fbpixel

Search icon
Search
Couples Therapy: Πώς θα προσαρμόσουμε το «για πάντα μαζί» στη νέα μας πραγματικότητα
PSYCHOLOGY

Couples Therapy: Πώς θα προσαρμόσουμε το «για πάντα μαζί» στη νέα μας πραγματικότητα

#menoume spiti και αγαπημένοι


Για πάντα μαζί ναι, αλλά πώς συνέχεια μαζί;

Για πρώτη φορά στην ιστορία των περισσότερων ζευγαριών, βρισκόμαστε στον ίδιο εσωτερικό χώρο, με ελάχιστες ή καθόλου εναλλαγές εμπειριών ή προσώπων για μεγάλο και απροσδιόριστης λήξης χρονικό διάστημα. Παγίδα, πρόκληση ή ασφυξία; Για πολλούς η πρώτη σκέψη μετά την ανακοίνωση της καραντίνας ήταν ανακούφιση «για να βρεθούμε επιτέλους σαν άνθρωποι», για άλλους απειλή «νομίζω δε θ' αντέξω αυτό το συνέχεια τα πάντα μαζί», για άλλους απορία «πώς λες να είναι άραγε μετά από τόσα χρόνια;»

Είμαστε στην τρίτη εβδομάδα του συνέχεια μαζί, και ήδη ο καθένας μας βιώνει ξεκάθαρα σκέψεις και συναισθήματα γύρω από τη συντροφική του σχέση. Ας μην αφήσουμε να τα πάρει ο αέρας της άνοιξης. Ας επιλέξουμε να είμαστε ειλικρινείς και θαρραλέοι στο εδώ και στο τώρα του μαζί, να το αναγνωρίσουμε, να το αντιμετωπίσουμε και να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Άλλωστε σε όλους μας περισσεύει ενέργεια, και η συντροφική μας σχέση είναι μια υψηλής απόδοσης επένδυση!

Πριν τις μοιραστείτε με τον σύντροφό σας, βάλτε τις σκέψεις σας σε τάξη χωρίζοντάς τες σε δύο βασικές κατηγορίες:

1-KXS72.jpg

Τι μου αρέσει σε εσένα & Τι όχι...

Το πρώτο αυτό βήμα κάντε το αυθόρμητα και γενναία. Μη τσιγκουνευτείτε τα «μου αρέσει», επειδή τα θεωρείτε δεδομένα. Μη πασπαλίσετε με θυμό και αγανάκτηση τα «δε μου αρέσει», επειδή η επανάληψη σας έχει αποδυναμώσει την προσδοκία για βελτίωσή τους. Και μη ξεχνάτε να μιλάτε από τη θέση σας, έχοντας επίγνωση των δικών σας ορίων μέσα στη σχέση.

Τώρα που έχετε δύο γεμάτες λίστες θα επεξεργαστείτε την κάθε μια με διαφορετικό τρόπο:

Α. Τι μου αρέσει σε εσένα;

Διερωτηθείτε πώς μπορείτε με ρητούς και άρρητους τρόπους να ενθαρρύνετε όσα σας αρέσουν στον άλλο, στη στάση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του. Σκεφθείτε τρόπους να μεγεθύνετε την εικόνα των θετικών και, ως τέτοια, να τα αντιλαμβάνεστε. ΄Έτσι μόνο θα μπορέσετε να καλλιεργήσετε τα όμορφα και να τα εγκαταστήσετε στο μαζί, ώστε να τα απολαμβάνετε για καιρό.

Όλοι μας ακούμε καλύτερα όταν τα λόγια είναι γλυκά. Κανείς δεν είναι αρνητικός στην επιβράβευση, άλλωστε, πλήθος πειραμάτων στο χώρο της κοινωνικής και εκπαιδευτικής ψυχολογίας έχουν δείξει πως η επιβράβευση είναι ικανή όχι μόνο να ενθαρρύνει αλλά ακόμη και να καλλιεργήσει θετικές συμπεριφορές εκεί που δεν υπάρχουν.

Β. Τι δε μου αρέσει σε εσένα;

Εδώ οφείλουμε να τολμήσουμε έναν διαχωρισμό των αρνητικών του στάσεων, σκέψεων ή συμπεριφορών, ανάμεσα σ αυτές που αλλάζουν και σε εκείνες που δεν αλλάζουν. Σίγουρα, αυτός θα είναι οριστικός, αφού μας τον επιβεβαιώσει ο σύντροφός μας. Ωστόσο, εμείς μπορούμε να επιχειρήσουμε μια πρώτη υπόθεση.

Στο σημείο αυτό, μπορούμε να ορίσουμε ένα ραντεβού στο πιο όμορφο σημείο του σπιτιού, με τα καλά μας και την πιο ανοιχτή αγκαλιά μας, όχι όμως αφήνοντας στο συρτάρι την ταυτότητα και τα όνειρά μας.

2-j3mPm.jpg

Εκεί, θα ξεκινήσουμε με τα σ' ευχαριστώ, σ' ευγνωμονώ, νιώθω τυχερός-η που… Τότε, θα έχουμε φτάσει τη δεκτικότητα του άλλου στο max, και θα έχει έρθει η ώρα να διαπραγματευτούμε:

  • Θα ζητήσουμε αρχικά να μας επιβεβαιώσει τι, στην πραγματικότητα, από αυτά που δε μας αρέσουν σε εκείνον, μπορεί να αλλάξει και τι όχι.
  • Έπειτα, σχετικά μ αυτά που δεν αλλάζουν, θα ρωτήσουμε τον εαυτό μας «μπορώ να ζω ικανοποιημένος, παρά τα όσα αρνητικά του άλλου παραμένουν, χωρίς ποτέ ξανά να τα αναφέρω στο μεταξύ μας, επειδή τα αντισταθμίζω με άλλα θετικά;» Εάν όχι, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά εμένα και όχι τον άλλο. Εάν ναι, του το δηλώνω και δεσμεύομαι να απαλλάξω το μεταξύ μας από περιττή δυσφορία, ζητώντας του να πράξει ανάλογα σε δικά μου αρνητικά.
  • Σχετικά με τα αρνητικά του άλλου που αλλάζουν, θα πρέπει να συμφωνήσουμε πολύ συγκεκριμένους τρόπους που θα συνεργαστούμε για να τα αλλάξουμε μαζί. Οι ρουτίνες, οι κανόνες, οι κωδικές λέξεις που σημαίνουν τώρα ενοχλούμαι, είναι πολύτιμα εργαλεία στη συμφωνία αυτή.
  • Κλείνοντας τη διαπραγμάτευση, δεν ξεχνάμε να τονίσουμε στον άλλο, πόσο σημαντικό και θετικό είναι το γεγονός και μόνο ότι μπήκαμε στη διαδικασία να κουβεντιάσουμε ανοιχτά για τη σχέση μας. Επίσης να ορίσουμε ένα επόμενο ραντεβού για να αξιολογήσουμε πόσο συνεπείς ήμασταν με τις δεσμεύσεις μας.
Η πορεία μου επηρεάζεται καθοριστικά από τον συνοδοιπόρο!

Έτσι κάπως, ανθρώπινα, συνειδητά κι ενήλικα, μπορώ να αξιοποιήσω υπεύθυνα όσα μου αποκάλυψε το συνέχεια μαζί της καραντίνας, να ανοίξω ένα παράθυρο δομημένου διαλόγου με τον σύντροφό μου, να προετοιμάσω ένα καλοκαίρι χωρίς τέλος. Διότι ό,τι φροντίζουμε, κάποτε ανθίζει.

«Κι αύριο είναι πρωί, μα εμείς σήμερα θα καλπάσουμε προς τις κρυψώνες του ήλιου», Ο. Ελύτης

Info


photo-2020-03-23-10-56-21.jpg

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με σταθερή περιέργεια για την κατανόηση των άλλων, οι σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ φάνταζαν μονόδρομος τη δεκαετία του ’90. Ακολούθησαν πολύτιμες εμπειρίες που προέκυψαν σχεδόν τυχαία μέσα από την εθελοντική εργασία σε διαφορετικών αντικειμένων δομές σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία. Η διδακτορική διατριβή έκανε σαφή την αξία της μελέτης της φιλοσοφίας για την κατανόηση της σκέψης, και τη σύνδεση αυτής με το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Από το 2000 εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος και ξεκινά ταυτόχρονα τη μακροχρόνια εκπαίδευση στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Κάθε μέρα και κάθε συνεδρία εξακολουθεί να συνιστά μια μικρή ανακάλυψη, ένα πολύτιμο μάθημα μια εμπειρία που για τους ξεχωριστούς δικούς της λόγους αξίζει.

Dr Πηνελόπη Α. Καραουλάνη

Κλινική Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Ειδική Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπευτής

Site: penelopekaraoulani.gr, Βασιλέως Ηρακλείου 37, τηλ 2310233144, 6936131394, Email: karaoulani.pinelopi@gmail.com