fbpixel

Search icon
Search
Digital detox: Τι είναι και πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Ένας ειδικός απαντά
MAGAZINE

Digital detox: Τι είναι και πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Ένας ειδικός απαντά

O Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Παναγιώτης Κουφίδης μάς συμβουλεύει με σκοπό να εστιάσουμε στην πραγματική ευτυχία


Με την τεχνολογία να εισχωρεί στις ζωές μας σε υπερβολικό βαθμό, ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Παναγιώτης Κουφίδης μάς προτρέπει να εντάξουμε το digital detox στην καθημερινότητά μας, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή ουσιαστικά και εστιάζοντας στην πραγματική ευτυχία. Σε ποιον βαθμό βρίσκεστε συχνά προσκολλημένοι στην οθόνη του smartphone ή του υπολογιστή σας, κάνοντας ατελείωτο scroll; Ο εθισμός στις ψηφιακές οθόνες έχει γίνει κοινός ακόμη και σε ηλικίες των μόλις 12 ετών, αντικαθιστώντας πλήρως δραστηριότητες και συνήθειες που είχαμε παλαιότερα.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η υπερβολική ενασχόληση με τον ψηφιακό κόσμο επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας και προκαλεί ένα overload στις αισθήσεις μας. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τον εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες και τον τζόγο, αφού και στις δύο περιπτώσεις διεγείρονται όμοιες περιοχές στον εγκέφαλο, οι οποίες σχετίζονται με το σύστημα ανταμοιβής και την έκκριση ντοπαμίνης.

Αυτός είναι ο λόγος που ένα διάλειμμα από τις πολυάριθμες εφαρμογές κοινωνικών μέσων και λίγος χρόνος μακριά από οθόνες μπορεί να βοηθήσει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Μελέτες έχουν συνδέσει τον εθισμό στο διαδίκτυο με διάφορα προβλήματα, όπως:

• Διαστρεβλωμένη εικόνα εαυτού και χαμηλή αυτοεκτίμηση

• Διαταραχές ύπνου (απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού)

• Μελαγχολία και κατάθλιψη

• Αγχώδεις εκδηλώσεις και ψυχοσωματικά ενοχλήματα

• Υιοθέτηση ανθυγιεινών πρακτικών (μειωμένη άσκηση και κακής ποιότητας διατροφή)

• Προβλήματα στη διαχείριση και οργάνωση του χρόνου

shutterstock-2106833267.jpg

Κι εδώ έρχεται ο όρος «ψηφιακή αποτοξίνωση» να δώσει τη λύση: μια περίοδος κατά την οποία μειώνουμε σκόπιμα τον χρόνο που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο και στις οθόνες των συσκευών μας. Η αποσύνδεση αυτή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, καθώς μας επιτρέπει:

• Να χαλαρώσουμε, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, ενώ παράλληλα βελτιώνουμε την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.

• Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την απόδοσή μας, ιεραρχώντας και αξιολογώντας υποχρεώσεις και εκκρεμότητες.

• Να εστιάσουμε στα επιτεύγματά μας και στο τι είναι σημαντικό για εμάς, αντί να σπαταλούμε χρόνο συγκρίνοντας τις ζωές μας με αυτές που βλέπουμε στα social media.

• Να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς η παραμονή στο κινητό μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση της μελατονίνης και την έλευση του ύπνου.

Για να ξεκινήσουμε την ψηφιακή αποτοξίνωσή μας:

1. Δίνουμε προσοχή στα συναισθήματά μας όταν χρησιμοποιούμε τη συσκευή. Αναρωτηθείτε γιατί χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο σε διάφορες στιγμές και ποια είναι η σχέση μας με αυτό. Είναι από πλήξη; Για δουλειά; Κάνουμε από συνήθεια αυτό που κάνουν οι άλλοι; Ο έλεγχος των συναισθημάτων μας μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα τη χρήση του.

2. Προγραμματίζουμε διαλείμματα από το τηλέφωνο. Αν αντιληφθούμε ότι είμαστε εθισμένοι, μπορούμε να θέσουμε μικρά διαλείμματα των 15΄ ή 20΄ κατά τα οποία το τηλέφωνο θα παραμένει εκτός οπτικού πεδίου.

3. Απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις. Εάν απαντάμε σε κάθε ειδοποίηση, τότε μπορεί να είναι καλή ιδέα το να τις απενεργοποιήσουμε από τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου μας. Σε περίπτωση που η χρήση της συσκευής μας γίνει προβληματική, είναι καλό να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις για εμάς.

img.jpg

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Ψυχίατρο - Ψυχοθεραπευτή Παναγιώτη Κουφίδη, απόφοιτο Ιατρικής Σχολής MuDr Bratislava, Slovakia, πιστοποιημένο θεραπευτή στη Γνωστική - Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (ΓΑΨ) και πιστοποιημένο θεραπευτή στον Ιατρικό Βελονισμό.

Info: Μητρ. Γενναδίου 10, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 238370, e-mail: panospsyxiatros@gmail.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024