Είναι δεδομένο πως ζούμε σε μία εποχή με πολύ-πολύ γρήγορους ρυθμούς. Με υψηλές απαιτήσεις, με πολλές, διαφορετικές υποχρεώσεις, με «πρέπει» και «μη». Είναι -επίσης- δεδομένο πως όσο προετοιμασμένοι κι αν νομίζουμε πως είμαστε για όλο αυτό, στην ουσία τίποτα δεν είναι εύκολο. Και σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί μία νέα πραγματικότητα που αλλάζει όσα γνωρίζαμε. Το ChatGPT, είναι η νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που μέσα μόλις σε λίγους μήνες, έχει καταφέρει να γίνει όλα αυτά που πολλοί ονειρεύονται και προσπαθούν επί χρόνια. Θέλετε να μάθετε τί ακριβώς είναι; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να γνωρίσετε την next generation της ζωής μας.
Μία νέα εποχή!
Τι είναι το ChatGPT
Για τους ειδικούς της τεχνολογίας και τους γνώστες του αντικειμένου, το ChatGPT αποτελεί -τη δεδομένη χρονική στιγμή- την αιχμή του δόρατος στη βιομηχανία της ανεπτυγμένης τεχνολογίας. Έχει απίστευτες δυνατότητες, καθώς μπορεί να δώσει εξήγηση για ζητήματα κβαντομηχανικής, μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και τροφοδοτείται από έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών, κάνοντας προβλέψεις με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε να βγάζουν κάποιο συγκεκριμένο νόημα. Ουσιαστικά, τα chat bots χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αντιλαμβανόμενα τη σημασία της κάθε λέξης, με αποτέλεσμα να αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση. Σχεδιασμένο από την εταιρεία Open AI, το ChatGPT είναι προορισμένο να συζητά και να απαντά σε θέματα που τίθενται γραπτώς, θυμίζοντας την επικοινωνία με έναν άνθρωπο κι ουσιαστικά, έρχεται να ανατρέψει πολλές μορφές της καθημερινής επικοινωνίας, όπως τα mail, τις πανεπιστημιακές εργασίες και πολλά άλλα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Northern Michigan University, Αntony Αumann, ο οποίος ενώ διόρθωνε εργασίες για το μάθημά του που αφορά τις παγκόσμιες θρησκείες, βρέθηκε μπροστά σε ένα γραπτό που ξεχώριζε με διαφορά από τα άλλα. Το συγκεκριμένο γραπτό, αφορούσε το κατά πόσο είναι ηθική η απαγόρευση της μπούρκας και περιελάμβανε μία σειρά από εύστοχα παραδείγματα και μία σταθερή και ξεκάθαρη επιχειρηματολογία. Ο καθηγητής επικοινώνησε με τον φοιτητή του κι αυτός, παραδέχθηκε πως είχε χρησιμοποιήσει το GPT, που ουσιαστικά στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε συντάξει ολόκληρη την εργασία. Κάπως έτσι, γίνεται απόλυτα κατανοητό -λοιπόν- το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως έρχεται για να «αντικαταστήσει» τον άνθρωπο κι αυτοί, που θεωρούν πως έρχεται να τον συμπληρώσει, καθώς ακόμη κι αυτή η ίδια, κάνει λάθη και σφάλματα.
Η νέα πραγματικότητα
Ένας από τους ανθρώπους που πήραν ξεκάθαρα θέση για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά και τη νέα αυτή πραγματικότητα, ήταν ο συνιδρυτής της Microsoft. Ο Bil Gates έχει πει πως πρόκειται για την πιο επαναστατική πρόοδο στην τεχνολογία από το 1980, ενώ από τη δική της μεριά, η Mira Murati, η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του, έρχεται να δώσει τη δική της διάσταση, υποστηρίζοντας πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. «Υπάρχει μία μοναδική στιγμή στον χρόνο που έχουμε την επιλογή να επιλέξουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα καθορίσει την κοινωνία. Και αυτό είναι αμφίδρομο: Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη… Είναι επίσης το ζήτημα γύρω από τον κοινωνικό της αντίκτυπο, μαζί με πολλά φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη. Κι είναι σημαντικό να ακούσουμε διαφορετικές φωνές, φωνές φιλοσόφων, κοινωνικών επιστημόνων και ατόμων που ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες», έχει πει σε συνέντευξή της και μάλλον εδώ, είναι όλη η ουσία.
Το ChatGPT μπορεί να πάρει πτυχίο Νομικής από αμερικανικό πανεπιστήμιο, μπορεί να γράψει τη δική του ερευνητική εργασία, μπορεί να εργαστεί ως συντάκτης σε περιοδικά ή και να διορθώσει βιβλία συγγραφέων. Μπορεί να κάνει όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα, σε μία εποχή όπου οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και ο χρόνος αποτελεί μία απίστευτη πολυτέλεια. Είναι -όμως- ικανός ο κόσμος μας να το διαχειριστεί όλο αυτό; Είναι ικανός να μάθει σε έναν υπολογιστή πώς πρέπει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται κι όχι το αντίθετο; Αυτό που συμβαίνει στην αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι ενδεικτικό. Κορυφαίοι καθηγητές, εξηγούν ότι πλέον δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το αν διορθώνουν τις εργασίες των φοιτητών τους ή αν πρόκειται απλά για τα... αποτελέσματα του ChatGPT.
Την ίδια στιγμή, ακόμη και χώρες που στην αρχή εμφανίστηκαν δυστακτικές κι έκαναν δεύτερες σκέψεις γύρω από όλη αυτή τη νέα πραγματικότητα, δείχνουν να αλλάζουν στάση και αναθεωρούν. Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έγινε πρόσφατα η πρώτη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο η οποία μπλόκαρε το ChatGPT, ωστόσο, τώρα έδωσε στην OpenAI, την αμερικανική εταιρία πίσω από την εφαρμογή- προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες απαιτήσεις απορρήτου. Όλα δείχνουν ότι η Ιταλία αλλάζει οριστικά την στάση της και γίνεται κι αυτή κομμάτι αυτής της νέας πραγματικότητας, που αλλάζει ήδη όσα γνωρίζαμε και δημιουργεί έναν νέο κόσμο, μία νέα κανονικότητα, που όσο κι αν θυμίζει την πραγματική, δεν είναι...
Δείτε περισσότερα εδώ.