fbpixel

Search icon
Search
Έτσι θα αποκτήσουμε μια eco friendly διατροφή το καλοκαίρι
ECO GLOW

Έτσι θα αποκτήσουμε μια eco friendly διατροφή το καλοκαίρι

Όλες οι διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατέψετε το περιβάλλον


Μια eco friendly διατροφή είναι εκείνη που περιέχει συνειδητές επιλογές που ευνοούν τόσο την υγεία μας όσο και την ευημερία του περιβάλλοντος. Οι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε το μονάκριβο περιβάλλον που ζούμε μέσω της διατροφής είναι αμέτρητοι, από τα τρόφιμα που επιλέγουμε μέχρι τα σκεύη στα οποία τα καταναλώνουμε ή τα αποθηκεύσουμε.

Βρείτε παρακάτω απλές και εύκολες αλλαγές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας.
shutterstock-591858074.jpg

Ακολουθούμε τη διατροφή που ευνοεί και την υγεία μας και το περιβάλλον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να την περιγράψουμε και κατά καιρούς έχει πάρει διάφορες ονομασίες. Η ουσία είναι μια: ακολουθώντας μια διατροφή με βάση τα φυσικά προϊόντα και καταναλώνοντας πιο σποραδικά τις ζωικές πρωτεΐνες βοηθάμε τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον. Δεν είναι ενδιαφέρον που μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή;

summer-food-shutterstock-468064829.jpg

Διαλέξτε τα σωστά φρούτα και λαχανικά

Διαλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής. Έτσι όχι μόνο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι πιο νόστιμα (συγκρίνεται η χειμωνιάτικη ντομάτα με την καλοκαιρινή;), αλλά το περιβάλλον τα προσφέρει απλόχερα χωρίς να πρέπει να το πιέσουμε με θερμοκήπια και παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες που ευνοούν την ανάπτυξη τους.

local-food-shutterstock-1214671537.jpg

Διαλέξτε τοπικά προϊόντα

Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι ο τρόπος που μετράμε το πόσο επιβλαβές είναι ένα αντικείμενο (πχ τρόφιμο) ή γεγονός (πχ μία πυρκαγιά εργοστασίου) στο παγκόσμιο πρόβλημα του θερμοκηπίου. Διαλέγοντας τοπικά προϊόντα μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με ένα τρόφιμο που θα έπρεπε να ταξιδέψει από μακριά (π.χ. κινόα ή κάποιο τροπικό φρούτο από τη Νότια Αμερική) και θα έλκυε περισσότερα αέρια από την χρήση μέσων για τη μεταφορά του.

shutterstock-280954472.jpg

Βιώσιμα ψάρια

Το ψάρι έχει την τιμητική του το καλοκαίρι και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αξίζει ωστόσο να διαλέγουμε ψάρια που δεν δυσχεραίνουν το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια η προσοχή δίνεται στη λέξη «sustainability», δηλαδή στη μέθοδο που είτε εκτρέφονται είτε πιάνονται τα ψάρια στην ανοιχτή θάλασσα και το αν σέβεται την ευημερία του οικοσυστήματος. Διαλέξτε ψάρια που είναι βιώσιμα, ρωτήστε την επόμενη φορά τον ψαρά σας ή το εστιατόριο που θα δειπνήσετε για διαθέσιμες επιλογές.

shutterstock-675613522.jpg

Αποφύγετε τα σκεύη μιας χρήσης

Ένας εύκολος τρόπος να βοηθήσουμε το περιβάλλον και να μειώσουμε την παράλογη αύξηση σκουπιδιών είναι να μειώσουμε την χρήση σκευών μιας χρήσης. Στον επόμενο καφέ on the go, ζητήστε να γεμίσουν το δικό σας thermos αντί να χρησιμοποιήστε το κλασικό χάρτινο κυπελάκι. Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών μαχαιροπίρουνων και προτιμήστε μαχαιροπίρουνα από μπαμπού, χάρτινα καλαμάκια και σκεύη που αποσυντίθενται φυσικά στο περιβάλλον.

Το πιο σημαντικό

Η διατροφή δεν αφορά μόνο την υγεία μας αλλά και την ευημερία του περιβάλλοντος, δηλαδή την μοναδική πηγή των τροφίμων που καταναλώνουμε. Καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα με σεβασμό προς τη φύση, ώστε να συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με αφθονία τους καρπούς της. Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας.

niki-4-dzhjc.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα νέα!