«Μην αφήνεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα», λέει μία λαϊκή παροιμία και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα. Πίσω από αυτή τη φράση κρύβεται φυσικά η αναβλητικότητα, η οποία κατά καιρούς κατακλύζει τις ζωές όλων και τις κάνει, αναπόφευκτα, πιο πιεστικές, καθώς το αποτέλεσμά της είναι να συσσωρεύονται υποχρεώσεις που στο τέλος φαίνονται ως βουνό, για να τις αντιμετωπίσετε. Η αναβλητικότητα ουσιαστικά είναι το χάσμα ανάμεσα στην πρόθεση και την πράξη. Ωστόσο, πρόκειται για ένα περαστικό συναίσθημα και με τη δική σας προσπάθεια, μπορείτε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Συμπτώματα αναβλητικότητας
Πριν αποφασίσετε, ωστόσο, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση που συνεχώς αναβάλλετε πράγματα, πρέπει να γνωρίζετε μερικά από τα συμπτώματα που χτυπούν το καμπανάκι. Αρχικά, κωλυσιεργείτε. Ξεκινάτε μία δουλειά και κάπου στη μέση θυμάστε, ότι πρέπει να παρακολουθήσετε εκείνο το επεισόδιο στο Netflix που αφήσατε στη μέση; Ή να πάρετε τηλέφωνο τη φίλη σας που έχετε να της μιλήσετε καιρό; Κι όμως συμβαίνει! Άλλοτε μπορεί να γίνεται εσκεμμένα και άλλοτε ασυνείδητα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται τελικά ο χρόνος σας και να μη μπορείτε να ολοκληρώσετε το task που έχετε να κάνετε.
Επίσης, σπαταλάτε τη μέρα σας με χαμηλής προτεραιότητας υποχρεώσεις ή και καθήκοντα, που οι άλλοι σας αναθέτουν, αντί να ασχολείστε με σημαντικές υποχρεώσεις που έχετε στην καθημερινή σας λίστα. Ακόμη ένα σύμπτωμα αναβλητικότητας είναι, ότι νιώθετε συχνά κουρασμένοι από τα καθήκοντά σας ή σας είναι δύσκολο να μείνετε συγκεντρωμένοι. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα tips που μπορείτε να εντάξετε στη ζωή σας για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα και να την κάνετε πιο χαλαρή και ευχάριστη.
How to:
Οργάνωση
Οργανωθείτε! Είναι απαραίτητη προϋπόθεση του προγράμματός σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε λίστες και να κατατάξετε, όσα έχετε να κάνετε κάθε μέρα της εβδομάδας. Τις εργασίες που πρέπει οπωσδήποτε να φέρετε εις πέρας, μπορείτε να τις υπογραμμίσετε με κάποιον χρωματιστό μαρκαδόρο και να τις γράψετε πάνω πάνω στη λίστα σας, ώστε να είναι πιο ευδιάκριτες. Αντίθετα, τις εργασίες που δε χρειάζεται να τις υλοποιήσετε άμεσα, καλό είναι να τις αφήσετε τελευταίες. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε σε καθημερινή βάση, τι ακριβώς έχετε να κάνετε και με ποια προτεραιότητα και έτσι, δε θα τα "χάνετε" ούτε θα πνίγεστε την τελευταία στιγμή.
Πείτε «όχι»
Εάν είστε από τους ανθρώπους, που λέτε συνέχεια "ναι" σε όλα, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Δίνοντας αρνητική απάντηση, μειώνετε σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις σας και έχετε περισσότερο χρόνο για τις ήδη υπάρχουσες δουλειές σας. Έτσι, θα έχετε και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα προσπαθήσει κάποιος να σας αναθέσει τη δική του δουλειά ή να σας φορτώσει με περιττή δουλειά -η οποία πραγματικά δεν επείγει να γίνει-, τότε ετοιμαστείτε να του χαλάσετε τα σχέδια και να κάντε focus στα δικά σας καθήκοντα.
Πάρτε τον έλεγχο της τεχνολογίας
Πολλές φορές τσεκάρετε τα e-mails και τα μηνύματά σας στα social media αμέσως μόλις έρθουν στο κινητό σας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σας προκαλεί ένα περιττό άγχος που μπορεί με τη σειρά του να σας οδηγήσει στην αναβλητικότητα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, είναι να ελέγχετε και να απαντάτε στα προσωπικά σας μηνύματα μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Δείτε το σαν ένα task, που πρέπει να κάνετε από μία φορά κάθε μέρα. Μετά από αυτό απενεργοποιήστε το κινητό σας, βάλτε τον τηλεφωνητή και αφιερωθείτε σε όποιο άλλο καθήκον έχετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μείνετε μακριά από το κινητό σας και όλη σας η προσοχή θα αφιερωθεί στην εκάστοτε δουλειά σας.
Καθορίστε deadlines
Εάν οι εργασίες σας δεν έχουν προθεσμίες, αλλά πρέπει απλώς να τις κάνετε, το πιο πιθανό είναι να μην τις κάνετε ποτέ, γιατί δε θα τις αντιμετωπίσετε ποτέ με σοβαρότητα. Και κάπως έτσι, η αναβλητικότητα θα αποτελεί το συνώνυμο του ονόματός σας. Οι προθεσμίες, λοιπόν, είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε την αναβλητικότητα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ορίσετε εσείς τα deadlines των υποχρεώσεών σας και να τα θέσετε ως must-dos. Με αυτόν τρόπο, θα γίνετε πιο πειθαρχημένοι με τη δουλειά σας και ταυτόχρονα πιο υπεύθυνοι σε όλους τους τομείς της ζωής σας.