Μία από τις γκαλερί της πόλης που χρόνια τώρα δίνει βήμα στους νέους καλλιτέχνες, αναζητώντας τους Έλληνες εικαστικούς που θα χτίσουν το μέλλον, πάντα με κατεύθυνση την πρωτοπορία και την ιδιαίτερη ματιά, είναι αναμφίβολα η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου. Πιστή στο ετήσιο pre-Christmas ραντεβού της με την ομαδική έκθεση ταλαντούχων εικαστικών νέας γενιάς, που αποτελεί και μια πολύ όμορφη λύση για δώρα σε φιλότεχνους και μη, εγκαινιάζει το βράδυ της Παρασκευής, 15 Δεκεμβρίου, την έκθεση "fresh". Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της, πέντε ταλαντούχοι καλλιτέχνες, η Μαρία Αρβανίτη, ο Λάμπρος Ασημάκης, η Θεανώ Γιαννέζη, ο Δημήτρης Κόκορης και η Εύα Μαραθάκη, καταθέτουν τη φρέσκια ματιά τους και συνυπάρχουν με διαφορετικές προτάσεις που αφορούν το πεδίο της σύγχρονης τέχνης.
Με πλούσια βιογραφικά εμπλουτισμένα από συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης και με παρουσία σε εκθέσεις σε Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό, κάθε ένας από τους πέντε καλλιτέχνες έχει το δικό του ξεχωριστό ύφος και μια προσωπική ιστορία να διηγηθεί. Η Μαρία Αρβανίτη έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στις εκθέσεις "Απόφοιτοι", Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2017, "Rooms" St George Lycabettus, Αθήνα, 2017 και ομαδική έκθεση, Kappatos Gallery, Athens, 2017 και στη φετινή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Στα έργα της, οι γεωμετρικές γραμμές και η αρχιτεκτονική οπτική συναντούν τα έντονα, με ποπ επιρροές χρώματα και μοτίβα.
Ο Λάμπρος Ασημάκης πάλι, που έχει εκθέσει ξανά στην “InArt”, Zina Athanasiadou gallery, το 2017 αλλά και στο "Aristotelous project", Kalfayan galleries, το 2016 και στην Open 13, Artbox, Βενετία, Ιταλία, το 2012 και στην Biennale των σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, Αθήνα, το 2011, αποκαλύπτει έναν κόσμο πολύχρωμο και αφαιρετικό. Η Θεανώ Γιαννέζη έχει συμμετάσχει στο Inspire Project, "A deed without a name", σεμινάριο με την καλλιτέχνη Ruthi Helbitz Cohen, Μακεδονικό Μουσείο Συγχρονης Τέχνης, 2017, στο 7ply Project, CACT, λιμάνι Θεσσαλονίκης, 2016 και στην έκθεση Art Is Hard, Contemporary Art Festival, Αθήνα, 2012. Τα έργα της, πίνακες ή γλυπτά από βιβλία, εντυπωσιάζουν με την εκφραστική τους δύναμη.
Ο Δημήτρης Κοκκόρης ταξιδεύει σε έναν πολύχρωμο κόσμο που μοιάζει με σελίδες κόμικς ενώ εμπνέεται και από τη φύση και το ζωικό βασίλειο. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα ("Unreality", ομαδική έκθεση με τον Παναγιώτη Γκρίτζο, Booze cooperativa, 2017 και “A Sound Mind in a Sound Body”, Alma Gellery, ομαδική έκθεση, 2016) αλλά και στη Θεσσαλονίκη ("Contrast", 2o φεστιβάλ φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη, 2011) και εκτός συνόρων ("Y Otros"- Universidad de Granada, 2012).
Η Εύα Μαραθάκη τέλος, είναι η καλλιτέχνιδα με το πιο πλούσιο βιογραφικό. Μια επιλογή από εκθέσεις και δράσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει: "Αναδρομή" Action Field Kodra, Θεσσαλονίκη, 2017, Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), Θεσσαλονίκη, 2016, Artissima, International Art Fair of Contemporary Art, Otto Zoo Gallery, Τορίνο, 2015, "Clementina", ένα project της Εύας Μαραθάκη και της Giulia Casartelli, Γιενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη, 2015, Multiplied: Contemporary Editions Fair, Art Seen, Λονδίνο, 2015,"Synthesis", Francoise Heitsch Gallery, Μόναχο, 2013 και Workshop Value, 4th Athens Biennale-AGORA, Αθήνα, 2013. Πρόκειται για μια εικαστικό με πολύ ιδιαίτερο στίγμα, που "κλείνει" το μάτι στη φαντασία!
Info: Εγκαίνια την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, Π.Π. Γερμανού 5. Διάρκεια έκθεσης: έως τις 3 Φεβρουαρίου 2018
Κεντρική φωτογραφία: Μαρία Αρβανίτη, Final Stage, 2016