η υψηλή θερμοκρασία και η θάλασσα είναι οι κύριοι από αυτούς. Έτσι, λοιπόν, μας καταβάλλει το άγχος κάθε φορά που επιθυμούμε να προγραμματίσουμε την εξόρμησή μας, δεδομένου πως πιθανολογείται να συμπίπτει με τις δύσκολες μέρες του μήνα.

Γεννιέται η απορία: «Μπορώ να κολυμπήσω ή όχι;»

Η άποψη που είχατε για τη σχέση μεταξύ περιόδου και θάλασσας, θα πρέπει να ανατραπεί. Οι ειδικοί μάς διαβεβαιώνουν πως δεν απαγορεύεται το μπάνιο, ούτε αποτελεί επικίνδυνο για την υγεία μας. Ο μόνος λόγος που σας εμποδίζει σχετίζεται αποκλειστικά με τη διάθεσή σας. Λόγω των ορμονών, αλλά και του πόνου που αισθανόμαστε κυρίως τις πρώτες 2-3 μέρες, προτιμάμε να απέχουμε απ τις παραλίες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όμως, λαχταράτε αυτή την εκδρομή, τότε μη διστάσετε. Ακολουθώντας βασικές συμβουλές υγιεινής, το σίγουρο είναι πως θα καταφέρετε να απολαύσετε ξέγνοιαστα το μπάνιο σας και μάλιστα να ξεχάσετε για λίγο τα γυναικολογικά σας.

Αξιοποιείστε το κατάλληλο ταμπόν

Η χρήση του είναι απαραίτητη, καθώς η σερβιέτα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Αυτό, επειδή, μόλις αυτή μουσκευτεί χάνει τις απορροφητικές της ιδιότητες και αυξάνονται οι πιθανότητες για διαρροή. Έτσι, λοιπόν, είναι αναγκαίο να προβούμε σε καλής ποιότητας ταμπόν, ανάλογα με την ροή του αίματος. Θα πρέπει να εστιάσετε στην προσεκτική εισαγωγή του, αλλά κυρίως στην τακτική αλλαγή του. Μην πραγματοποιήσετε το λάθος να φορέσετε το ίδιο για όλη μέρα. Απαιτείται η ανανέωσή του κάθε 3–4 ώρες, εκτός κι αν διανύετε τις τελευταίες ημέρες του κύκλου σας, που λόγω της μειωμένης ροής μπορείτε να το αφήσετε έως και 8 ώρες, το μέγιστο.

198718740-154452926732034-3757960997652867933-n.jpg

Φορέστε σκουρόχρωμα μαγιό

Ένα μόνιμο άγχος σχετίζεται με τον γνωστό λεκέ από το αίμα. Όταν κυκλοφορούμε έξω, ανησυχούμε διαρκώς για την εικόνα μας. Αν και είναι αρκετά απίθανο να διεξαχθεί διαρροή με το ταμπόν, για αν αισθάνεστε περισσότερο ασφαλείς και λιγότερο άβολα, προτιμήστε να μην φορέσετε ανοιχτόχρωμα μαγιό. Επιπλέον, μια ιδέα είναι και η χρήση διαφόρων ειδών παρεό για τις στιγμές που απολαμβάνετε έξω από το νερό.

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία

Όσο κι αν λαχταράμε μια μαυρισμένη επιδερμίδα, θα ήταν προτιμότερο να απέχουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος. Είναι πιθανό αυτή να οφείλεται στη λεγόμενη αγγειοδιαστολή, τη διόγκωση δηλαδή των αγγείων, η οποία προκαλείται από την αυξημένη θερμοκρασία. Σε περίπτωση που ξαπλώσετε κάτω από τον ζεστό ήλιο, φροντίστε να μην ξεπεράσετε τα 10 λεπτά.

418836.jpg

Μην ξαπλώνετε στην αμμουδιά

Ένας κίνδυνος που παραμονεύει στην παραλία είναι η άμμος, εξαιτίας των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της. Ο κόλπος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος κατά τη διάρκεια των δύσκολων ημερών, γι' αυτό και θα πρέπει να προφυλασσόμαστε. Συνεπώς, έχετε στη διάθεσή σας δύο πετσέτες. Μια για να ξαπλώνετε και τη δεύτερη για να σκουπίζεστε.

Μην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό επάνω σας

Η βασική έγνοια, που συνδέεται με την θάλασσα είναι η υγρασία. Όσο είμαστε μέσα στο νερό δε μας απασχολεί, καθώς το περιβάλλον είναι ήδη δροσερό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν βγαίνουμε έξω; Τότε η υγρασία από το ύφασμα σε συνδυασμό με τη ζέστη του περιβάλλοντος αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για την ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο, αλλά και την πρόκληση έντονων πόνων στην περιοχή από το αίμα. Επομένως, να παίρνετε μαζί σας και αλλαξιές, ώστε αμέσως μετά τη θάλασσα να φοράτε στεγνό καθαρό μαγιό.

collections-tiles-1.jpg

Μην κολυμπάτε για πολλή ώρα σε παγωμένα νερά

Ένας περιορισμός αφορά στις βουτιές σε κρύες θάλασσες. Καλό θα ήταν να μην απολαμβάνετε τα μπάνιο σας σε αυτήν την περίπτωση, επειδή ο οργανισμός σας προσπαθεί να αποβάλει αίμα και το κρύο νερό, το οποίο συμβάλλει στη συστολή των αγγείων, οπωσδήποτε δεν βοηθάει την κατάσταση. Εννοείται πως μπορείτε να κολυμπήσετε, αλλά με μέτρο. Αυτή η συμβουλή συνιστάται για μετέπειτα. Δηλαδή, για να μην έρθετε αντιμέτωπες την επόμενη μέρα με έντονες κράμπες. Εάν, όμως, βρίσκεστε στις τελευταίες μέρες, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.