Η 25η Μαρτίου βρίσκεται προ των πυλών κι εμείς ετοιμαζόμαστε για εορταστικά τραπέζια με οικογένεια και φίλους. Ο μπακαλιάρος πρωταγωνιστεί αύριο στο μενού μας, παρόλα αυτά αν εσείς δεν είστε λάτρεις της συγκεκριμένης επιλογής, παρακάτω συγκεντρώσαμε τρεις απολαυστικές και νηστίσιμες συνταγές που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπες σε κάθε κάλεσμα. Ανακαλύψτε τες!
Ζυμαρικά με σουπιά
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 1 κ.σ. μαραθόσπορο
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 800 γρ. σουπιές
- 50 γρ. κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 1/2 λίτρο νερό
- 400 γρ. ριγκατόνι
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον μαραθόσπορο, το μπούκοβο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά για να καραμελώσουν. Κόβουμε τις σουπιές σε κυβάκια 2 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον τοματοπολτό. Σοτάρουμε και βάζουμε την ντομάτα, το νερό και καλύπτουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά. Μόλις βράσουν οι σουπιές βάζουμε τα ριγκατόνι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και ρίγανη.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Κριθαρόσουπα κοκκινιστή
Υλικά
- 150 γρ. κριθαράκι, χοντρό
- 300 γρ. ντομάτες, πολτοποιημένες στο multi
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 700 ml ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml κόκκινο κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
Φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι με τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρουμε ξανά για άλλα 2 λεπτά. Έπειτα, σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Τέλος, σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Γιώργος Τσούλης
Φρικασέ Θαλασσινών
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 καρότα κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο κομμένο σε φέτες
- 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
- 2 μαρούλια χοντροκομμένα
- 3 σουπιές
- 2 καλαμάρια
- 6-8 γαρίδες
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1/2 ματσ. μαϊντανό
- 2 μέτριες πατάτες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 λεμόνια
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το μελάνι και τις ψιλοκόβουμε σε μπουκιές. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα της γαρίδας και το έντερο από τη ράχη. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί για το φρικασέ θαλασσινών. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και την καυτερή πιπεριά και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο, τις σουπιές και το καλαμάρι. Τα αφήνουμε 5 με 6 λεπτά να σοταριστούν και προσθέτουμε το μαρούλι χοντροκομμένο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και βάζουμε στη μέση της κατσαρόλας τις πατάτες ολόκληρες. Δένουμε σε ένα μπουκετάκι τα κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο φαγητό να αρωματίσουμε. Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, οι σουπιές και τα καλαμάρια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε 5 λεπτά. Αφαιρούμε το μπουκέτο με τα μυρωδικά. Στύβουμε σε ένα μπολάκι τα λεμόνια, ρίχνουμε το λάδι και χτυπάμε το λαδολέμονο. Βάζουμε σε ένα πιάτο τη βρασμένη πατάτα και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι καλά. Τη ρίχνουμε στο λαδολέμονο, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Θα σχηματιστεί μία πυκνή κρέμα. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα μας και αραιώνουμε το λαδολέμονο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας και ανακινούμε από τα χερούλια καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου