fbpixel

Search icon
Search
Climatarian: Εσείς γνωρίζετε τη νέα τάση διατροφής που φροντίζει το περιβάλλον;
ECO GLOW

Climatarian: Εσείς γνωρίζετε τη νέα τάση διατροφής που φροντίζει το περιβάλλον;

Βελτιώστε το διατροφολόγιό σας, βοηθώντας συγχρόνως και το περιβάλλον


Το σώμα μας είναι το ένα και μοναδικό «σπίτι» που θα ζήσουμε σε αυτήν τη ζωή, οπότε πρέπει να το φροντίζουμε και να το κρατάμε υγιές. Το έχετε ακούσει αυτό ποτέ; Δεν ξέρω ποιος το πρωτοείπε αλλά είναι ένας τόσο ωραίος παραλληλισμός. Υπάρχει όμως και ένα άλλο «σπίτι» που οφείλουμε να φροντίσουμε, το περιβάλλον. Το ένα και μοναδικό που η ανθρωπότητα θα ζήσει (πιθανώς). Έτσι ακριβώς πρέπει να σκεφτόμαστε για το μοναδικό περιβάλλον στο οποίο είμαστε τυχεροί να ζούμε, η γη είναι μία και καταστρέφεται από τη ρύπανση του ανθρώπου κάθε στιγμή. Εδώ έρχεται η νέα τάση διατροφής, η Climatarian. Βασική αρχή της είναι η μείωση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα βελτιώνοντας έτσι (δηλαδή μειώνοντας) το ανθρακικό αποτύπωμα ή αλλιώς carbon footprint, και  συγχρόνως αποτελεί μία υγιεινή και ωφέλιμη διατροφή για εμάς.

Δείτε παρακάτω πόσο εύκολο είναι, με απλές και μικρές αλλαγές, να φροντίσετε όχι μόνο την υγείας σας μέσω της διατροφής αλλά και το περιβάλλον!

Μειώστε το food waste

shutterstock-2094398020.jpg

Τα νούμερα εντυπωσιάζουν αλλά συνεχίζουμε και πετάμε περίπου το 1/3 του φαγητού που προμηθευόμαστε! Το αλόγιστο πέταμα φαγητού, εκτός από τις ανθρώπινες προεκτάσεις του, αυξάνει και το ανθρακικό αποτύπωμα κατά την αποσύνθεση των τροφίμων στα σκουπίδια. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του μοσχαρίσιου κρέατος, για περίπου κάθε κιλό κρέατος που πετιέται, χάνονται μαζί του 24 κιλά σιτηρών που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί διαφορετικά. Η λύση βασίζεται σε δύο απλές αρχές: 1. Αγοράζουμε με λίστα τροφίμων γνωρίζοντας τι θα μαγειρέψουμε και 2. Χρησιμοποιούμε το περισσευούμενο φαγητό έξυπνα τις επόμενες μέρες. Βρείτε μερικές εύκολες πρακτικές εδώ.

Buy local

shutterstock-141200152.jpg

Η αγορά των προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς έχει πολλαπλά καλά· εκτός απ’ ότι υποστηρίζουμε την τοπική αγορά, η μείωση του ταξιδιού που κάνει το τρόφιμο (αεροπορικώς ή οδικώς) μειώνει δραστικά την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και κατ’ επέκταση το ανθρακικό αποτύπωμα.

Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος και αρνιού

shutterstock-1677730996.jpg

Αυτή η απλή αλλαγή, η οποία ταιριάζει και στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, βοηθά σε εξαιρετικό βαθμό την ελάττωση της παραγωγής διοξειδίου το άνθρακα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συγκεκριμένα είδη κρέατος είναι εκείνα που χρειάζονται τις μεγαλύτερες εκτάσεις γης για την εκτροφή τους σε σύγκριση με όλα τα άλλα ήδη πρωτεΐνης.

Προτιμήστε βιώσιμα ψάρια

shutterstock-1836284077.jpg

Πιθανώς η αγαπημένη μου πρωτεΐνη, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας υψηλής βιολογικής πρωτεΐνη και είναι η μοναδική πηγή καλών λιπαρών από την ομάδα του ζωικού βασιλείου. Ωστόσο η υπερ-κατανάλωση οποιοδήποτε ψαριού χωρίς έλεγχο μπορεί να διαταράξει την ζωική αλυσίδα δημιουργώντας υπερανάπτυξη των μικρών ψαριών και διαταραχή του φυτοπλαγκτόν, τα οποία με τη σειρά τους δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Επιλέξτε εποχικά φρούτα και λαχανικά

shutterstock-608141087.jpg

Έχετε αναρωτηθεί γιατί πολλοί ειδικοί του χώρου επιμένουν να διαλέγουμε τα εποχικά
φρούτα και λαχανικά; Αφού έχουμε τα θερμοκήπια που μας δίνουν τέτοια ποικιλία! Κι όμως, εκτός ότι κάθε φρούτο και λαχανικό στην εποχή του είναι πιο νόστιμο (συγκρίνετε τη ντομάτα τον χειμώνα και τον Ιούλιο) και υγιεινό, μειώνεται η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τη μεταφορά τους από περιοχές που ευδοκιμούν εκείνη την εποχή ή τη χρήση θερμοκηπίων εκτός εποχής.

Επενδύστε στη μεσογειακή διατροφή

shutterstock-1568363572.jpg

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα, με άφθονα (και πεντανόστιμα) φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου. Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής είναι η ποικιλία της σε φυτικά προϊόντα, όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, φυτικά λιπαρά και ξηρούς καρπούς και η πιο περιστασιακή κατανάλωση τροφίμων από το ζωικό βασίλειο. Έρευνες
δείχνουν ότι τέτοιου είδους διατροφές μειώνουν μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες εμφάνισης συχνών εκφυλιστικών παθήσεων της εποχής μας, όπως καρδιαγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, άνοια κ.α. και ευνοούν τη μακροζωία. Ένας ακόμα λόγος για να έχουμε ως βάση τη φυτοφαγική διατροφή είναι και η ταυτόχρονη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αφού τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αφήνουν μικρότερο αποτύπωμα από εκείνα της ζωικής.

Καλή όρεξη και Eat responsibly!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.